Olimpiai bajnok legyőzése és a kedvenc centiméterünk kellett

Szilágyi Réka rendkívül izgalmas selejtezőben teljesítette célját a müncheni Európa-bajnokságon, bejutott a gerelyhajítás döntőjébe.

Koczó Dávid (München)
2022. 08. 18. 17:48
SZILÁGYI Réka
München, 2022. augusztus 18. Szilágyi Réka a nõi gerelyhajítás selejtezõjében a müncheni multisport Európa-bajnokságon 2022. augusztus 18-án. MTI/AP/Matthias Schrader Fotó: Matthias Schrader
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Münchenben zajló multisport Európa-bajnokság csütörtök nappali atlétikai programjában jutott bőven izgalom a magyar versenyzőknek. A női gerelyhajítás selejtezőjében Szilágyi Réka 57,40 méterig jutott, egyetlen centiméterrel előzte meg Hanna Hackót. Az ukrán rivális második legjobb eredménye jobb volt Szilágyiénál, így ennél kisebb különbség sehogyan sem alakulhatott volna ki sportolónk javára.

Ennek az apró centiméternek azonban óriási jelentősége lett: Szilágyi a tizenkettedik helyen végzett, és dobhat a döntőben, Hacko lemaradt róla.

– Nagyon boldog vagyok, hogy bejutottam a döntőbe, mert ezzel a céllal jöttem ki az Európa-bajnokságra. A selejtező vége nagyon izgalmasan alakult, hiszen egy-két méteren múlt a siker. Gerelyhajításban mindenkiben benne van, hogy ráakad egy nagy dobás, szóval az összes ellenfelem veszélyes volt rám. A döntőben felszabadultabban fogok majd tudni dobni, tetszik a pálya, jó a hangulat, szeretném kihozni magamból a legtöbbet – fogalmazott Szilágyi Réka. Döntőbe jutásának értékét tovább növeli, hogy olimpiai bajnok is kiesett a selejtezőben: Rio aranyérmese, a horvát Sara Kolak ugyan nincs élete formájában, de legyőzése így is nagy szó.

Előfordult már az is az Európa-bajnokságon, hogy a lehető legkisebb különbség az aranyéremről döntött: emlékeztetőül a 110 méteres gátfutás szerda esti fináléja, amelyben Asier Martínez egy ezredmásodperccel előzte meg a címvédő Pascal Martinot-Lagarde-t.

Visszatérve a csütörtöki eseményekre: Huller Dániel és Krizsán Xénia is elégedetten zárhatta a nappali szakaszt. Előbbi ugyan csak hatodik lett 800 méteres előfutamában, de mivel 1:47,19 perces teljesítménye egyben az egész forduló hatodik legjobb idejét is jelentette, bejutott az elődöntőbe.

Krizsán Xénia túllépett a eugene-i távolugráson, rögtön elsőre érvényeset ugrott, majd megnyerte a hétpróba gerelyhajítását, így a hatodik helyről várja a zárószámot, a 800 métert, amelyben a korábbi eredmények alapján jó esélye van rá, hogy még egy pozíciót javítson.

Kiesett viszont atlétáink közül Máté Tamás (200 m), Bartha-Kéri Bianka (800 m) és Vindich-Tóth Lili Anna (3000 m akadály).

Borítókép: Szilágyi Réka bejutott a gerelyhajítás döntőjébe (Fotó: MTI/AP/Matthias Schrader)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.