A szülőhazája, Kamerun ellen szerzett gólt, ezért nem ünnepelt a svájci csatár

Egy látványos kontratámadás döntött Svájc javára a Kamerun ellen a futball-világbajnokság G csoportjának nyitó mérkőzésén. A gólszerző az ősszel a Monaco színeiben a Ferencváros ellen is pályára lépett Breel Embolo nem ünnepelt. És erre megvolt az oka.

Magyar Nemzet
2022. 11. 24. 12:56
null
Switzerland's forward #07 Breel Embolo reacts during the Qatar 2022 World Cup Group G football match between Switzerland and Cameroon at the Al-Janoub Stadium in Al-Wakrah, south of Doha on November 24, 2022. (Photo by Fabrice COFFRINI / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Svájc és Kamerun csapata a vb előtt még soha nem játszott egymással tétmérkőzést. Az al-Dzsanub Stadionban találkozott egymással a két válogatott a világbajnokság G csoportjának a nyitó mérkőzésén. 

Előzetesen a sokkal tapasztaltabb Svájcot tartották a mérkőzés esélyesének, ehhez képest Kamerun sokkal veszélyesebb akciókat vezetett, mint afrikai ellenfele. 

Anguissa nagyot harcolt a középpályán      Fotó: Glyn KIRK / AFP

Előbb Mbeumo lépett ki – a magyar szövetségi kapitány egyik kedvence, a Napoliban futballozó – André-Frank Zambo Anguissa remek indításával, majd lőtt 8 méterről, éles szögből lőtt, Sommer csak kiütni tudta a labdát. Majd a Bayern München csatára, Eric-Maxim Choupo-Moting lépett ki, és talán sokkal veszélyesebb is lehetett volna a lövése, ha a kísérlet pillanatában Akanji nem támasztja meg hátulról.

Widmer (pirosban) és Tolo küzdött a labdáért     Fotó: Issouf SANOGO / AFP

Svájc többet birtokolta a labdát, kezdeményezni próbált, de Kamerun fegyelmezett védekezését nehezen tudta feltörni. Olykor a széleken vezetett akciók hordoztak magukban némi veszélyt, de az Inter kapusa, Onana nagyobb bravúr nélkül lehozta az első félidőt. Svájc csalódást okozott a támadó játékával, különösen a játékuk ritmusa maradt el a kívánt szinttől.

A szünet után ritmust váltott Murat Yakin csapata, és a 48. percben megszerezte a vezetést: Freuler vette észre a jobbon felfutó Shaqirit, aki laposan adott középre a védőjéről leváló Embolónak, aki 6 méterről könnyedén helyezte a labdát Onana kapujába. 

A gólszerző, Breel Embolo nem ünnepelt, mégpedig azért nem, mert Kamerunban született.

A folytatásban sokkal aktívabb lett a játék, mint az első félidőben. Samuel Eto'o, a kameruni labdarúgó-szövetség elnöke is a helyszínen tekintette meg a meccset, és szomorúan konstatálta, hogy a csapata teljesítménye nem volt annyira meggyőző, mint ahogyan ő azt a vb előtt szerette volna. Sőt, egy meseszép svájci kontra végén Vargas lövése kis híján bement, de Onana nagy bravúrral kitolta a labdát a bal sarok elől. 

Szűk húsz perccel a vége előtt két kulcsjátékosát, a gólszerző Embolót és Shaqirit is lecserélte Yakin, a svájciak szövetségi kapitánya. Rigobert Song is húzott egy váratlant: Choupo-Moting helyett Aboubakart küldte be a hajrára. Az eredmény már nem változott, Svájc érvényesítette a papírformát, győzelemmel kezdett a vb-n.

Labdarúgó-világbajnokság, G csoport, 1. forduló: Svájc–Kamerun 1-0 (0-0), gólszerzők: Embolo (48.).

Itt talál meg mindent, amit a katari vb-ről tudni érdemes: https://magyarnemzet.hu/futball-vb-2022

Borítókép: Embolo nem ünnepelt (Fotó: Europress/AFP)   

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.