Milák Kristóf legnagyobb riválisa megígérte, hogy visszatér

Júniusban a budapesti világbajnokság legjobban várt eseménye volt Milák Kristóf és Caeleb Dressel összecsapása 100 méteres pillangóúszásban, ám ez elmaradt, mert az amerikai világklasszis addigra váratlanul visszalépett a vb-től. Mentális problémák állhattak a háttérben, s ezeket részben megerősítette Dressel első nyilvános üzenete azóta, melyben egyúttal megígérte, hogy visszatér.

Magyar Nemzet
2022. 09. 05. 16:48
DRESSEL, Caeleb
Vizes vb 2022 - Úszás Fotó: Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

és közös története a 2017-es budapesti vb-n kezdődött, amikor a magyar zseni 17 évesen berobbant az élvonalba, s 100 pillangón ezüstérmet szerzett élete első felnőtt világversenyén. Dressel addigra már ismert úszó volt, de az a vb neki is áttörést jelentett, összesen hét aranyat szerzett, ebből hármat egyéni számban, az egyiket Milák előtt 100 pillangón.

A következő nagy közös esemény a 2019-es vb volt Dél-Koreában, ugyanis mindketten ekkor döntötték meg Michael Phelps egy régi világcsúcsát – Milák 200 pillangón, Dressel 100-on. A tavaly megrendezett tokiói olimpiára mindketten a saját távjuk legyőzhetetlen királyaként érkeztek meg, de Milák nagy versenyre késztette az amerikait százon – úgy lett Európa-rekorddal ezüstérmes Dressel mögött, hogy őt belehajszolta a saját világcsúcsa megjavításába.

Mindezek után valóban az idei budapesti vb legjobban várt száma volt a 100 pillangó, amelyre Milák is kiemelten készült, hiszen 200-on lényegében nem volt igazi ellenfele. Csakhogy Dressel hiába nyert két aranyat a vb elején (50 gyorson és a 4×100-as gyorsváltó tagjaként), váratlanul visszalépett a vb-től és hazautazott az Egyesült Államokba.

Milák így könnyedén szerezte meg a 100 pillangó vb-aranyát, Dressel mentális problémái mögött pedig sokan éppen a magyar klasszis bombaformáját vélték felfedezni (200 pillangón, ugye, világcsúccsal nyert), kiegészítve a Budapesten berobbanó román David Popovici szédületes teljesítményével, aki meg 100 gyorson jelentett komoly veszélyt Dressel trónjára, amelyet a hiányában szintúgy harc nélkül foglalt el.

Hogy pontosan mi baja volt Dresselnek, arról azóta is csak találgatások láttak napvilágot, de a 26 éves klasszis az eset óta most először megszólalt, a hivatalos Instagram-oldalán tett közzé üzenetet. A szavai pedig alátámasztják a mentálisa gondokat, 

arra persze nem tett utalást sem, hogy Milák vagy Popovici ijesztette volna meg, inkább csak kimerültségre hivatkozott, s beismerte, hogy teljesen leállt az edzésekkel is.

„Versenyszerűen nem úsztam a vb óta, és őszintén mondom, hogy boldog vagyok az úszás nélkül. Ugyanakkor nagyon hiányzik is” – írta Dressel, aki elmesélte, hogy mi mindent csinált az elmúlt két és fél hónapban a medencén kívül.

„Végre elmehettem nászútra Izlandra, vettem egy traktort, túráztam az Appalache-hegység számomra még felfedezetlen részein, és tengeri tehenekkel úszkáltam. Tudom, hogy az úszás és a boldogság lehet egyszerre az enyém. Életem egy bizonyos pontján mindkettőt élveztem, és most azon dolgozom, hogy egyszerre megkapjam a kettőt. Ha szükséged van egy kis szünetre, akkor kapcsolj ki. Visszatérek!”

Jövő júliusban Japánban rendezik a vb-t, amelyen így Milák újra nagy csatát vívhat Dressellel, de ezúttal már a magyar lesz a címvédő és az amerikai a kihívó.

Borítókép: Caeleb Dressel a 2022-es budapesti vb-n júniusban (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.