Dárdai Pál és fia az Albert és Mészöly család nyomába eredhet

Megesett, hogy az iskolából való kimaradással indokolta Dárdai Pál, hogy a legidősebb fia, Dárdai Palkó miért nem csatlakozik a magyar utánpótlás-válogatotthoz, ellenben a német mezt többször is magára öltötte. Ellentmondásoktól sem mentes, kacskaringós utat tett meg a Fehérvár 23 éves szélsője a felnőtt magyar válogatott kerettagságig. Marco Rossi szövetségi kapitány Luxemburg és Görögország ellen bevetheti őt, így a Dárdai família az Albert és Mészöly család nyomába eredhet.

2022. 11. 15. 7:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eredetileg nem szerepelt Dárdai Palkó válogatottkeretében a Luxemburg elleni csütörtöki és a Görögország elleni vasárnapi felkészülési mérkőzések előtt, ám az elmúlt hétvégén megsérült Kleinsheisler László helyére utólag meghívót kapott, így pályafutása során először tagja a nemzeti csapatnak. Nagy mérföldkő ez minden játékos karrierjében, Dárdai Palkó esetében azonban ennél többről van szó.

Édesapja, miatt már igen fiatalon reflektorfénybe került, nemcsak itthon, hanem szülővárosában, Berlinben is. Miközben apja a Hertha vezetőedzője volt, ő a klub utánpótlásában kiemelkedő teljesítményt nyújtott, 2016-ban a Bundesliga U17-es területi bajnokságának a legeredményesebb játékosa volt a 26 meccsen elért hét góljával és 20 gólpasszával. A rá következő évben Dárdai Pál már úgy nyilatkozott, hogy fiának német és magyar állampolgársága is van, így ha esetleg mindkét ország nemzeti csapat számítana rá, neki kell választania.

Az iskolai elfoglaltság is kifogás volt

Egy darabig úgy tűnt, hogy Dárdai Palkó szíve (vagy legalábbis az esze) Németország felé húz. Alig több mint öt évvel ezelőtt, 2017. november 2-án bemutatkozott az apja által vezetett Hertha első csapatában az ukrán Zorja Luhanszk ellen 2-0-ra megnyert Európa-liga-meccsen. Ekkor már éles kérdés volt, hogy futballistaként melyik nemzetet választja, tekintve, hogy Magyarország nem bővelkedik topligás csapatokban szerepet kapó futballistákban.

Fehérváron jó teljesítményt nyújt Dárdai Palkó Fotó: Nemzeti Sport

Mint 2017-ben kiderült, Dárdai Palkó már évekkel korábban meghívót kapott a magyar utánpótlás-válogatottakba. Ifjabb Mihalecz István, az U15-ös válogatott akkori szakvezetője elmondta, először 2013-ban vették volna számításba, a következő évben pedig három különböző alkalommal is meghívták a korosztályos csapatba, de mindannyiszor kosarat kaptak. Egy alkalommal Dárdai Pál Palkó iskolai elfoglaltságával, máskor a Hertha programjára hivatkozva mondta vissza fia szereplését magyar mezben.

Hatszor szerepelt a német utánpótlás-válogatottakban

Palkó végül 2017-ben a német U18-as és U19-es válogatottban is pályára lépett két-két meccsen, 2018-ban pedig az U20-ban is szerepelt ugyancsak két mérkőzésen. Ekkor egyértelműnek tűnt, hogy ha a pályafutása úgy alakul, inkább német válogatott lenne. Nem úgy alakult: a legidősebb Dárdai fiú mindössze kilenc mérkőzésen kapott lehetőséget a Bundesligában, mindannyiszor az apjától, aztán 2021 januárjában a Fehérvár csapatához igazolt, a tavalyi U21-es Eb-re pedig már Gera Zoltán magyar csapatával készült volna, ám sérülés miatt lemaradt a tornáról.

A németek ekkor már jól láthatóan lemondtak róla, ezt Meikel Schönweitz szövetségi edző jelentette ki a Kicker hasábjain, aki utoljára 2018-ban számított Dárdaira: – A magyar szövetség kérvényezte Palkó váltását, mi pedig nem álltunk az útjába, mert nem szerepelt az U21-es csapat tervében.

Milyen Dárdai Palkó kötődése Magyarországhoz?

Fehérváron és Magyarországon új fejezet nyílt a szélső életében. – Berlinben születtem, ott nőttem fel, ott futballoztam egészen mostanáig. Ha valaki azt kérdezi, hol van az otthonom, azt felelem, Berlinben. Magyarországhoz viszont mindig kötődtünk, amikor csak tehettük, hazamentünk Pécsre vagy a Balatonra, így azt is mondhatom, hogy van egy második otthonom – magyarázta akkor Palkó a kötődését, de a válogatottság kérdésére kitérő választ adott, mondván, előbb bizonyítania kell.

Megtette, a mostani idényt erőtől duzzadva kezdte meg. Még nyáron a Köln ellen nagy gólt lőtt, amivel hozzájárult csapata bravúrgyőzelméhez az Európa-konferencialiga selejtezőjében, a szezonbeli 20 tétmeccsén pedig 5 gólt és 9 gólpasszt számlál. Rossi megadja neki a lehetőséget, Dárdai Palkó pedig az ellentmondásos előzmények ellenére megbecsült tagjává válhat a magyar válogatottnak.

Albert, Mészöly, Halmosi – Dárdai

Ezzel újabb magyar futballdinasztia van születőben. Az etalont az Albert és Mészöly család jelenti, amelynek apa-fia tagjai egyaránt, összesen 81-szer öltötték magukra a nemzeti csapat mezét. Ezzel az Albert Flórián (75), ifjabb Albert Flórián (6), valamint a Mészöly Kálmán (61), Mészöly Géza (20) páros a világranglista 96. helyén áll holtversenyben, amelyet egyébként a dánok kapusduója, Peter Schmeichel (121) és Kasper Schmeichel (86) vezet 207 meccsel.

A magyar dobogó harmadik fokát jelenleg Halmosiék foglalják el, azaz Halmosi Zoltán (11) és Halmosi Péter (35), akik együtt 46-szor voltak válogatottak. Őket már e héten megelőzheti a Dárdai páros, hiszen Dárdai Pál egymaga 61-szeres válogatott középpályás volt, így ha Palkó debütál, nekik már egyből 62 mérkőzésük lenne. Mivel a Fehérvár szélsője még fiatal, idővel Alberték és Mészölyék 81 meccse is elérhetőnek tűnik.

Borítókép: Dárdai Palkó a Fehérvár mezében (Fotó: Rolf Vennenbrend/DPA/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.