Nagy bejelentés: Alonso váltja Vettelt, a veterán spanyol megmagyarázta

Ma délelőtt az Aston Martin Formula–1-es csapatánál lehullt a lepel, többéves szerződést írtak alá.

Magyar Nemzet
2022. 08. 01. 11:18
F1 Grand Prix of Emilia Romagna - Sprint
Fernando Alonso of Spain driving the (14) BWT Alpine F1 Team A522 Renault E-Tech RE22 during the F1 Rolex Gran Premio Del Made in Italy e Dell'Emilia-Romagna on April 22-24, 2022 in Imola, Italy. (Photo by Alessio Morgese/NurPhoto) (Photo by Alessio Morgese / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Fotó: NurPhoto via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma délelőtt az Aston Martin Formula–1-es csapata bejelentette, hogy a kétszeres világbajnok Fernando Alonso a 2023-as évadtól a csapatnál folytatja pályafutását – a spanyol pilóta váltja tehát az idény végén visszavonuló négyszeres világbajnok Sebastian Vettelt, aki jelenleg az Aston Martin versenyzője.

Sebastian Vettel az elmúlt hét végi Magyar Nagydíj előtt regisztrált az Instagramra, majd nem sokkal később itt jelentette be, hogy a szezon végén kiszáll a száguldó cirkuszból.

– Nehezemre esett meghozni a döntést a visszavonulásomról, és nagyon sok ideig gondolkodtam rajta. Apaként szeretnék több időt tölteni a családommal. Ez viszont még nem a búcsúzás ideje, inkább a köszönetmondásé. Mindenkinek köszönöm, nem utolsósorban a rajongóknak, akiknek a szenvedélye nélkül a Formula–1 nem is létezhetne – fogalmazott videóüzenetében a 35 éves Vettel. A német pilóta 2007-ben került az F1-be, a legsikeresebb időszakát 2009 és 2014 között a Red Bullnál töltötte, amellyel zsinórban négyszer nyerte meg a világbajnokságot (2010–2013). Ezután öt évig versenyzett a Ferrarival, amellyel 2019-ben szerezte a legutóbbi futamgyőzelmét, összességében az 53.-at. Tavaly óta az Aston Martin pilótája, amellyel az elmúlt szezonban egyszer dobogóra is állt, Azerbajdzsánban második lett. Idén ugyanonnan egy hatodik hely az eddigi legjobbja, a Magyar Nagydíjon pedig vasárnap a 10. helyen végzett, vagyis egy pontot elcsípett a Hungaroringen. A vb-n azonban csak a 14. helyen áll, tizenhat ponttal.

Vettel bejelentése után azonnal megindultak a találgatások, hogy ki váltja majd az Aston Martinnál, ahol a kanadai Lance Stroll mellé egy rutinos pilótára lenne szükség, aki a csapat reklámarca is lehet. A szóba jöhető versenyzők között ott volt Fernando Alonso is, aki pénteken a Magyar Nagydíjon ünnepelte a 41. születésnapját, de érezhetően több a tűz benne, mint a megfáradt Vettelben. Alonso, aki 2005-ben és 2006-ban a Renault-val lett világbajnok, jelenleg az Alpine pilótája, most a Hungaroringen a nyolcadik helyen végzett, a vb-n pedig a 10. helyen áll, 41 pontot gyűjtve. S bár az Aston Martin gyengébben muzsikál, mint az Alpine, a veterán spanyol pilóta jövőre megpróbál életet lehelni belé.

A bejelentés szerint Alonso többéves szerződést kötött a britekkel – ezek szerint még egyáltalán nem gondol a visszavonulásra.

– Ez egy igazán izgalmas lehetőség, és hálás vagyok a belém vetett bizalomért ebben a többéves kalandban. Továbbra is megvan bennem az ambíció, hogy az élmezőnyben harcoljak, és egy olyan csapat tagja akarok lenni, amely elkötelezett a tanulás, a fejlődés és a siker mellett – jelentette ki Fernando Alonso.

– Sok éve ismerem és csodálom Fernandót, és mindig is egyértelmű volt, hogy elkötelezett nyertes, akárcsak én – szögezte le az Aston Martin ügyvezető elnöke és résztulajdonosa, Lawrence Stroll. – Azt a célt tűztem ki, hogy a legjobb embereket gyűjtsem össze, a legjobb erőforrásokat és szervezetet építsem fel, így sikerrel járjunk ebben a nagyon versenyképes sportban. A tervek kezdenek testet ölteni Silverstone-ban. Természetesnek tűnt, hogy Fernandót hívjuk meg, legyen része egy győztes csapat fejlődésének. 

Borítókép: Fernando Alonso továbbra is éhes a sikerre (Fotó: AFP/Alessio Morgese)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.