Szövetségi kapitányunk merész ígérete: lesz világbajnokunk 43 év után!

Szombat reggel a belgrádi Stark Arénában négy kötöttfogású súlycsoport küzdelmével megkezdődik a 2022-es birkózó-világbajnokság. Az év fő sportági eseményére több mint nyolcszáz nevezés érkezett, színeinket tizenkilencen képviselik. A célkitűzés három érem megszerzése.

Magyar Nemzet
2022. 09. 09. 17:40
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kilencnapos belgrádi világbajnokságon az orosz és fehérorosz versenyzők nem vehetnek részt, s különösen a sportág nagyhatalmának számító oroszok távolmaradása befolyásolja az erőviszonyokat. Ám így is nagyon erős vb elé nézünk. Válogatottunkban eredendően húszan szerepeltek volna, de a Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) arról tájékoztatott, hogy az idei budapesti Eb-n bronzérmes Dollák Tamara vállsérülése miatt végül nem indul.

A kötöttfogásúaknál generációváltás zajlik, a csapat átlagéletkora alig éri el a 24 évet, ennek ellenére a kilenc indulónk közül hét állt már dobogóra felnőtt világversenyen. A vb-n szőnyegre lépnek tavaszi hazai Eb érmesei, Fritsch Róbert (arany), Váncza István (ezüst), Lévai Tamás (bronz) és Vitek Dárius (bronz). Sérülése, műtétje után megméreti magát a kontinensviadalt kihagyó, tavalyi vb-ezüstérmes, olimpiai ötödik helyezett valamint a szívizomgyulladáson túleső, Eb-ezüstérmes Lévai Zoltán is.

Módos Péter szövetségi kapitány gyermeke születése miatt nem lesz ott a világbajnokságon – és Takács Ferenc edzők foglalkoznak majd a versenyzőkkel a helyszínen –, de azért kifejtette, mit remél tanítványaitól:

– Az elmúlt három nemzetközi verseny közül Rómában a második helyen zártuk a csapatrangsort, Varsóban és Belgrádban megnyertük, de nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy fiatal csapatról van szó, hullámzó lehet a srácok teljesítménye. Az Eb előtt sem fogalmaztam meg, hány érmet várok, most is van a fejemben egy szám, ám ezt nem szeretném elárulni, ha egyszer már bejött… – mondta el Módos Péter.

A szabadfogású válogatott szövetségi kapitánya, Bánkuti Zsolt is hasonlóképpen gondolkozik – ő a hazai Eb előtt kijelentette, szerinte Magyarországnak tizenkilenc év után ismét lesz szabadfogású Európa-bajnoka, s a honosított Muszukajev Iszmail valóban a dobogó legfelső fokára állt a BOK-csarnokban.  Mi több, a döntőben technikai tussal, 12-1-re verte meg a háromszoros világbajnok, Eb-győztes, tokiói olimpiai második Hadzsi Alijevet. Szakvezetőnk ebből erőt merítve ezúttal is optimista:

– Hátha megint bejön… Lesz világbajnokunk! A legfőbb várományos Muszukajev, nagyon bízom benne, s az orosz mumusa nem indulhat. Összességében egy-egy éremmel és pontszerző hellyel elégedett lennék – nyilatkozta Bánkuti Zsolt.

A magyar birkózósportnak jelenleg egyetlen szabadfogású világbajnoka van, Kovács István (1979, San Diego), tehát negyvenhárom év szünet után jönne az újabb szakági vb-arany. 

Muszukajeven kívül birkózik majd a szerb fővárosban a másik két idei szakági Eb-dobogósunk, a BOK-csarnokban ezüstérmes Bajcajev Vlagyiszlav és a bronzérmes Ligeti Dániel is; igaz, utóbbi combsérüléssel és gerincsérvvel is bajlódott.

A női válogatott Dollák és a szintén Eb-3., térdműtéten áteső Nagy Bernadett távolléte miatt csak négytagú lesz Belgrádban. Ritter Árpád szövetségi kapitány ezért visszafogottan nyilatkozott a várakozásairól:

– Alapvetően az a lényeg, hogy a lányok „kibirkózzák” magukat, és élvezzék a vb-t, amelynek a mezőnye a tavalyihoz képest nagyobb, sűrűbb. Sokszor azt érzem rajtuk, hogy nem elég bátrak, szeretném, ha ebben fejlődnének, s hogy minél több meccset nyerjenek, tapasztaljanak. Nagyon örülnék, ha a négy lányból legalább egy a legjobb ötben zárna – jegyezte meg Ritter Árpád.

Az MBSZ szakmai igazgatója, Bácsi Péter szerint számunkra erősen kezdődhet és erősen is zárulhat a világbajnokság.

– Összességében, ha három érmet szerzünk, az nem lenne egy rossz teljesítmény, és ha a legfényesebből is jutna, szerintem abszolút elégedettek lehetünk majd. Nagyjából ez most a realitás – tette hozzá Bácsi Péter.

A belgrádi világbajnokságról a Magyar Birkózók Szövetsége a honlapján és közösségi oldalán, a Facebookon folyamatosan beszámol, a nemzetközi szövetség honlapján pedig élő közvetítést lehet majd látni.

Versenyzőink vb-programja:

kötöttfogás:
szombat és vasárnap: 72 kg: Fritsch Róbert (BHSE), 77 kg: Lévai Zoltán (BHSE), 87 kg: Losonczi Dávid (ESMTK-KIMBA)
vasárnap és hétfő:  63 kg: Torba Erik (BHSE), 67 kg: Váncza István (FTC-KIMBA), 82 kg: Lévai Tamás (BHSE), 97 kg: Szőke Alex (ESMTK-KIMBA)
hétfő és kedd: 60 kg: Kecskeméti Krisztián (Cegléd-KIMBA), 130 kg: Vitek Dárius (BHSE)

nők:
hétfő és kedd: 62 kg: Szél Anna (Orosháza-KIMBA)
kedd és szerda: 50 kg: Szekér Szimonetta (BHSE), 53 kg: Dénes Mercédesz (Érdi Spartacus). 
szerda és csütörtök: 68 kg: Szabados Noémi (FTC-KIMBA).

szabadfogás:
csütörtök és péntek: 70 kg: Antal Dániel (UTE), 79 kg: Vida Csaba (Kecskeméti TE), 86 kg: Püspöki Patrik (Bajai BC), 125 kg: Ligeti Dániel (Haladás VSE)
szombat és vasárnap: 65 kg: Muszukajev Iszmail (FTC), 97 kg: Bajcajev Vlagyiszlav (Csepel TC)

Borítókép: Muszukajev Iszmail (kékben) márciusban a budapesti Eb-n mindenkit legyőzött (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.