Puskás minden idők 9. legjobb labdarúgója – de kik előzték meg?

Az egyetlen háromszoros világbajnok Pelé csak a negyedik, ellenben két argentin áll a minden idők 100 legjobb labdarúgójáról szóló lista élén, amelyre az Aranycsapat három tagja mellett az aranylabdás Albert Flórián is felkerült. A világ vezető futballmagazinja, a FourFourTwo állította össze a szubjektív rangsort, amelyen Puskás Ferenc a legjobb magyarként a kilencedik helyen szerepel.

Magyar Nemzet
2022. 10. 12. 14:03
null
Paris Saint-Germain's Argentinian forward Lionel Messi reacts at the end of the French L1 football match between Paris-Saint Germain (PSG) and ES Troyes AC at The Parc des Princes Stadium in Paris on May 8, 2022. - The match ended 2-2. (Photo by Anne-Christine POUJOULAT / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hasonló összeállítások mindig örök vita tárgyát képezik, de az ritkán fordul elő, amikor egy ilyen sok játékost állítanak sorba, így már csak a befektetett munka miatt is érdemes egy pillantást vetni a FourFourTwo munkájára

Íme a top 10, amelyben Puskás Ferenc neve is felbukkan:

1. Lionel Messi
2. Diego Maradona
3. Cristiano Ronaldo
4. Pelé
5. Zinedine Zidane
6. Johan Cruyff
7. George Best
8. Franz Beckenbauer
9. Puskás Ferenc
10. Ronaldo

Az első, ami szemet szúrhat, hogy Pelé, akit sok helyütt minden idők legjobbjaként mutatnak be, ráadásul ő az egyetlen, akinek három világbajnoki aranyérmet rejt a fiókja, leszorult még a dobogóról is. Mivel a FourFourTwo nem indokolja az egyes játékosok helyezését a többiekkel való összevetésben, csupán rövid összefoglalót közöl a pályafutásukról, az nem derült ki, hogy mi alapján jött ki a top három.

Minden nemzetnek megvannak a maga futballistenei, akik közül Puskás Ferenc kilencedik helyezése mellett nem mehetünk el szó nélkül. Talán mi magunk előrébb rangsoroltuk volna, de az például megtiszteltetésnek vehető, hogy megelőzte a 12. helyre tett Alfredo Di Stefanót, aki korszakos egyénisége volt kettejük Real Madridjának. 

 

És persze sok más zseniális klasszist is Puskás mögé soroltak, mint például Michel Platinit (13.), Zicót (14.), Garrinchát (15.) vagy éppen Giuseppe Meazzát (19.).

 

A FourFourTwo megemlíti, hogy Puskás 18 évesen góllal mutatkozott be a magyar válogatottban, a neve pedig a gól szinonimája lett. Van egy tárgyi tévedés is a leírásában, miszerint 87 gólt szerzett a magyar válogatottban, pedig valójában 84-et jegyzett, és Puskás csúcspontjának nem a Magyarországon elért sikereit tekintik, hanem az 1960-as BEK-döntőt, amelyen négy gólt szerzett az Eintracht Frankfurt ellen a Realban.

A másik három magyar közül kettő ugyancsak az Aranycsapat támadósorából került ki, Hidegkuti Nándor a 43., Kocsis Sándor Luis Figót megelőzve a 93. helyre került. Előbbit a futballtörténelem első hamis kilenceseként írják le, aki az Aranycsapat egyik legbefolyásosabb tagja volt, és bizony felemlegetik az 1954-ben a németek ellen elveszített vb-döntőt, amelyen a mieinknek állt a zászló. Kocsist minden idők legjobban fejelő labdarúgójaként jellemzik, de nála Puskással szemben nem a Barcelonában eltöltött éveit, hanem az Aranycsapatban elért sikereit emelik ki fénypontként.

Negyedik magyarként az 1967-ben Aranylabdát nyert Albert Flórián szerepel a listán, aki Frank Rijkaard és között a 78. helyet foglalja el. Megemlítik a becenevét, a Császárt, elegáns támadóként jellemzik, aki egész pályafutását a Ferencvárosban töltötte. Az 1962-es vb-n a torna legjobb fiataljának választották meg, a rá következő két nagy tornán pedig beválasztották az álomcsapatba. Kiemelik, hogy amikor megkapta az Aranylabdát, az angolok legendáját, Bobby Charltont előzte meg.

Magyar érdekeltség, hogy a válogatott korábbi szövetségi kapitánya, Lothar Matthäus a 32. lett, az 1954-es vb-döntőben a magyarokat legyőző Németország vezéregyénisége, Fritz Walter pedig az 57. helyre futott be. A listát a „Kárpátok Maradonája”, azaz a román Gheorghe Hagi zárja a 100. pozícióban.

Borítókép: Az FFT szerint minden idők legjobbja, a PSG mezében (Fotó: Anne-Christine Poujoulat/AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.