Adama Traoré ára rekordmagasan, a Fradi csatára berobbant

Immáron Adama Traoré az NB I legértékesebb labdarúgója. A Ferencváros nyáron igazolt csatárának piaci értéke a három Magyarországon töltött hónapja alatt kétmillió euróval nőtt, így ma már ötmillió euró az ára. A tíz legdrágább futballistából nyolc a Fradi játékosa és csak kettő magyar, vagy legalábbis magyar válogatott.

2022. 10. 13. 6:40
TRAORÉ, Adama
Budapest, 2022. július 13. Adama Traoré ferencvárosi gólszerző a labdarúgó Bajnokok Ligája selejtezőjének 1. fordulójában játszott Ferencváros – Tobol Kosztanaj visszavágó mérkőzésen a Groupama Arénában 2022. július 13-án. MTI/Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amióta a piaci értékekkel foglalkozó Transfermarkt vezeti az adatokat, sosem futballozott még olyan értékes játékos az NB I-ben, mint most az ötmillió eurós Adama Traoré.

A korábbi csúcsot Muhamed Besics tartotta az első ferencvárosi korszaka végén, amikor a bosnyák válogatottal a 2014-es világbajnokságon járt. S ha már ott volt, a csoportkörben óriásit játszott Argentína ellen a legendás Maracana stadionban. Besics szinte tökéletesen hatástalanította Lionel Messit, aki persze így is lőtt egy gólt, de az ellene mutatott remek védekezésnél jobb ajánlólevél nem kellett, az angol Everton 4,8 millió euróért lecsapott az akkor 22 éves bosnyákra, aki ezzel az NB I történetének rekordeladása lett.

Besics piaci értéke akkoriban „csak” négymillió euró volt, tehát az Everton kicsit rá is fizetett erre az összegre. Mostanáig nem volt az NB I-ben ilyen drága labdarúgó, a Fradi ugyan januárban négymillióért adta el Myrto Uzunit a spanyol Granadának, de az albán támadót 3,5 millióra becsülték akkortájt. Traoré ötmilliós képzeletbeli árcédulája tehát új csúcs a magyar bajnokságban.

A 47-szeres mali válogatott csatár a nyáron kétmillió euróért került az Üllői útra a Sheriff Tiraspoltól. Tavaly ősszel még a BL-csoportkörben vitézkedett a moldáv klubbal, amellyel meglepetésre legyőzte a Real Madridot idegenben, Traoré gólpasszal jelentkezett azon a meccsen, a Sahtar Donyeck és az Inter ellen pedig gólt is szerzett.

Nem vett tehát zsákba macskát a Fradi, és nem is fürdött be vele. Traoré az eddigi 18 meccsén 12 gólt és öt gólpasszt hozott össze, az NB I-ben már mesterhármast is szerzett a Honvéd ellen, de ami fontosabb, hogy a nemzetközi meccseken sem maradt adós jó a teljesítménnyel, 

a Fradi mind a négy nyári európai selejtezős párharcában szerzett gólt, az Európa-liga csoportkörében pedig a Trabzonspor kapuját is bevette már, a Monaco ellen meg gólpasszt adott.

Sztanyiszlav vezetőedző sajátos stílusban dicsérte Traorét, amikor azt mondta, hogy ő nem beszél franciául, a játékos meg nem beszél angolul, de nincs is szükségük közös nyelvre, mert a jó futballistáknál csak arra kell figyelni, hogy nem szabad megzavarni őket. Traroe jó, ebben kiegyezhetünk.

A Transfermarktnál is így gondolhatták, amikor háromról ötmillió euróra növelték a piaci értékét, így Traoré megelőzte az NB I korábbi legértékesebb játékosát a sorban, a szintén ferencvárosi Aissa Laidounit (3,5 millió). Neki és a dobogó harmadik fokán álló, ugyancsak fradista Dibusz Dénesnek nem változott az értéke a minapi korrekció során. Az első hat helyen kizárólag FTC-játékos áll, közülük még Kristoffer Zachariassen értéke növekedett másfél millióról két és félmillióra, amiben az is szerepet játszhatott, hogy szeptemberben meghívót kapott a norvég válogatottba.

Az NB I tíz legértékesebb játékosa közül nyolc a Ferencvárosban futballozik, a két kivételt a Fehérvár adja Kenan Kodro és Loic Nego személyében. 

Az utóbbit könyvelhetjük el Dibusz mellett a top tíz másik magyarjának, hiszen 26-szoros válogatottként már tekinthetünk így is a franciának született szélsőre. Némiképp szomorú, hogy a lista következő magyarjai holtversenyben a 17. helyen állnak, Schön Szabolcs (Fehérvár), (FTC) és Vécsei Bálint (FTC) több légiós mellett egyaránt egymillió eurós értéket képviselnek.

Az NB I tíz legértékesebb labdarúgója: 

1. Adama Traoré (FTC) 5 millió euró
2. (FTC) 3,5 millió
3. (FTC) 2,8 millió
4. Kristoffer Zachariassen 2,5 millió
4. Tokmac Nguen (FTC) 2,5 millió
6. Ryan Mmaee (FTC) 2,2 millió
7. Kenan Kodro (Fehérvár) 2 millió
7. Anderson Esiti (FTC) 2 millió
7. Loic Nego (Fehérvár) 2 millió
7. Marquinhos (FTC) 2 millió

Borítókép: Adama Traoré a Ferencváros mezében (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.