Szót kért a főváros, ehhez képest északon csend van

Ma rajtol az olasz labdarúgó-bajnokság 2022–23-as szezonja. Az idény közepébe ékelődő világbajnokság csak a liga idegenlégiósait teszi próbára. Például a Juventus nyáron szerződtetett francia középpályását, Paul Pogbát, aki a szurkolók nagy bánatára nem hajlandó megműttetni magát, csak hogy eljuthasson Katarba. De nem csak a különc francia esete szolgáltatott témát a calcio szerelmesei­nek a holt szezonban: a Milan megszerezte az új Kakát, José Mourinho Rómába csalogatta a Juventusnál kegyvesztett Paulo Dybalát, és újra rivaldafényben láthatjuk Silvio Berlusconit. A korábbi Milan-vezér és miniszterelnök az újonc Monzát igyekszik felvirágoztatni régi harcostársával, Adriano Gallianival.

Szilágyi
2022. 08. 13. 6:57
AS Roma v Shakhtar Donetsk - Friendly José Mourinho
AS Roma v Shakhtar Donetsk-Friendly Fotó: Anadolu Agency via AFP/CLAUDIO PASQUAZI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Május 12-én szimbolikus jelentőségű bejelentés rázta meg az olasz futballtársadalmat. Az előző szezon hajrájában a két milánói csapat öldöklő küzdelmet vívott egymással az aranyéremért, de Giorgio Chiellini nyilatkozata uralta a napirendet. A Juventus 37 éves védője nyilvánosságra hozta, hogy elhagyja szeretett csapatát. 

Egy évvel a zse­niális kapus, Gianluigi Buffon távozása után a klubot tíz éven keresztül szolgáló kapitány is búcsút intett Torinónak. Félhivatalosan lezárult a Juve dominanciája; sorsszerű, hogy Buffon és Chiellini távozása után a két éve rekordösszegért szerződtetett holland védő, Matthijs de Ligt is odébb állt a nyáron. 

Chiellini elhagyta Torinót:

Fotó: AFP

Egy-két sorral előrébb is akadtak veszteségek: Paulo Dybalára nem tartott igényt a szakmai stáb. Visszatért a Manchesterben nehezen kezelhető Paul Pogba, érkezett a Paris SG argentin szélsője, Ángel di María, az Eintracht Frankfurt szerb gólpasszkirálya, Filip Kosztics és a városi riválistól a brazil védő, Bremer. Pogba július­ban térdsérüléssel kezdett, és sietve leszögezte, hogy a vb évében esze ágában sincs megműttetnie magát, a katari részvétel mindent felülír. Ennek legfeljebb a franciák és a Juve ellendrukkerei örülnek, a csapat edzője, Massimiliano Allegri biztosan nem.

Milánóban csendesen telik a nyári mercato. A címvédő Milan és a trónról letaszított Inter sem kezdett őrült költekezésbe. A Rossonerinél Franck Kessié távozásával az irányító poszt volt kiadó, ennek betöltésére a Club Brugge belga ígérete, Charles de Ketelaere érkezett

A belga játékmester hiányposztra érkezett:

Az új Kaká, a szőke gyémánt – ahogy az élénk fantáziával megáldott, a becenevekben verhetetlen olasz szaksajtó jellemzi a 21 éves középpályást – 14 gólt szerzett és 8 gólpasszt adott az előző szezonban. 

Az ilyen statisztikák után mondhatta volna bő tíz éve az akkor még a Sampdoriában futballozó és erre igen büszke Koman Vladimir, hogy ez mind nagyon szép, de „ez itt nem Belgium”… 

Milánóban egy másik belgától, a liverpooli BL-győztes Divock Origitól is sokat várnak.

Az Internél sem volt nagy jövés-menés. Alexis Sánchez „a kispadról” igazolt el, talán felelőtlen lépés volt elengedni a horvát vb-ezüstérmes Ivan Perisicet a Tottenhamhez. Ingyen érkezett Rómából a világlátott örmény középpályás, Henrih Mhitarjan és Londonból egyelőre kölcsönben a milánói csapat korábbi gólvágója, Romelu Lukaku.

FC Internazionale v Villarreal CF - Pre-Season Friendly
Fotó: Europress/AFP/Lorenzo Di Cola

A fővárosban nem a pénzköltés, hanem az észszerű befektetés jegyében telt a holt szezon. 

Az olasz szakírók már megállapították: ha az Európa-konferencialiga-győztes AS Roma edzője, José Mourinho a megerősített kerettel sem tud beférni csapatával az első négy közé, akkor jobban teszi, ha szünetelteti a tevékenységét. 

A Roma megszerezte a liga egyik legjobb játékosát, a végtelenül intelligens, de sérülékeny argentin Paulo Dybalát a Juventustól

Dybala bemutatása elég látványosra sikeredett:

Kölcsönvette Georginio Wijnaldumot a Paris SG-től, a portugál edző kérésére a korábbi tanítvány, Nemanja Matics is megérkezett, és a Torino középcsatára, Andrea Bellotti is befuthat az Örök Városba.

Wijnaldum kedvéért több száz szurkoló várakozott a Ciampino repülőtéren:

A másik római egylet, a Lazio két legjobb nyári ügyletéért egyetlen fillért sem fizetett: Alessio Romagnoli a Milant, Matías Vecino az Intert hagyta ott Maurizio Sarri kedvéért. A bankárból lett edző a Sahtar Donecktől érkező brazil középpályással, Marcos Antonióval, a Real Madrid akadémiáján nevelkedett Mario Gilával és a veronai duóval is együtt dolgozhat: Mattia Zaccagni és Nicolo Casale nevetséges összegért, összesen 14 millió euró­ért váltott klubot.

Nápolyban új időszámítás kezdődött. A hírhedt tulajdonos, Aurelio de Laurentiis elengedte a klub színeiben legtöbb meccsen szerepelt Dries Mertenst, Kalidou Koulibalyt és David Ospinát. 

A 35 éves belga szélsőt, Dries Mertenst öregnek nyilvánította a Napoli tulajdonosa:

Mertens
Fotó: Europress/AFP/Franco Romano

Csoda lenne, ha a nápolyiak megszorongatnák a két római és a két milánói csapatot. Nem alaptalanul jósolják az olasz szakértők, hogy a Milan, az Inter, a Roma és a Lazio osztja el egymás között a Bajnokok Ligája-indulást jelentő első négy helyet.

Az újonc Monza feljutása politikai hullámokat vetett: a tulajdonos, a korábbi miniszterelnök és Milan-vezér, Silvio Berlusconi a régi harcostársával, Adriano Gallianival tér vissza az olasz futball vérkeringésébe. A BL-győzelmek után nehéz szerényebb eredményeket társítani a milánói duóhoz.

Monzában abban bíznak, hogy szakmai hiúság is létezik a világon.

Borítókép: José Mourinho optimista lehet az idény előtt (Fotó: Anadolu Agency via AFP/Claudio Pasquazi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.