Olimpiai aranyérem a Polgár lányok nyomdokain

Nincs hiány klasszis futókból a norvég Ingebrigtsen családban. A sok Eb-siker után azonban a húszéves Jakob szintet lépett: Tokióban olimpiai bajnok lett.

2021. 08. 07. 20:46
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az édesapa – bármiféle sportági múlt nélkül – edzeni kezdi a gyermekeit, és a családban három világklasszis cseperedik fel. Ismerjük ezt a történetet: Polgár László sakkozónak nevelte a három lányát, Zsuzsa, Zsófia és Judit pedig együtt nyerték meg a sakkolimpiát 1988-ban és 1990-ben. Polgár Judit a mai napig a sportág történetének legjobb női játékosa.

A norvég Gjert Ingebrigtsen a sakk helyett a közép- és hosszútávfutást választotta. Az eredmények az Ingebrigtsen családban sem maradtak el, Gjert fiai közül 2012-ben Henrik, 2016-ban Filip, 2018-ban Jakob lett az 1500 méteres síkfutás Európa-bajnoka. Utóbbi évben Jakob duplázott, 5000-en is nyert, ott Henrik lett mögötte a második, s jó eséllyel Filip is éremmel távozott volna Berlinből, ha nem töri el a bordáját az 1500-as elődöntőben.

Henrik (balra) már három éve is mutatta, hogy Jakob (középen) a legjobb a családban  Fotó: Getty Images/Andrej Isakovic

Nem véletlen, hogy 2018-ban Gjert Ingebrigtsen lett az év edzője Norvégiában. A család pedig annyira népszerű, hogy Team Ingebrigtsen néven a norvég állami televízióban sorozat is fut róluk.

A legértékesebb epizódhoz tokiói felvételekre lesz szükség. A még mindig csak húszéves Jakob Ingebrigtsen ugyan vb-érem nélkül érkezett Japánba, viszont az 1500 méter döntőjében lehajrázta a kenyai világbajnokot, Timothy Cheruiyotot, így olimpiai arannyal térhet haza. Mindezt úgy érte el, hogy az ötkarikás játékok előtti hetekben betegséggel küszködött, ezért nem is vállalta az 5000 métert Tokióban.

Jakob Ingebrigtsen olimpiai csúccsal nyerte a szombati finálét, de nem tervez itt megállni.

– Nem leszek 100 százalékig elégedett, amíg nem én leszek a valaha volt leggyorsabb – fogalmazott céltudatosan Jakob még néhány hónappal olimpiai sikere előtt.

Míg bátyjai talán már túl vannak a csúcson, Jakob története még hosszú évekig tovább íródhat. A női mezőny pedig retteghet: a tizennégy éves Ingrid is futónak készül. Sportági múltból immár nincs hiány a családban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.