A Fehér Farkasnak senki sem ért a nyomába a világbajnokságon

Gyulán zajlott le a HDH-IAA történelmi íjász-világbajnokság augusztus 14. és 20. között, amelyen a távlövő versenyen kívül távcéllövő és normál távú rangadót is rendeztek. A Fehér Farkas néven ismert Mónus József betartotta az ígéretét, a feleségével, Annával együtt nyolc világbajnoki címet szerzett, két új világcsúcsot állított fel. Lapunknak elmondta, egyedülálló stílussal végrehajtott lövések hozták meg a páratlan eredményeket.

Magyar Nemzet
2022. 08. 20. 11:03
null
Mónus József íjász Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az biztos, hogy a Fehér Farkas nem a levegőbe beszélt. Mónus József – őt emlegetik ezen a becenéven – harci cél- és távlövő történelmi íjász, többszörös világrekorder a gyulai történelmi íjász-világbajnokság előtt ezt nyilatkozta a Magyar Nemzetnek: „Minden nemzet, minden ország, minden íjkészítő, minden vesszőkészítő, minden lövő, aki kiáll a Farkasok ellen, az veszíteni fog, ha a jó Isten megsegít, a magyar zászló becsületéért. Szeretném a világbajnokság dobogóján látni, győztesen lobogni a magyar és a székely zászlót, a nagy történelmi népek zászlói előtt, a múlt tiszteletéért, a gyermekeink jövőjéért. Feleségemmel, Annával nyolc világbajnoki aranyérmet lövünk Gyulán. A világ legjobb íjait készítettem el Hajdúnánáson, amelyek utcahosszal tudják megverni ellenfeleiket. A legendás Zrínyi íjaim átírják a távlövészet világát a világbajnokságon.”

 

 

Nos, bár az eredményhirdetés augusztus 20-án este lesz, már tudjuk, hogy minden a sokszoros világbajnok jóslata szerint alakult. A sokszoros világrekorder, világbajnok  hajdúnánási íjászok, Mónusné Ruszin Anna Mária és Mónus József alkották a Farkasok csapatát, mindketten négy-négy íjkategóriában összesen nyolc versenyszámban indultak, és mindent megnyertek  az 50 fontnál nem erősebb íjak versenyein, ezek a történelmi, a természetes anyagú, a longbow és botíjak, valamint a vadászíjak a férfi és a női szakágban. Világcsúcsok születtek, hiszen Mónus József a történelmi íjak kategóriájában 451 méteres elképesztő távolsággal 120 méteres különbséggel győzte le a verseny második helyezettjét. A vadászíjak kategóriáján is hatalmas világcsúccsal, 453 méteres lövésével hívta fel a figyelmet a világon.

 

– Ezek a sikerek nem a véletlen művei, két év kemény munkáját koronázzák meg – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek még az eredményhirdetés előtt Mónus József, aki a rengeteg világrekordja számát ezúttal kettővel növelte meg. – Ha ötezren indultak volna, akkor ötezren alkotnák most a vert sereget, nincs más a világon, aki ezekben a kategóriákban ekkora távolságot tudna meglőni. A szkíta egy büszke és harcos nép volt, amely a szokásosnál rövidebb nyílvesszőt használt. Ez külön stílust igényel, amelyet rajtam kívül senki sem használ. Nekik akartam emléket állítani, a Magyarságkutat Intézet által vizsgált leletanyagai és ismeretei formálódtak az agyamban és a  műhelyemben nyílvesszővé és íjjá, így sikerült a magyar zászlónak újabb büszkeséget szerezni. Mert semmi mást nem tettünk, mint a magyar zászló becsületéért harcoltunk a kilőtt nyílvesszőkkel erőnk fölött. A világ legjobb negyven nyílvesszőjéből mindössze három maradt épen a verseny után, ami óriási anyagi veszteséget jelent számunkra, de nem bánjuk, mert a Farkasról újra elmondható, hogy bárki állt is ki ellene világbajnokságon távlövészetben, azt mindig és mind legyőzte.

Gyulán egyébként a világ legnagyobb létszámú íjászversenye zajlott le az utóbbi egy héten, tizenkilenc országból több mint százhetvenen neveztek.

Borítókép: Mónus József, a Fehér Farkas a világ legjobbja (Fotó: Kurucz Árpád)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.