Európa-bajnokunk már az első meccsét elveszítette a vb-n

A belgrádi birkózó-világbajnokság vasárnapi zárónapján két honosított magyar szabadfogású birkózó, Muszukajev Iszmail (65 kg, FTC) és Bajcajev Vlagyiszlav (97 kg, Csepel TC) is a vigaszágon küzdhet.

Magyar Nemzet
Forrás: MBSZ2022. 09. 17. 18:57
Muszukajev Iszmail birkózás
Fotó: MBSZ/UWW/RÓTH TAMAS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A belgrádi birkózó-világbajnokság második szombati versenynapján két honosított magyar szabadfogású birkózó volt érdekelt az Eb-győztes, vb-3. Muszukajev Iszmail (65 kg, FTC) és az oroszként szintén kontinensbajnok, az idei budapesti Eb-ezüstöt viszont már nekünk nyerő Bajcajev Vlagyiszlav (97 kg, Csepel TC) személyében.

Előbbi olyannyira jó teljesítményt nyújtott tavasszal a BOK-csarnokban, hogy akár a vb-aranyra is esélyesnek tűnt, főképp az oroszok és a fehéroroszok távollétében. Erre már elsőre kifogta az irániak ifjú titánját, az Ázsia-bajnok és junior vb-győztes Rahman Amuzadhalilit, aki ráerőltette az akaratát, minden próbálkozását meghiúsította és a végét is jobban bírta. Kabard származású versenyzőnk 6-0-s veresége után Bánkuti Zsolt szövetségi kapitány így értékelt:

– Előre mondtam, hogy tűzforró meccs lesz, a fiatal iráni mindenkivel kapaszkodik, nem hagyja kibontakozni a másikat. Így történt most is, folyamatos nyomás alatt tartotta Iszmailt, nem engedte tiszta akciókísérletet végrehajtani. Nagyon erős, szerintem bejut a döntőbe…

Nos, a szakvezetőnek igaza lett, Amuzadhalili mindenkit letarolt, így Muszukajev a vigaszágra került, ahol az Ázsia-játékokon 3. dél-koreai Jun Jun Szik ellen folytathatja.

Bajcajev Vlagyiszlav sokkal jobban rajtolt, eredményes első menettel, majd „rápihenéssel” 5-0-ra verte az Ázsia-bajnoki 3. dél-koreai Szeo Min Vont, aztán szép mögé kerülésekkel 6-0-ra az Ázsia-bajnoki 2. mongol Bacul Ulzisajhant. Északoszét származású versenyzőnk lendülete a negyeddöntőben a dagesztániból honosított, szlovák színeket képviselő Eb-3. Batyirbek Cakulov ellen már kissé elfogyott, próbálkozott, de inkább a rivális akciói „ültek”, ami végül szoros, 4-2-es vereséget eredményezett. Mivel Cakulov az elődöntőben simán elintézte grúz riválisát, Bajcajev is vigaszágas lett, itt az idei U20-as világbajnok török Mucahit Celik lesz az első ellenfele.

A belgrádi vb-n eddig egy ezüst- és két bronzérmet szerzett Magyarország, s mivel döntősünk nem lesz a zárónapon, az már biztos, hogy a szövetségi kapitány jóslata nem vált valóra.

Borítókép: Muszukajev (szemből) világbajnok nem lesz, bronzérmes még lehet (Fotó: MBSZ/UWW/Róth Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.