Kiderült, mennyit keresnek ma az MLS-ben futballozó magyarok

Az MLS-ben, az észak-amerikai profi ligában játszó futballisták szövetsége nyilvánosságra hozta a játékosok fizetéseit. A listát magasan a Toronto olasz válogatott csatára, Lorenzo Insigne vezeti, aki csaknem a dupláját keresi, mint a második helyezett. Kiderül az is, hogy az MLS két magyarja mennyit visz haza – egyelőre…

2022. 10. 19. 12:19
MLS: Toronto FC at Philadelphia Union
SOCCER-USA-PHI-TFC/ Fotó: Kyle Ross
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lorenzo Insigne a nyáron szerződött a Napoliból Észak-Amerikába a Torontóhoz, és a 31 éves, 54-szeres olasz válogatott csatár máris az MLS fizetési listájának az élére ugrott évi 14 millió dolláros szerződésével (ez ma mintegy 5,9 milliárd forint). Mögötte alaposan lemaradva a Chicago Fire svájci sztárja, Xherdan Shaqiri következik 7 350 000 dolláros alapfizetéssel, ami a garantált kiegészítéssel 8 153 000-re nő meg. Ismerős név Javier „Chicharito” Hernándezé is, ő most a Los Angeles Galaxy futballistája hatmilliós bérrel, amely 7 443 000-ig megy fel, és ezzel a pénzzel a harmadik. A negyedik az argentin válogatott Gonzalo Higuain, aki az Inter Miamitól 5,1 milliót kap alapként, ez végül 7 443 750 dollárra megy fel.

Az MLS-ben jelenleg két magyar futballozik. A Philadelphia Union játékosa, neve mellett 550 ezer (586 250) áll a listán, előbbi ma 231,55 millió forintot ér, Sallói Dánielnek pedig 450 ezer (506 667) dollárt utal évente a Sporting Kansas City. Ez azonban csak a jelenlegi állapot. Sallói Dániel esetében már ismert a jövő: ő szeptember elején 2026-ig szóló új szerződést kötött, és ötmillió dollárnak, vagyis mintegy 2,1 milliárd forintnak megfelelő fizetésért írt alá négy évre. Akkor ezt nyilatkozta a Nemzeti Sportnak:

 

Orlando City SC v Sporting Kansas City
Sallói Dániel
Fotó: Getty Images via AFP/Jamie Squire

– Amikor az MLS-ben aláírtam az első megállapodásomat, az a liga bérsapkájában meghatározott, a kezdőknek járó minimum fizetést, évi hatvanötezer dollárt jelentett. Akkor mondtam az édesapámnak, egyszer szeretnék majd egymillió dollárt keresni, nem az összeg miatt, hanem mert itt az már szakmailag is hatalmas elismerés, keveseknek adatik meg – nagyon büszke vagyok rá, hogy most ezt sikerül túlszárnyalnom és ennyire fontos vagyok a klubomnak. 

Hogy a magyar válogatott támadó szavait pontosan értsük, tudni kell, hogy a szabályok szerint egy klubnál három kiemelt fizetésű játékos (úgynevezett DP, vagyis designated player) lehet, akikre nem vonatkozik a bérsapka, a többiek keresetét viszont egy meghatározott kereten belül (minimum 65 ezer, maximum 612 500 dollár) kell megoldani. Egy-két fontos játékos fizetését bizonyos jogok értékesítésével még feljebb tudják tornázni, és Sallói Dánielnek is így tudtak magasabb fizetést ajánlani. Az utánpótlásból kikerülő, saját nevelésű játékosoknak ugyanis – legalább egy eltöltött év a klub akadémiáján már elég ehhez a státushoz –, amilyen Sallói is, nem szoktak kiemelt fizetésű státust adni, mert ezt a három helyet többnyire topligákból érkező sztárok kapják. Érzékeltetésként, a mostani idényben csak 14 játékos keresett egymillió dollár fölött, akik nem kiemelt státusú (DP) játékosok. 

 

 

Gazdag Dániel ebben az évben a liga legjobbjai közé emelkedett. A múlt héten lezárult alapszakaszban a második helyen végzett a góllövőlistán 22 góllal, mellé volt tízgólpassza is, ezeket számokat a héten kezdődő rájátszásban még növelheti. Vele kapcsolatban még nem érkezett hír új szerződésről, de a teljesítménye alapján okkal reménykedhet a fizetése emelésében. Ezt a napokban meg is fogalmazta a Csakfoci.hu-nak adott interjújában:

– Ha a ligában maradok, a klubváltás nem hiszem, hogy opció lenne. Remek helyen vagyok, persze a 22 gólt nem biztos, hogy túl lehet szárnyalni. Nehezen tudom elképzelni, hogy a következő szezonban 25 vagy 30 találatig jussak. Az viszont mindenképp cél, hogy a Philadelphiában a kiemelt bérezésű játékosok közé kerüljek. Itt az a szabály, hogy minden keretben három ilyen futballista lehet. A mostani szereplésemnek köszönhetően ezt kiharcolhatom. 

Borítókép: Gazdag Dániel okkal reménykedhet a fizetésemelésben (Fotó: Kyle Ross)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.