Február óta nem látott eset történt a Milannal

Gólözönnel kezdődött az olasz labdarúgó-bajnokság 2022–23-as szezonja. A címvédő AC Milan hazai pályán 4-2-re legyőzte az előző idény tizenkettedik helyezettjét, az Udinese csapatát. Ante Rebic duplázott, Brahim Diaz nagyot játszott, bemutatkozott az új Kaká, a nyáron Milánóba költözött belga Charles de Ketelaere.

Magyar Nemzet
2022. 08. 13. 20:30
null
AC Milan's Croatian forward Ante Rebic reacts after scoring during the Italian Serie A football match between AC Milan and Udinese on August 13, 2022 at the San Siro stadium in Milan. (Photo by MIGUEL MEDINA / AFP) Fotó: AFP/MIGUEL MEDINA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bajnoki címvédő AC Milan és a legutóbbi idényben a 12. helyen végzett Udinese mérkőzésével megkezdődött a Serie A 2022–23-as szezonja. A hazaiknál a régóta sérült, és várhatóan csak a jövő év elején visszatérő Zlatan Ibrahimovic a tribünön követte a találkozót. Kisebb meglepetésre nem került be a Milan kezdőjébe a világbajnok francia csatár, Sandro Tonali, a középpálya motorja szintén nem került be a meccskeretbe. 

A Milan szempontjából hideg zuhanyként kezdődött a meccs: Rodrigo Becao fejes góljával a vendég csapat szerzett vezetést a San Siróban. Az assziszt, a pontosan beívelt szöglet a belga Gerard Deulofeu nevéhez fűződött. Hamar felocsúdott a kezdeti sokkból a bajnok: előbb Soppy 16-oson belüli szabálytalanságért ítélt jogos tizenegyest a játékvezető, ezt a francia balhátvéd, a Real Madriddal 2018-ban BL-t nyert Theo Hernández váltotta gólra. 

Fotó: AFP/Miguel Medina

Majd a csapatkapitány, a kezdőcsapat egyetlen olasz játékosa, Davide Calabria pontos centerezése után a vb-ezüstérmes horvát csatár, Ante Rebic érkezett, és futtából szép gólt lőtt az Udinese kapujába.  

A 11. és a 15. perc között a maga javára fordította a mérkőzést a Milan. 

Uralta a találkozót a címvédő, további gólokat is szerezhetett volna, de könnyelműen bánt a helyzeteivel. Különösen a Real kölcsönjátékosa, az egyszeres spanyol válogatott középpályás Brahim Díaz játszott nagy kedvvel. Egy kósza kontra után hatalmas egyenlítési lehetőséget szalasztott el az Udinese: Deulofeu húsz méteren keresztül vezethette a labdát, de túl sokat várt, Kalulu beérte, így nem tudta átpasszolni a labdát a túloldalra, ahol már érkezett a társa. A félidő záróakkordjaként szinte a semmiből egyenlített a vendégcsapat: Roberto Pereyra ívelte be a labdát a kapu előterébe, a beadás Adam Masina fejére érkezett, aki a fegyelmezetlenül visszazáró (inkább asszisztáló...) Messias díszkíséretében fejelt Maignan mellett a bal alsó sarokba.

Legutóbb februárban kapott két gólt egy meccsen a Milan. 2-2-es döntetlennel zárult az első félidő.

Az előző szezonban két csapat volt, amelyiket nem tudta legyőzni a Milan: az egyik a Juventus (ezen kevésbé csodálkozunk), a másik az Udinese (ezen annál inkább...). 

Alaposan bekezdett a Milan a szünet után: Theo Hernández beívelése után az ötösön szerencsétlenkedtek az Udinese védői, a lecsorgó labda Brahim Díaz elé került, a spanyol játékmester közvetlen közelről a kapuba emelt. Várható volt, hogy ha újabb gólt szerez a bajnok, eldőlhet a meccs, mert az Udinese a második félidőben csak elvétve birtokolta a labdát, a kapura pedig teljesen veszélytelen volt a vendégcsapat. 

A negyedik milánói találat a 68. percben született meg, és ehhez megint kellett a leblokkolt udinei védelem: Brahim Díaz volt a feladó, a spanyol középpályás centerezését Rebic lőtte a kapuba. 

A 71. percben, a biztos vezetés tudatában a Milan edzője, Stefano Pioli az új szerzeményt, az új Kakát, Charles de Ketelaerét, a belga irányító Brahim Díazt váltotta. 

Ugyanebben a körben érkezett Giroud, a San Siro közönsége felállva tapsolta meg a lecserélt duplázó, Rebic szolgálatait. 

De Ketelaere kiosztott egy-két látványos passzt, aki eddig csak a belga bajnokságról készült videófelvételeken látta az ifjú irányítót, meggyőződhetett arról, hogy valóban rendkívüli tehetség. 

A hajrában Pioli beküldött egy másik nyári igazolást, a Liverpooltól ingyen érkező Divock Origit. A belga csatár bemutatkozott a milánói közönség előtt, beleszagolhatott a Serie A légkörébe. Az eredmény már nem változott.

Legutóbb az előző szezonban, február 19-én a Salernitana elleni idegenbeli meccsen kapott két gólt a Milan, akkor 2-2 lett a végeredmény. 

Az Udinese augusztus 13-án szerzett két gólt a Rossoneri ellen, de pont nem járt ezért. A Milan magabiztos 4-2-es győzelemmel kezdte a 2022–23-as szezont. 

Serie A, 1. forduló: AC Milan–Udinese 4-2 (2-2), gólszerzők: Hernández (11., 11-esből,), Rebic (15., 68.), Díaz (47.), illetve Becao (2.), Masina (45+3).

Borítókép: Ante Rebic szerezte a Milan második és negyedik gólját (Fotó: AFP) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.