Gros gyorsan bizonyította, hogy miért volt érdemes visszahozni őt Győrbe

Izgalmas, a Fradi Odense elleni meccséhez képest sokkal fordulatosabb találkozón, kiélezett végjátékban a Győri Audi ETO 31-29-re legyőzte az Esbjerget a női kézilabda Bajnokok Ligája csoportkörének első fordulójában. Ana Gros főleg a második félidőben kapott lehetőséget, de a szlovén átlövő így is főszereplő volt.

Magyar Nemzet
2022. 09. 11. 17:41
Team Esbjerg vs Gyori Audi ETO KC
epa10177889 Henny Reistad (R) of Esbjerg in action against Gyori players Estelle Nze Minko (C) and Veronica Egebakken Kristiansen (L) during the women's Champions League handball match between Team Esbjerg and Gyori Audi ETO KC in Esbjerg, Denmark, 11 September 2022. EPA/Claus Fisker DENMARK OUT Fotó: MTI/EPA/Claus Fisker
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az előző szezonban a Bajnokok Ligája-elődöntőben találkozott a Győr és a dán Esbjerg, és június 4-én szoros első félidő után öt góllal, 32-27-re nyert az ETO az MVM Dome-ban. 

 

Mindkét csapat jelentős átalakuláson ment át a nyári átigazolási időszakban: a dánokhoz érkezett a hatszoros BL-győztes Nora Mörk a BL-győztes Viperstől, Eckerle és Solberg személyében két kismama is erősíti a keretet. A 2021-es BL Final Four MVP-je, Henni Reistad és Nora Mörk kisebb sérülésből felépülve vállalta a játékot a Győr elleni rangadón.

A Győr három legfontosabb érkezője, a kapus Sandra Toft, Ana Gros és Ywette Broch is bekerült a meccsre nevezett keretbe. 

Rhiu és Kristiansen kezdett átlövőposzton, Nze Minko irányított, Broch volt a beálló, a két szélen Schatzl és Faluvégi kapott helyet, az ETO kapusa, Silje Solberg volt, aki kiválóan szállt be a játékba a BL-elődöntőben. 

Góliszonnyal kezdődött a meccs: öt perc alatt három gólt látott a közönség, két magyar, egy dán eloszlásban. Schatzl biztos kézzel lőtt a szélről, Oftedal egyszer átlőtte a dán falat. A hazaiaknál Reistad kezdett gólerősen. Felállt védőfal ellen nem volt hatékony az Esbjerg, a beálló körüli területet támadta a hazai csapat, ott sebezhetőnek tűnt a Győr.  

5-4-nél komoly esélyhez jutott az ETO: kettős emberelőnybe került, miután a dánok elcserélték magukat. Faluvégi gólja után Schatzl ziccert rontott, így nem nőtt tovább az előny. A kétgólos fór így sem nézett ki rosszul, a két nagyra nőtt dán lövő, Reistad és Breistöl viszont tarthatatlannak bizonyult. A 193 centiméter magas Breistöl az egész BL-mezőny egyik legmagasabb játékosa. Elég volt egy-két pontatlan támadásvezetés, felállt az Esbjerg és kiegyenlített. 

Ingstad (labdával) ellen is keményen védekezett az ETO
Ingstad ellen is keményen védekezett az ETO Fotó: MTI/EPA/Claus Fisker

Aztán három ETO-gól következett: Rhiu találatát követően Kristianssen okos labdalopása után Nze Minkóval lövetett gólt, majd Rhiu adott álompasszt Brochnak. Jesper Jensen időt kért az addigi legnagyobb különbség láttán.  

Érkezett Oftedal a győriekhez, Nze Minkót váltotta. Kisvártatva jött Ana Gros is, Rhiu helyére. Nem kezdett jól a szlovén jobbátlövő: lépéshibája után egy kiállítást hozott össze. Rhiu visszajött, de ő labdaeladással jelentkezett. Az Esbjerg pedig zsinórban három góllal kiegyenlített. Sőt, a vezetésért támadhatott, de Kristianssen előbb elcsent egy labdát, majd kiszolgálta Oftedalt egy gólpasszal. 

Team Esbjerg vs Gyori Audi ETO KC
Faluvégi két kísérletből két gólt szerzett Fotó: MTI/EPA/Claus Fisker

Jött Anne Mette Hansen, a győri csapatkapitány, Kristianssen kapott pihenőt. De a csapat forgatása nem jött be, elsősorban az összeszokottság hiánya miatt, az Esbjerg átvette a vezetést. 

Ezt még Ana Gros kiegyenlítette, de 15 másodperccel a vége előtt Solberg védése mentette döntetlenre a győri oldalról felemás első félidőt.  

A folytatásra érkezett Fodor Csenge Schatzl helyére, Solberget pedig Toft váltotta a kapuban. Kivédett hetessel kezdett, de Breistölt nem lehetett tartani, átvette a vezetést az Esbjerg. Hiába volt kétszer annyi védése a győri kapusoknak, a hazaiak vezettek. Breistöl bezúdított egy újabb bombát.

Fodor két szép góljával közelített, Oftedal lerohanásával egyenlített az ETO. Ana Gros is beindult, szűk tíz perc alatt négy gólt dobott a második félidőben, de a védekezésben akadtak hiányosságok. Ezeket okosan használta ki az Esbjerg. Fej fej mellett haladtak a csapatok, a meccs záró 15 perce 24-24-es állásról kezdődött.

Stine Oftedal nem villogott úgy, mint a júniusi Final Fouron
Stine Oftedal nem villogott úgy, mint a júniusi Final Fouron Fotó: Kovács Anikó

Nze Minko góljával visszavette a vezetést a Győr, Jensen erre azonnal időt kért. Feljavultak a kapusok a hajrára, több esélye is volt a Győrnek kettővel elmennie, de Amanie Milling remekül védett. Átállt az Esbjerg a két beállós játékra, de ez nem hozta vissza őket, hanem Nora Mörk kilencedik gólja. Erre megvolt a győri válasz Ana Gros révén. 

Az utolsó öt percben megnyerhette volna a meccset az ETO: egygólos előnyben támadhatott, de az időkérés után nem tudott gólt szerezni. Oftedal másfél perccel a vége előtt viszont igen. És utána lövést rontott az Esbjerg. Ana Gros bepattant lövésével megnyerte a meccset a Győr 31-29-re. A szlovén átlövő kilenc góllal fejezte be a találkozót.

A meccs statisztikája ITT.

A júniusi Final Four után idegenben, Dániában is legyőzte a Győr az előző szezonban hazai pályán veretlen dán bajnokot. 

Női kézilabda Bajnokok Ligája, B csoport: Esbjerg (dán)–Győri Audi ETO 29-31 (13-13). 

Borítókép: Küzdelmes meccs volt (Fotó: EPA/MTI)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.