Pazar gólok, nagy fordulatok, Kamerun bravúrosan mentett pontot

Gólpárbajt vívott egymással a katari világbajnokságon Kamerun és Szerbia. Az afrikai csapat szerzett vezetést, ám a szerbek az első félidő hosszabbításában megfordították az eredményt, később kettőre növelték az előnyüket, ám Kamerun egy remek cserének köszönhetően innen is fel tudott állni, és két perc alatt kiegyenlített. A hátralévő időben akadtak helyzetek mindkét oldalon, ám a szép gólok meccsén már nem változott az eredmény, 3-3 lett a vége.

2022. 11. 28. 13:01
null
Cameroon's forward #13 Eric Maxim Choupo-Moting heads the ball during the Qatar 2022 World Cup Group G football match between Cameroon and Serbia at the Al-Janoub Stadium in Al-Wakrah, south of Doha on November 28, 2022. (Photo by ANDREJ ISAKOVIC / AFP) Fotó: ANDREJ ISAKOVIC / AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kisebb balhé előzte meg a hétfői játéknap első mérkőzését: kitették a kameruni válogatott világbajnoki keretéből az olasz Internazionalét erősítő André Onanát, miután a kapus nem értett egyet Rigobert Song szövetségi kapitánnyal a kapusok stílusát illetően. A 26 éves játékos kijelentette, nem hajlandó változtatni a stílusán – írta meg Twitter-oldalán Fabrizio Romano olasz újságíró. Így aztán Devis Epassy állt be az afrikai együttes kapujába Szerbia ellen.

A katari világbajnokság G csoportjának a két nyeretlenje találkozott egymással, értelemszerűen mindkettőnek csak a győzelem adhatott komoly esélyt a továbbjutásra. Jó tízperces ismerkedő mezőnyjáték után remek szerb akció végén Mitrovics kapott jó labdát a jobb oldalon, a tizenhatoson belül, csinált egy szép lövőcselt, majd az ötös sarkának a közeléből ballal eltekerte a labdát, amely a jobb kapufáról vágódott ki. Nem sokkal később ismét Mitrovics következett, Castelletto hatalmas hibája után került helyzetbe, de 7 méterről nem találta el a kaput. A másik oldalon a 20. percben Kunde tört be nagy lendülettel a szerb tizenhatoson belülre, majd jobbal, éles szögből a bal felsőt vette célba, Vanja Milinkovics-Szavics szögletre ütötte a bombát.

Akadt tehát esemény bőven, a 29. percben pedig jött a gól is: bal oldalról jött a kameruni szöglet, megcsúsztatta a labdát Choupo-Moting, így jutott el Castellettóhoz, aki a túlsó kapufánál két lépésről a hálóba lőtt – 1-0. Szerbia felpörgette magát a hátrány tudatában, akadtak is kisebb lehetőségei, ám a legnagyobb ziccer a kontrázó Kamerun előtt adódott, a 44. percben Kunde szerzett labdát a szerb térfélen, megindult a kapu felé, majd 15 méterről laposan gyengén lőtt, visszapattant elé a labda, de másodszor már a kaput sem találta el.

Cameroon v Serbia: FIFA World Cup 2022
Fotó:  Mustafa Yalcin/Anadolu Agency/Anadolu Agency via AFP

Sokatmondó, hogy a szerb válogatott eddig csaknem három félidőt játszott le a katari világbajnokságon, és még egyszer sem találta el a kaput. Ennek a játékrésznek a hosszabbításában aztán nagyon beindult az üzlet: a 45+1. percben Tadics ívelt be szabadrúgásból, Pavlovics szabadon ugorhatott fel, és 8 méterről a jobb alsó sarokba fejelt – 1-1, majd ismét Tadics adott be jobbról, a labda Szergej Milinkovics-Szavicshoz került, aki 17 méterről a bal alsó sarokba lőtt – 1-2.

A szünet után pedig jött a grundfoci: az 53. percben a kameruni tizenhatoson belül a védők csak nyomozták a labdát, Mitrovics, Kosztics, Zsivkovics volt a labda útja, majd még egy csel után ő sem lőtte be, hanem középre passzolta Alekszandar Mitrovicsnak, aki 6 méterre a kaputól már a hálóba gurított – 1-3. Felváltva kerültek veszélybe a kapuk, és a 64. percben 

Kamerun szintén parádés góllal szépített: Aboubakar a leshatárról indult meg, csinált egy pimasz cselt, majd még pimaszabbul emelt a kapus felett a hálóba. Az asszisztens lest intett, ám a VAR nem adott neki igazat, érvényes volt a gól  – 2-3. 

És az üzlet itt is beindult: két perccel később Aboubakar lódult meg a jobb oldalon, bevezette a labdát a tizenhatosra, majd Choupo-Moting elé tálalt, aki 8 méterről a hálóba lőtt – 3-3. Aboubakar becserélése telitalálat volt.

A hajrára fordulva Mitrovics hagyott ki helyzetet, és látszott, egyik fél sem elégedne meg a döntetlennel. Ám kénytelenek voltak, mert nem bírtak egymással sem a rendes játékidőben, sem pedig hatperces hosszabbításban. Ez az egy-egy pont számukra több a semminél, de nem szállt el egyikük reménye sem a továbbjutásra. A csoport másik mérkőzésén Brazília és Svájc játszik egymással, a találkozó 17 órakor kezdődik, az M4 Sport élőben közvetíti. 

Világbajnokság, csoportkör, 2. forduló, G csoport: Kamerun–Szerbia 3-3 (1-2), al-Dzsanub Stadion, jv.: Mohammed Abdulla Hassan (egyesült arab emírségekbeli). Gólszerző: Castelletto (29.), Aboubakar (64.), Choupo-Moting (66.), illetve Pavlovics (45+1.), Milinkovics-Szavics (45+3.), Mitrovics (53.)

Itt talál meg mindent, amit a katari vb-ről tudni érdemes: https://magyarnemzet.hu/futball-vb-2022 

Borítókép: Maxim Choupo Moting fejel a szerbek között (Fotó: AFP/Andrej Isakovic)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.