Győzött a Ferencváros, újra pontelőnnyel vezeti El-csoportját

Az Európa-liga csoportkörének negyedik fordulójában a Ferencváros hazai pályán 2-1-re legyőzte a Crvena zvezdát, így továbbra is a H csoport élén áll, három ponttal a Trabzonspor és a Monaco előtt.

2022. 10. 13. 22:55
Mats Knoester Samy Mmaee Ferencváros Europa League
20221013 Budapest FTC Crvena zvezda EL labdarúgás Fotó: Mirkó István Magyar Nemzet Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Négy magyar játékossal kezdett a Ferencváros a Crvena zvezda ellen az Európa-liga csoportkör negyedik fordulójában: Vécsei Bálint és Pászka Lóránd is helyet kapott a kezdőcsapatban – utóbbi pályafutása során először nemzetközi főtáblás meccsen. Sztanyiszlav Csercseszov a kezdőbe nevezte az NB I legértékesebb játékosát, Adama Traorét is, a hétvégén sérülés miatt hiányzók Tokman Nguen volt az, akit legalább a kispadra leülhetett, akárcsak a hét végén még az NB II-ben piros lapot kapott Lisztes Krisztián – utóbbi végül nem jutott szóhoz a meccsen. A Crvena zvezda ugyanazzal a tizenegy játékossal kezdett, mint egy hete, amikor 4-1-re legyőzte a magyar bajnokot Belgrádban.

A második percben egy veszélyes szögletvariációval ránk ijesztettek a szerbek, míg a Ferencvárosból néhány perccel később Amer Gojak kapott ígéretes labdát, de az első húsz perc valódi gólhelyzet nélkül telt el.

A huszonharmadik percben viszont nemcsak a helyzet, hanem a gól is jött! A Ferencváros kihasználta, hogy Sanogo ápolása miatt átmenetileg emberhátrányban volt a vendégcsapat. Gojak beadása után Kristoffer Zachariessen első lövését ugyan még védte Borjan, de a kipattanót már a hálóba lőtte a norvég.

A gól után sem sűrűsödtek fel túlságosan az események, de a hazai előny tudatában már kevésbé volt hiányérzetünk, a szünetre 1-0-val vonultak a csapatok.

A második félidő elején fél percen belül majdnem góllal sokkolta a Ferencvárost a szerb bajnok, de a videószobában kiszúrták, hogy Pesics kezezett, mielőtt a kapuba lőtt.

Az ötvenedik percben már Ryan Mmaee lövése megpattant az egyik szerb védőn, a labda a kapufáról kifelé pattant. Nem úgy pár perccel később, amikot Mitrovics egyedül vitte végig a Fradi szöglete után a labdát a pályán.

A következő hazai sarokrúgás sokkal jobban sikerült! Pászka beadásából Samy Mmaee újra megszerezte a vezetést a Ferencvárosnak.

S volt esély az előny növelésére is, Zachariassen már csak a kapust látta maga előtt, ám a mögüle érkező Bukari elsodorta. A játékvezető úgy ítélte meg, hogy az első gól szerzője túl könnyen adta meg magát, így továbbot intett.

Borjan kapus kétszer is a frászt hozta a Zvezdára, először fejbe lőtte a labdával Traorét, onnan a kapu fölé pattant a játékszer, később a csereként beszállt Tokmackal kényszerítőzött.

A vendégek támadósora sem volt veszélytelen, Ivanicsot és Pesicset is megtalálta beadás a tizenhatoson belül, de egyikük sem célzott pontosan.

Az utolsó tíz percben sokkal inkább a Fradi ellentámadásaiban volt benne a gól, Tokmac eltolta a labdát Borjan mellett is, de nem érte utol az alapvonal előtt. A kapus később Ryan Mmaee, majd Tokmac elől mentett nagyot, utóbbi esetben a kapujától harmincöt méterre, vetődve, fejjel.

Az ötperces hosszabbításban a tizenhét éves Mijatovics lövése suhant el a lábak között, de a bal kapufa mellett is. De nem ez volt az utolsó egyenlítési lehetőség: Samy Mmaee szabálytalansága után szinte a tizenhatos vonaláról lőhetett szabadrúgást a belgrádi csapat.

Kangwa lövését azonban kivédte Dibusz, győzött a Ferencváros!

A magyar bajnok óriási lépést tett a továbbjutás felé, az pedig, hogy még a harmadik hely és az Európa-konferencialiga se legyen meg, már az kellene, hogy minden csapat kilenc ponttal zárja a csoportot, és ezek közül a Fradié legyen a legrosszabb gólkülönbség.

Európa-liga, H csoport, 4. forduló
Ferencváros–Crvena zvezda 2-1 (1-0), Groupama Aréna, 20675 néző, jv.: Stefanski (lengyel)
Gól: Zachariassen (23.), S. Mmaee (61.), ill. Mitrovics (55.)

A csoport másik meccsén: Trabzonspor–Monaco 4-0

Az állás
1. Ferencváros 9 pont
2. Trabzonspor 6
3. Monaco 6
4. Crvena zvezda 3

Borítókép: Samy Mmaee (jobbra) szerezte a győztes gólt (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.