időjárás 14°C Ferenc 2023. október 4.
logo

Lehullt a lepel a jövő évi budapesti atlétikai vb egyik nagy titkáról

Magyar Nemzet
2022.08.19. 13:35 2022.08.19. 14:44
Lehullt a lepel a jövő évi budapesti atlétikai vb egyik nagy titkáról

Pontosan 365 nap múlva, jövőre augusztus 19-én kezdődik Magyarország történetének legnagyobb sporteseménye, a 2023-as atlétikai világbajnokság. Ebből az alkalomból a szervezők rövidfilmben mutatták be a verseny logóját, amely nem más, mint Budapest látképének emblematikus részlete a Gellért-hegy tetején, a pálmaágat magasba tartó Szabadság-szobor. A 14 méter magas, karizmatikus nőalak a város szinte minden pontjáról jól látható, minden ide látogató találkozik vele. Nem véletlen tehát, hogy az évek során Budapest egyik fő jelképévé vált.

A Szabadság-szobrunk karizmatikus nőalak, magasra tartott kezében pálmaág, a győzelem és a hősiesség jelképe, az ókori atléták jutalma – jól jellemzi azokat a szuperhősöket, akik az atlétika pályán érnek el emberfeletti eredményeket.

 

Magyarország régóta híres vendégszeretetéről, mostanra viszont legalább olyan ismert világversenyek helyszíneként. Atlétikában hazánkban minden korosztályos és felnőtt világversenyt megrendeztek már, kivéve a most soron következő szabadtéri világbajnokságot. Azt a versenyt, amely a világ harmadik legnagyobb sportrendezvénye és több mint egymilliárdan követik a híreit.

Budapest új látványossága az épülő új Nemzeti Atlétikai Központ, amelynek éppen mostanra bontakozott ki végleges formája: a sportok királynőjének koronája. Ez a minden igényt kielégítő komplexum lesz a magyar atlétika régóta vágyott otthona és egyúttal a régió atlétikai központja; ezzel máris megteremtve a világbajnokság egyik fontos hagyatékát. Különlegessége, hogy nemcsak a versenysport, hanem a város lakosságának is fontos létesítménye lesz, hiszen végső állapotában a stadion felső szintjén elhelyezett futókörön, dunai panorámával a háttérben lehet majd sportolni, kikapcsolódni.

– Egy évvel a startpisztoly eldördülése előtt büszkén mondhatom, hogy a szervezés kitűnően halad és alig várjuk azt a megtiszteltetést, hogy vendégül láthassuk a világ atlétikáját, a több mint 200 résztvevő ország versenyzőit, a több százezer szurkolót, valamint megmutathassuk hazánkat és ezt a csodálatos sportágat minden érdeklődőnek világszerte – mondta Deutsch Péter, a világbajnokságot szervező Budapest 2023 Nzrt. vezérigazgatója.

– Örömmel vette át a váltóbotot a magyar szervezőbizottság Oregontól, mert az idei világbajnokság és a tokiói olimpia után ismét bebizonyosodott, hogy sikerkorszakát éli és még feljebb tart az atlétika. Ez rendkívül fontos, hiszen az atlétika, amely az olimpia legnépszerűbb sportága, minden mozgásforma alapja, az egyetemes sport jelképe, óriási hatással van a felnövő generációkra – tette hozzá Gyulai Miklós, a Magyar Atlétikai Szövetség elnöke.

A magyar atlétika is újra sikeres, hiszen a a müncheni Európa-bajnokságon Halász Bence csütörtök éjjel hatalmas egyéni csúccsal, 80,92 méteres dobással ezüstérmet szerzett kalapácsvetésben. Madarász Viktória pedig korábban bronzérmes lett 35 kilométeres gyaloglásban. Ezek a kiemelkedő sikerek mellett nagy számban jutnak ki világversenyekre és végeznek dobogós helyeken utánpótlás versenyzőink is.

Augusztus 8-án Székesfehérváron az atlétika legnagyobb világsztárjai és a legjobb magyar atléták telt házas stadion előtt versenyeztek a Gyulai István Memorialon, ami egy évvel a világbajnokság előtt kiemelkedően fontos esemény volt. Jellemzi a verseny színvonalát és jelentőségét, hogy a szupersztár Sydney McLaughlin Európában még sosem látott idővel nyerte meg a 400 méteres gátfutást, összesen pedig nyolc versenycsúcs született. Ezekkel az eredményekkel lényegében már el is kezdődött a világbajnokság, hiszen Magyarország számára – a szervezőbizottság hitvallása szerint – nemcsak cél, hanem eszköz is a vb: legalább olyan fontos cél az egészség, a mozgás, egy sportoló nemzet létrejötte.

Már most óriási várakozás övezi a világbajnokságot, amelyre a jegyek értékesítése már 2022. negyedik negyedévben megkezdődik. Különféle típusú ajánlatokkal – kedvezményekkel, akár egy mozijegy árának megfelelő jegyárral – készül a szervezőbizottság, hogy minden igényt kielégítsen a választék, mindenki, aki szeretne, ott lehessen és az atléták is telt házas stadionban versenyezhessenek. (A jegyértékesítéssel kapcsolatos információkról és a vb híreiről a Magyar Atlétikai Szövetség a Facebook-oldalán is tájékoztatást ad.)

 

Borítókép: a Nemzeti Atlétikai Központ Budapest egyik ékköve lesz (Forrás: A vb szervezőbizottsága)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.