A tűzijáték előtt rendezik a budapesti vb királyszámát

Közzétette a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) a 2023-as budapesti világbajnokság menetrendjét. A vb csúcspontjának számító férfi 100 méteres síkfutás fináléját Magyarország állami ünnepén, augusztus 20-án rendezik. Minden stadionbeli döntő az esti programban kap helyet, és a duplázásokat is igyekeztek lehetővé tenni a szervezők, bár ez nem minden esetben jött össze.

Magyar Nemzet
2022. 08. 26. 14:58
HALÁSZ Bence
Multisport Eb - Atlétika Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Néhány nappal azután, hogy befejeződött Münchenben az atlétikai Európa-bajnokság, a sportág nemzetközi szövetsége nyilvánosságra hozta a 2023-as, budapesti világbajnokság menetrendjét.

A világ harmadik legnagyobb sporteseményének jövőre augusztus 19. és 27. között ad otthont Magyarország.

Az idei, Eugene-ban rendezett világbajnokságon számunkra jól jött, hogy a délelőtti programban is rendeztek finálékat, hiszen így „emberi” időben követhettük figyelemmel Halász Bence kalapácsvető-döntőjét.

Budapesten viszont visszatér a korábbi gyakorlat, csak az esti programban rendeznek finálékat a stadionban. Az utcai versenyeket a hűvösebb időben bízva reggeli rajttal rendezik: ebbe a körbe tartozik a maratoni futás, a 20 kilométeres és a Münchenben magyar Eb-érmet is hozott 35 kilométeres gyaloglás.

Az esti programot jellemzően 19 és 22 óra között bonyolítják le. Fontos kivétel lesz augusztus 20-a, Magyarország állami ünnepe. A hagyományos esti tűzijáték előtt 16.35-kor kezdődik, majd  a 19.10-re kiírt férfi 100 méteres fináléval ér véget az aznapi atlétikai program.

Azaz Szent István király ünnepén rendezik a magyarországi világbajnokság királyszámát.

Szintén állami ünnepünkön zajlik a férfi-kalapácsvetés döntője, amelyben Halász Bence révén a legjobb esély van arra, hogy Magyarország megszerezze első szabadtéri atlétikai vb-aranyérmét.

A WA igyekezett úgy összeállítani a programot, hogy az minél több duplázásra lehetőséget adjon. A 100 és a 200 méter a hagyományoknak megfelelően teljesíthető egymás mellett, de ugyanez a dupla kivitelezhető 800 és 1500, 1500 és 5000, illetve 5000 és 10 000 méteren is. A nők több duplázási lehetőséget kapnak, a 200 és a 400 méter együttes teljesítésével utóbbi világbajnoka, Shaunae Miller-Uibo élhet, a távol- és a hármasugrás duplájával pedig utóbbi világcsúcstartója, Yulimar Rojas, valamint Európa-bajnoka, Marina Beh-Romancsuk is.

A női 400 méteres síkfutás elődöntőjét viszont alig két órával az azonos távú gátfutás előfutama után rendezik, így az ezen az Eb-n Femke Boltól látott egykörös dupla lényegében kizárt a világbajnokságon.

– Az időrend kiadása fontos mérföldköve a 2023-as budapesti világbajnokságnak, melynek rajtjáig már kevesebb mint egy év van hátra – emlékeztetett Sebastian Coe, a WA elnöke. – Az idei birminghami Nemzetközösségi Játékok és a müncheni Európa-bajnokság megmutatta, hogy Európában továbbra is komoly igény van az atlétikára, és nagyon várjuk a sportág legfontosabb versenyének első közép-európai felvonását.

– Olyan programot igyekeztünk összeállítani, mely a legjobban szolgálja a versenyzők, köztük a magyar sportolók és nézők érdekeit – tette hozzá Deutsch Péter, a világbajnokságot szervező Budapest 2023 Nzrt. vezérigazgatója. – Sok verseny késő este lesz, mert az időjárás akkor lesz a legkedvezőbb az atlétáknak. Minden éjszaka izgalmasnak ígérkezik sok döntővel, és minden este lesz magyar a pályán, akit buzdíthat a közönség. A célunk, hogy a világbajnokság erősítse a magyar atlétikát, és a legjobb eredmények szülessenek, amik a lehető legnépszerűbbé teszik ezt a csodálatos sportágat.

Apróbb változtatások, igazítások még elképzelhetők a programban, de jelentős átalakítás már nem lesz.

Borítókép: Halász Bence jövőre állami ünnepünkön küzdhet világbajnoki éremért (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.