A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Tényleg esőmenő! Halász Bence Európa-bajnoki ezüstérmes!

Halász Bence fantasztikus egyéni csúccsal második helyen végzett kalapácsvetésben a müncheni Európa-bajnokságon.

Koczó Dávid (München)
2022. 08. 18. 21:59
HALÁSZ Bence
Multisport Eb - Atlétika Fotó: Koszticsák Szilárd
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vissza a tetőhöz! A müncheni olimpiai létesítmények jellegzetes tetőszerkezete miatt ez lett az idei multisport Európa-bajnokság szlogenje. Ez azonban a csütörtök esti atlétikai program előtt gyorsan átalakult.

Vissza a tető alá! Fél óra lehetett hátra a tervezett program rajtjáig, amikor eleredt az eső. Rövid ideig zivatar is kísérte az égi áldást, a nézőket pedig megnyugtatták, hogy amíg az ikonikus tetők alatt keresnek menedéket, addig a versenyeket sem fogják elkezdeni az olimpiai stadionban.

Halász Bence kalapácsvető-döntője is később, nagyjából félórás csúszással kezdődött az eső miatt, ugyanakkor a kiváló magyar atléta a selejtező után úgy fogalmazott, nem bánná, ha esős lenne verseny, hiszen ő esőmenő.

A korábbi vb- és Eb-bronzérmes Halász negyedikként dobott az első sorozatban, és 78,20 méteres kísérlettel az élre állt, igaz, nem sokáig, ugyanis az olimpiai bajnok Wojciech Nowicki 78,95-tel felelt. Az ötszörös világbajnok Pawel Fajdek és az olimpiai ezüstérmes Eivind Henriksen viszont elsőre a hálóba dobta a szert, az ukrán Mihajlo Kohan viszont 78,48-cal Halász elé került, aki így a harmadik pozícióból várta a folytatást.

Az eső továbbra is esett, Halász pedig másodikra néhány centit javított, 78,26-ot ért el. Nowicki viszont nagyobbat lépett előre, a döntőben elsőként a 80 méteres vonalon túlra hajította a kalapácsot (80,90). Fajdek ezúttal szektoron kívüli dobással sodródott a kiesés szélére, Henriksen viszont beszállt a versenybe (77,60), de Halász maradt a harmadik helyen.

Aztán jött a harmadik sorozat! Amelyben Halász Bence óriási egyéni csúcsot dobott, és 80,92-vel átvette a vezetést!

Nowicki végrehajtotta azt a bravúrt, hogy javított, de a második helyen maradt (80,91), Fajdek pedig 78,43-as dobással kiharcolt magának három újabb lehetőséget.

HALÁSZ Bence
Halász Bence a dobókörben (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A negyedik sorozatra alábbhagyott az eső, Fajdek és Henriksen is javított, de mindketten 80 méter alatt maradtak – a norvég jött fel a harmadik helyre –, míg Nowicki ugyan ismét túldobta a bűvös határt, de nem előzte meg Halász Bencét, aki nem mérette le a negyedik dobását.

Nowickinek azonban volt válasza, az ötödik sorozatban kereken 82 méterre javította a világ idei legjobb eredményét.

Halász Bence nem tudott többször 80 méter fölé dobni, de pályafutása legjobb eredményével, Eb-ezüstéremmel bizonyította, hogy valóban esőmenő!

– Az eső általában felgyorsítja a dobókört, most viszont csúszós volt, ez sokaknak meg is látszott az eredményén. A dobásomról nem is éreztem, hogy ekkora volt, nagyon meglepődtem, amikor kiírták az eredményt – mondta Halász Bence, mielőtt mennie kellett a díjátadóra. 

Multisport Európa-bajnokság, férfi kalapácsvetés

1. Wojciech Nowicki (lengyel) 82,00 méter
2. Halász Bence (magyar) 80,92
3. Eivind Henriksen (norvég) 79,45

Ingebrigtsen dupla duplája

A norvég futó, Jakob Ingebrigtsen 5000 méter után 1500-on is megvédte Európa-bajnoki címét, igaz, a mezőnyben nem volt ott a brit Jake Wightman, aki a vb-n utóbbi számban legyőzte a norvégot, Münchenben viszont 800-on versenyez. A női 5000 métert a hazaiak nagy örömére Konstanze Klosterhalfen nyerte, Wagner-Gyürkés Viktória 15:16,11 perces új egyéni csúccsal a kilencedik helyen ért célba.

Az esti program harmadik magyarja, Krizsán Xénia ötödik lett hétpróbában, miután a zárószámban, 800 méteren harmadikként futott be. A belga Nafissatou Thiam megvédte címét, így továbbra is ő a szám olimpiai, világ- és Európa-bajnoka egy személyben.

Férfi magasugrásban az olasz olimpiai bajnok, Gianmarco Tamberi nyert, a női távolugrásban a szerb Ivana Vuleta szerezte meg az Eb-címet.

Borítókép: Halász Bence pályafutása eddigi legnagyobb sikerét érte el (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.