A Messit kreténnek nevező, britfóbiás olasz ezúttal nem hisztériázott

Aurelio de Laurentiis ki nem állhatja az angolokat, többször is megpróbálta lebeszélni játékosait a Premier League-ről. 2008-ban a klub korábbi játékosát, Ezequiel Lavezzit csábította a Chelsea, ekkor fejtette ki a tulajdonos, hogy „az angolok rosszul élnek, rossz ételeket esznek, a nők nem mossák meg a nemi szervüket. Számukra a bidé maga a rejtély.” Idén De Laurentiis türtőztette magát, kénytelen volt tudomásul venni, hogy a csapata egyik legjobbja, Khalidou Koulibaly Angliába szerződött. A Chelsea-be – így kerek a történet.

Magyar Nemzet
2022. 07. 16. 13:52
aurelio de laurentiis
ITALY-NEWSPAPER-ANNIVERSARY-IL MATTINO Fotó: AFP/ELIANO IMPERATO
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Napoli tulajdonosát mindenki ismeri. konkrétan őrültnek tartja a civil foglalkozását tekintve filmes producert, aki 2004-ben vette még az akkor csődközeli állapotban levő délolasz klubot. A Real Madrid csatára arra reflektált, hogy a szókimondó olasz őt és akkori klubtársát, Angel di Maríát „leöregezte”, amikor – egyes olasz pletykák szerint – felvetődött, hogy a két játékos Nápolyban folytassa a pályafutását. Benzema azóta a pályán, többek között egy BL-győzelemmel üzent a nápolyi tulajnak, aki általános meghökkenést keltett, amikor a napjaink egyik legjobbját, a hétszeres aranylabdás Lionel Messit becsmérelte. Nem tudni, mivel húzta ki nála a gyufát a négyszeres BL-győztes, mindenesetre De Laurentiis nemes egyszerűséggel azt mondta rá, hogy: kretén. Nem világklasszis, szupersztár, tarthatatlan, földönkívüli, hanem kretén. De nem csak Benzemát, Di Maríát és Messit pécézte ki magának a nápolyi tulaj.

Az angolok kifejezetten idegesítik. Bele sem akar gondolni, milyen lehet Liverpoolban élni. – El tudod képzelni, hogy milyen lehet, amikor felébredsz Liverpoolban? Ott csak a Beatles háza van, az Abbey Road – mondta egyszer valakinek, aki a Premier League-gel kacérkodott. Nem tudjuk, mi lett a vége a sztorinak.

Ezequiel Lavezzi történetének valamennyi részlete ismert. A fiatalon berobbant argentin szélsőt a 2008-ban a Chelsea csábította. A Napoli játékosa élő szerződéssel rendelkezett, tehát az angol klub megszegte a szabályokat, amikor titokban tárgyalásokat kezdeményezett a játékos ügynökével. Amint kiderült a sportszerűtlen cselekedet, De Laurentiis valamennyi érvét kitette az asztalra.  Az angolok rosszul élnek, rossz ételeket esznek, a nők nem mossák meg a nemi szervüket. Számukra a bidé maga a rejtély – ezekkel a mondatokkal győzködte Lavezzit, hogy maradjon inkább Nápolyban. Lavezzi végül maradt, csak később hagyta el az országot, és De Laurentiis nagy megkönnyebbülésére nem Anglia, hanem Franciaország felé vette az irányt. A Paris SG-hez szerződött.

Koulibaly elment Nápolyból

Fotó: AFP/Alberto Pizzoli

Idén nem tudott közbeszólni a britfóbiás tulajdonos. Szó sem volt bidéről, a rossz ételekről, a nők tisztálkodási szokásairól. Aurelio de Laurentiis kénytelen volt tudomásul venni, hogy a csapat egyik legértékesebb játékosa, a szenegáli válogatott középső védő, Khalidou Koulibaly eligazolt. A brit média szerint a Chelsea körülbelül 32 millió fontot (több mint 15 milliárd forint) fizetett a 31 éves játékosért , aki az egyesület második nyári igazolása után.

De Laurentiis csendben tűri a csapata gyengülését: az előző szezonban a harmadik helyen végzett csapata a nyáron elveszítette a csapatkapitány Lorenzo Insignét. A 2021-ben Európa-bajnokságot nyert olasz válogatott alapembere a szerződése lejárta után lelépési díj nélkül távozott Torontóba. 

Insigne is lelépett Nápolyból

SSC Napoli v AS Roma - Serie A
Fotó: Europress/AFP/Franco Romano

A Napoli tulaja nem lehet boldog, bár mindent elkövet, hogy felhívja magára a figyelmet. Egy ilyen apró szeretetpótlék volt pár éve, amikor kijelentette, hogy túl hosszú egy-egy félidő a futballban, az ember elalszik meccs közben. Ő harmincperces játékidőt javasolt a jelenlegi negyvenöt helyett. A reformterveitől nem volt elragadtatva az UEFA.

Aurelio de Laurentiis tőle szokatlanul, csendben készül a Serie A következő szezonjára.

A nápolyi tulajdonos nyilatkozataiból egy csokrot állított össze a madridi székhelyű AS angol kiadása. 

Borítókép: De Laurentiis beletörődött a sorsába (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.