időjárás 4°C Aranka 2023. február 8.
logo

Kassai Viktor világklasszisok társaságában vehetett át diplomát

Magyar Nemzet
2022.11.08. 12:19 2022.11.08. 14:01
Kassai Viktor világklasszisok társaságában vehetett át diplomát

Kassai Viktor, a világ korábbi legjobb játékvezetője elvégezte az UEFA mesterkurzusát, amelyet az európai szövetség elsősorban korábbi klasszis labdarúgók számára indított el, és a friss diplomások vezetőként dolgozhatnak majd a világ futballjában. Egészen veretes a névsor, Kassai Viktor olyan nagyságokkal tanult együtt, mint például a korábbi aranylabdás brazil Kaká.

Júlio César, Florent Malouda, Kolo Touré, Andrej Arsavin, az egykori aranylabdás Kaká, Lise Klaveness, Danko Lazovics, Kim Källström, Rene Adler – a futballban ez parádés névsor. A korábbi klasszis futballisták közé tartozik most a játékvezetőként a világ legjobbja címig is eljutott Kassai Viktor is, mert együtt végezték el az UEFA nemzetközi sportvezetői mesterképzését. A programnak ez volt a harmadik kiadása, Aleksander Ceferin UEFA-elnök november 2-án 26 végzettnek adta át az oklevelet Svájcban.

Az előző évfolyamon végzett a Ferencváros sportigazgatója, Hajnal Tamás, így két magyar is eljutott erre a szintre. A kurzus hétszer egyhetes előadás-sorozatból állt a világ különböző nagyvárosaiban, az átfogó áttekintés érdekében minden ülés egy futballszervezet adminisztrációjának és irányításának más-más aspektusát vizsgálja. Ezen túlmenően azoknak a hallgatóknak, akik még nem dolgoznak sportszervezeten belül, három hónapos szakmai gyakorlatot kell teljesíteniük, hogy megszerezzék a gyakorlati, napi tapasztalataikat.

Kaka
Fotó: Mohammes Dabbous/Anadolu Agency via AFP

– Senki sem rendelkezhet annyi tapasztalattal, amennyit mi megszereztünk a pályán. Ha ezeket párosítjuk azzal a tudással, amelyet most magunkba szívtunk, különleges felkészültségünk van a vezetői munkához – mondta Kaká a diploma átvétele után.

Az UEFA Executive Master for International Players (MIP) képzési program célja, hogy a végzettek olyan tudásra és tapasztalatra tegyenek szert, amely felkészíti őket a játék utáni második karrierre. A képzés segíti áthidalni a játékosoknak azt a szakadékot, amely a futballisták és a labdarúgó-szervezek között áll, így a diplomások később vezetői pozíciókat tölthetnek be, adminisztratív feladatokat láthatnak el.

Fotó: Fabrice Coffrini

A diplomaosztón Aleksander Ceferin, az UEFA elnöke elmondta : – A karrierje során megszerzett készségek és az UEFA MIP során megszerzett ismeretek a mindannyiunk által kedvelt játék hasznára lesznek. Most csatlakozik egy tekintélyes, egykori futballisták csoportjához, akik úgy döntöttek, hogy ezt az izgalmas utat választják. 

Nemcsak az oklevéllel távozik ma, hanem egy másik erős értékkel is – a barátságokkal. Az osztálytársai nem csak azért voltak itt, hogy támogassák a tanfolyam során, ők képezik majd a jövőbeli üzleti hálózata alapját. 

Szóval, ápolja ezeket a kapcsolatokat! Az akadémiai és a szakmai tudásnak ez a keveréke biztosítja, hogy megfelelő eszköztárral rendelkezzen ahhoz, hogy karrierje második felében is sikeres legyen, ahogyan az első felében tette. 

Néhány diplomás már dolgozik a futballban, például Lise Klaveness, aki jelenleg a Norvég Labdarúgó-szövetség (NFF) elnöke, és Kim Källström, aki a nemzeti edzőközpontokról szóló szakdolgozatát a svéd labdarúgó-szövetség tanácsadójaként készítette el.  Mások, mint például a korábbi szenegáli válogatott Khalilou Fadiga, még csak keresi a helyét, de az ambíciói a szavai szerint egyértelműek: – Egyike szeretnék lenni a világfutball jövőbeli vezetőinek!

Borítókép: Kassai Viktor most sportvezetőként tör a csúcsra (Fotó: Adrian Dennis/AFP)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.