Következő mérkőzések
Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Tízezres tömeg Budapesten, megfuttatták a nagyköveteket is

Ma a rövidebb futótávok napjával elkezdődött a 37. Spar Budapest Maratonfesztivál. A legnépszerűbb hazai futófesztiválra az első napon tízezer nevező látogatott ki. A futók és mozogni vágyók két nap alatt tizenöt távon állhatnak rajthoz, a Pázmány Péter sétányon kialakított eseményhelyszínen a hét végén összesen tízszer szólal meg a rajtduda.

Magyar Nemzet
Forrás: BSI2022. 10. 08. 17:40
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szombat hagyományosan a rövidebb távoké a vasárnaphoz képest, amikor a maratoni és a 30 kilométeres távot teljesítik a futók. Az első nap programját a klasszikus 10 kilométeres táv vezette fel. A rövidebb távok kedvelői rajthoz állhattak még a minimaraton 5 kilométerén, a kezdő futókat pedig a 2,3 kilométeres maratonkára várták a szervezők. Utóbbi távon gyaloglószám is várta a jellemzően idősebb vagy alkalmi sportoló résztvevőket. Az esemény „legaranyosabb” futama a családi futás, ahol a legkisebbek is kedvükre és biztonsággal tipeghetnek az egy kilométeres útvonalon.

A maratonka iskoláknak hirdetett futamában több mint 2000 diák futott együtt. Az Österreichische Schule Budapest 240 diákjából 226-an rajthoz álltak az eseményen. Az eseményen hagyományosan minden évben megrendezik a Fodisz esélyegyenlőségi futamot, melynek beszédes a szlogenje: „A mozgás öröm. Mindenkinek.” A Fodisz és a Budapest Sportiroda (BSI) közös futama a fogyatékossággal élő, mozgáskorlátozott, illetve a szolidaritásukat kifejezni vágyó fiatalokat invitálja egy szimbolikus, 500 méteres táv lefutására. A cél az, hogy azok a fogyatékossággal élő gyerekek is átélhessék a versenyzés örömét és izgalmait, akiknek az aktív sportolás nem feltétlenül a mindennapok része. A futamon azok is rajthoz állhatnak, akik együttérzésüket, szolidaritásukat szeretnék kifejezni speciális igényű embertársaiknak.

A Spar Budapest Maratonfesztivál a meghirdetett futamokon kívül számos különversenynek is terepe. Az egyik ilyen a Diplomata-kupa, mely a budapesti nagykövetségek, konzulátusok munkatársainak barátságos „összecsapása” a 4×2 km-es Hervis-váltó keretében. Idén 16 ország nagykövetsége és az ENSZ szervezetei összesen 34 váltóval vettek részt a Diplomata-kupán. Rajthoz állt vb-bronzérmes gátfutónk, a jövő évi budapesti atlétikai világbajnokság nagykövete is.

A rendezvényen a nagy nemzetközi maratonok mintájára a futamok mellett igazi fesztiválhangulat várja a mozogni vágyó résztvevőket és a családokat, az ELTE Lágymányosi Campusa mellett kialakított futóexpón 40 kiállító különböző programjai, sporttal és egészséggel kapcsolatos tanácsadás, kóstolási lehetőség, nyereményjátékok és gyerekeknek szóló aktivitások várták a látogatókat.

A maratonfesztivál vasárnap a „királytávval”, a maratonnal folytatódik. A több ezer fős nemzetközi mezőny panorámás budapesti útvonalon teszi majd meg a 42,195 kilométeres, klasszikus távot.

Borítókép: Már szombaton is rengetegen húztak futócipőt (Forrás: BSI)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.