Két góllal vezettünk a hajrában, mégis kikaptunk Dánia ellen

Dánia ellen folytatta szereplését a magyar válogatott a női kézilabda Európa-bajnokságon. Az előző két meccsét elveszítő csapat megtáltosodott, 25-23-ra vezetett kevesebb mint tíz perccel a meccs vége előtt, de a hajrát nem bírta, a végén 29-27-re kikapott. Folytatás jövő hétfőn Svédország ellen.

Szilágyi László (Ljubljana)
2022. 11. 10. 22:03
A dán Trine Jensen Ostergaard (b, fent) és Mette Tranborg (j), valamint Bordás Réka (b, lent) a női kézilabda Európa-bajnokság Magyarország - Dánia mérkőzésén a ljubljanai Stozice Arénában 2022. november 10-én. MTI//Czeglédi Zsolt Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szlovénia Horvátország elleni győzelmével kezdődött a magyar érdekeltségű csoport középdöntője a női kézilabda Európa-bajnokságon. Ezzel Szlovénia 4 ponttal várja a második fordulót, a horvát válogatott maradt 2 pontos. Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány és Klujber Katrin is hangsúlyozta, hogy a folytatásban csak akkor lehet esély bravúrra, ha megismétli a válogatott a norvégok elleni első 25 percben mutatott játékot. 

Dánia ellen legutóbb hét éve, a 2015-ös vb-n nyert a magyar válogatott, azóta háromszor találkozott a két csapat, és mindig a dánok nyertek. Golovin Vlagyimir ezúttal Szemerey Zsófit és Pásztor Noémit hagyta ki a meccsre nevezhető keretből. A délszláv rangadót a Stozice Arénában megtekintő 4126 néző elenyésző része maradt csak a csarnokban, a helyszínen.

A magyar válogaottt kezdte a meccset: Szukora kezdett a kapuban, Tóvizi volt a beálló, Kuczora, Vámos, Kácsor belső hármas volt fent pályán, a két szélen pedig Lukács és Márton. Klujber megpattanó lövésével megvolt a vezetés. Az első három dán támadást sikerült kivédekezni, de aztán Iversen egyenlített, majd a győri Hansen góljával a vezetést is átvette Dánia. A norvégok ellen látott gyors és pontos játéknak nyoma sem volt, egyebek mellett azért sem, mert Sandra Toft négy lövésből hármat megfogott. Szikorának nem volt védése, mind a négy kapura tartó dán lövésből gól lett. Ekkor még tartotta a lépést a magyar válogatott a dánnal. Sőt, a szélről nem volt rontott lövésünk.

Klujber sokat vállalkozott    Fotó: MTI

A játék gyorsítása jobban ment a dánoknak, akik védekezésben okosan vették ki a játékból Klujbert, a jobbátlövő egyéni akciók helyett így inkább előkészített, de ezt jól tette. Vámos próbálkozott középről, általában sikeresen. Védekezésben továbbra is voltak gondok: minden kapura menő dán lövésből gól lett. A nyolcadikból nem, Szikora bravúrt mutatott be. 

Dán kiállítás után Vámos okos góllal egyenlített, majd miután őt küldték ki két percre, Hornyák egész pályás megszerezte a vezetést. Ostergaard azonnal egyenlített, majd Friis a szélről visszavette a vezetést a dánoknak. Márton kiegyenlítette ezt, majd megint a svédeknek 9 gólt dobó Friis villant.   

A félidő vége megint úgy alakult és számszakilag pontosan úgy alakult, mint a norvégok ellen. 14-12 lett oda. Sandra Toft 21 lövésből 10-et megfogott, Szikora Melind 19-ből ötöt védett. A magyar válogatott a balátlövő posztról és beállóból nem dobott gólt az első félidőben. Kuczora egyik lövése sem volt sikeres. Klujber elfáradt, ő 25 percet töltött a pályán a harmincból.

Kuczora elmaradt a legjobb formájától      Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A folytatásban a magyar alapcsapat állt vissza. A balátlövő poszton továbbra sem vetett be Golovin klasszikus lövő embert, maradt Kuczora. Márton tartotta a lelket a magyarokban, a védekezés, különösen a beálló körüli látványos hibapont volt. Golovin a 38. percben cserélte le a nem az élete meccsét játszó Kuczorát, Kácsor érkezett a helyére. Elől még úgy ahogy elboldogult a csapat a nagy darab, magas dán védőkkel, de védekezésben Szikora sokszor nagyon kiszolgáltatott helyzetben találta magát. De olykor bemutatott bravúrokat, így a második félidő 11. percében az egyenlítéséért támadt a magyar válogatott, de Vámos rontott. a következő támadásnál Márton, az addig hibátlanul célzó szélső egyenlített.

Szűk 20 perc volt hátra, minden kezdődött elölről. Klujber emberelőnyből dobott góljával több mint egy félidő után megint nálunk volt az előny. Sandra Toft a második félidőben 9 lövésből egyet sem védett, jött helyette Reinhardt. De ő sem tudott sokat segíteni. A dán válogatott megzavarodott, a magyar megtáltosodott: Klujber után Tóvizi is betalált, kevesebb, mint 9 perccel a vége előtt, két gólos magyar előnynél kért időt a dán kapitány.

Golovin a Klivinyil Kuczora, Klujber belső hármast hagyta fent a pályán. Megállt támadásban a válogatott a győzelem kapujában, Dánia 25-23-ról visszajött, egyenlített. Kereken öt perc volt hátra, amikor Golovin időt kért. Megint támadhatott a válogatott, de sorozatban a harmadik támadását is elrontotta. Höjlund fordított, Dánia visszavette a vezetést, Kuczora hetesből egyenlített. Hansené volt a 28. dám gól, és mivel Klivinyi kínai figurája nem volt sikeres, Dánia a győzelemért támadhatott. Burgaard gólt lőtt, eldőlt. 29-27 lett a vége. Nagy kár a hajráért.

Női kézilabda Európa-bajnokság, középdöntő: Magyarország–Dánia 27-29 (12-14).

A magyar válogatott jövő héten hétfőn Svédország ellen folytatja a szereplését az Eb középdöntőjében.

Borítókép: Bordás (zöld mezben) és a magyar válogatott emberfelettit harcolt a dánokkal (Fotó: MTI)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.