Durván megalázta a Cigánykirály a nehézsúlyú ukrán bokszvilágbajnokot

Az ukrán Olekszandr Uszik szombaton másodszor is legyőzte a brit Anthony Joshuát, ezzel megvédte a WBA, a WBO, az IBF és az IBO profiboksz világszervezeteknél a nehézsúlyú vb-címét, utána pedig a tekintélyes The Ring magazin újra őt tette a súlycsoportoktól független világranglista élére. Ez alaposan kiverte a biztosítékot Tyson Furynél, aki a WBC világbajnokaként Dillian Whyte kiütése után bejelentette a visszavonulását. De van az a pénz, amiért visszatérne, és megmérkőzne Uszikkal.

2022. 08. 26. 16:27
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A The Ring magazinnál a súlycsoportoktól független világranglistát vezetni nagyon nagy dicsőség, és ezt a címet eddig csak két nehézsúlyú bokszoló érdemelte ki. Az első ízben 1989-ben Mike Tyson, idén májusban pedig Uszik, aki most visszavette az első helyet a harmatsúlyú japán Naoya Inouétól.

S ez nem tetszik Tyson Furynak – a brit bunyós 1988-ban született, és a bokszba szintén belekóstoló édesapja nem véletlenül adta neki ezt a a keresztnevet –, aki április 23-án a WBC világbajnokaként honfitársa, Dillian Whyte kiütése után bejelentette a visszavonulását. Ám egy címegyesítő mérkőzés azért mindig ott lebegett a szeme előtt, amit igazából Anthony Joshua ellen képzelt volna el. Honfitársa azonban tavaly szeptember 25-én, majd most augusztus 20-án is kikapott Usziktól. S az ukrán múlt szombaton a győzelme után rögtön jelezte, szívesen megmérkőzne Furyval.

A magát Cigánykirálynak elnevező Fury azóta egyértelműen jelezte, ő is benne lenne a bunyóban, ugyanakkor meglepő feltételt szabott.

– Mindenkinek üzenem, aki akarja ezt a meccset, hogy hét napot adok, szeptember 1-ig mutassa a pénzt, mert már nyugdíjas vagyok. Minden ajánlatot írásban juttassanak el az ügyvédemhez, bizonyítékkal az anyagi ajánlat fedezetére. Kezdődjön a játék – írta közösségi oldalán Fury, aki egy korábbi interjújában azt mondta, ötszázmillió fontot szeretne kapni egy Uszik elleni összecsapásért.

Az Uszik–Fury-mérkőzésnek óriási lenne a tétje, ugyanis a győztes valamennyi nagy szervezet vb-övét birtokolná, azaz vitathatatlan világbajnokká válna. Legutóbb Lennox Lewis mondhatta ezt el magáról 1999/2000-ben, s eddig összesen öt vitathatatlan világbajnoka volt a nehézsúlynak: Mike Tyson, Buster Douglas, Evander Holyfield, Riddick Bowe és Lennox Lewis. Douglas 1990-ben váratlanul kiütötte a címeit előzőleg hatszor megvédő Tysont, de a következő meccsén Holyfield könnyedén elintézte. Holyfield három címvédés után 1992-ben kapott ki Bowe-tól, aki a WBC címéről lemondott, nem bokszolt Lewisszal, ezt az övét egy sajtótájékoztatón a szemetesbe dobta. Lewis 1999-ben Holyfield legyőzésével egyesítette újra a vb-címeket, utána megint „szétváltak” az övek, Lewis megfosztották a WBA övétől, mert nem a kötelező kihívó John Ruizzal bokszolt. Nem könnyű az övek útját nyomon követni, de ha összejönne az Uszik–Fury-meccs, akkor újra egy kézbe kerülnének.

A nagyhangú Tyson Fury, aki Whyte legyőzése előtt kétszer is kiütötte Deontay Wildert, most a talkSportnak adott interjújában lekicsinylően beszélt Uszikról, akit nem tart igazi nehézsúlyúnak. Tény, hogy az ukrán egy súlycsoporttal lejjebb, cirkálósúlyban lett vitathatatlan bajnok, a nehézsúlyban a Joshua elleni első összecsapása előtt csak két meccse volt. De kétszer is elbánt a tíz kilóval nehezebb, 110 kilós ellenfelével.

– Amikor én már nehézsúlyú brit bajnok voltam, Uszik még csecsszopó volt, amatőrként a 75 kilósok között bokszolt. Ezért tekintem én őt egy középsúlyúnak. Nem tartom sokra, az meg egyenesen vicc, hogy ő lenne a súlycsoportoktól függetlenül legjobb bokszoló a világon. A negyedik menetben összezúznám. Nem tisztelem, és nem tartom nagy harcosnak – mondta a Cigánykirály.

 

Nos, az 1988-as születésű, 34 éves Fury a 2006-as junior világbajnokságon – még ír színekben – valóban szupernehézsúlyban lett bronzérmes. Az egy évvel idősebb Uszik a 2006-os plovdivi felnőtt Eb-n pedig a középsúlyban szerzett bronzérmet. De azóta azért eltelt tizenhat év. S Fury persze egy okos fickó, aki tudja, hogy milyen nyilatkozatokkal lehet megágyazni egy nagy bokszmeccsnek, ami sok pénzt hozna a konyhára, és egy pillanatig se gondoljuk azt, hogy valóban lebecsülné Uszikot.

Amúgy ha lesz meccs, Furynak egymillió fontot azonnal át kell utalnia Piers Morgan televíziós műsorvezetőnek, aki nem hitt neki, amikor áprilisban azt mondta, nem lép többet a ringbe. A bunyós kijelentette, hogy ha újra bokszolna, ezt a tekintélyes összeget fizeti Morgannek, és ezt most a  talkSportnak is elismerte.

Eggyel biztosan többen vannak, akik nagyon szeretnék, hogy összejöjjön a csúcsbunyó.

Borítókép: Tyson Fury a Dillian Whyte elleni meccse után még azt mondta, hogy nem lép többet a ringbe (Forrás: Twitter/Tyson Fury)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.