Holland üzenet Székesfehérvár legnagyobb sztárjának

A 400 gáton világbajnoki ezüstérmes Femke Bol a müncheni Európa-bajnokságon 400 méteres síkfutásban szerzett aranyérmet. Gyurátz Réka hetedik lett a kalapácsvetés döntőjében, Szűcs Valdónak az elődöntő jelentette a végállomást 110 gáton. Utóbbi számban egyetlen ezredmásodperc döntött az Eb-cím sorsáról.

Koczó Dávid (München)
2022. 08. 17. 22:46
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A női 400 méteres gátfutás világcsúcstartóját, a néhány napja Székesfehérváron is megcsodált Sydney McLaughlint sokan bátorítják, hogy a hasonló távú síkfutásban is kamatoztassa sebességét. A holland Femke Bol megadhatja neki a lökést.

Bol a világbajnokságon McLaughlin mögött, de az elképesztő világcsúccsal győztes amerikaitól több mint másfél másodperccel elmaradva szerzett ezüstérmet. Az Európa-bajnokságon a huszonkét éves holland futónő ráhajtott az egykörös duplára, és a papíron nehezebb felét már teljesítette: szerda este megnyerte a 400 méteres síkfutást.

49,44-es ideje a világbajnokságon elég lett volna az ezüstéremre Shaunae Miller-Uibo mögött. Európai futó 2013 óta nem teljesített ilyen jó időt a távon.

Pihenni nincs sok ideje, hiszen a 400 gát még hátravan Münchenben, de abban a számban előzetesen verhetetlennek tűnik az európai mezőny számára. A nagy kérdés, hogy megpróbálkozik-e a többi kontinens legjobbjai ellen is a síkfutással. Ki tudja, lehet, hogy már jövőre, a budapesti világbajnokságon gátak nélküli McLaughlin–Bol csatát láthatunk.

A gátak Münchenben szerda este 110 méteren játszottak szerepet, a döntős mezőny alaposan átalakította a pályát, a francia szupertehetség, Sasha Zhoya az utolsó gátban el is esett, és végül betolatott a célba. Franciaország így is két érmet nyert a számban, de az aranyat nem: a spanyol Asier Martínez ugyanis egyetlen ezredmásodperccel megelőzte a címvédő Pascal Martinot-Lagarde-t.

Ebben a számban az elődöntő jelentette a végállomást Szűcs Valdó számára.

SZÛCS Valdó
Szűcs Valdó (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

– Sajnos a dinamika nincs meg, júniusban éppen az az időszak maradt ki a felkészülésből sérülés miatt, amikor a sebességen dolgoztunk volna. Míg tavaly Tokióban úgy éreztem, vissza kell fognom magamat, most futnom kellett, hogy odaérjek a gátakhoz – mondta a magyar gátfutó.

Így is volt magyar döntőse az estének: Gyurátz Réka stabil sorozatot teljesített kalapácsvetésben, négyszer is 68 méter fölé jutott, a 69,02-es eredménye a hetedik helyre volt elég.

GYURÁTZ Réka
Gyurátz Réka (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

– Nagyon örülök a hetedik helynek. Előzetesen nem gondoltam volna, hogy a 69 méter elég lesz ehhez, de szerintem nem kell magyarázkodnom, egy világverseny a helyezésekről szól. Azon vagyunk, hogy minden évben előrébb lépjek, és a legfontosabb versenyeken is tudjam hozni a legjobb formámat. Majd jövőre, a budapesti vb-n, és utána is még jó sokáig – fogalmazott a magyar kalapácsvető.

Ebben a számban a román Bianca Ghelber lett az aranyérmes, női rúdugrásban a finn Wilma Murto, férfi hármasugrásban az olimpia és a világbajnokság után triplázó portugál Pedro Pichardo, míg férfi 400 méteren a címvédő Matthew Hudson-Smith nyert.

Borítókép: Femke Bol öröme (Fotó: Twitter/European Athletics)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.