Ronaldo hiába ugrott, Fernandes lőtte a tizenhat közé Portugáliát

Portugália jutott harmadikként a legjobb tizenhat közé a katari labdarúgó-világbajnokságon, miután Bruno Fernandes duplájával 2-0-ra verte Uruguayt a H csoport hétfői mérkőzésén.

Magyar Nemzet
2022. 11. 28. 22:05
null
Portugal's midfielder #08 Bruno Fernandes (C) celebrates scoring his team's second goal during the Qatar 2022 World Cup Group H football match between Portugal and Uruguay at the Lusail Stadium in Lusail, north of Doha on November 28, 2022. (Photo by Kirill KUDRYAVTSEV / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amennyire izgalmasnak ígérkezett Portugália és Uruguay összecsapása a H csoportban, annyira csalódást keltő volt a meccs első félideje. Mondanunk sem kell, 0-0-ra végződött. A katari vb-n ez már tizenhétszer fordult elő…

A portugálok uralták a pályát, hetven százalékban birtokolták a labdát, de a körülményes támadásaik sok veszélyt nem rejtettek magukban. Az uruguayiak csak elvétve jutottak el az ellenfél tizenhatosához, mégis majdnem megszerezték a vezetést: a 33. percben Rodrigo Bentancur sorra cselezte ki a portugál védőket, a lövését viszont Diogo Costa bravúrral hárította.

A második félidő elején rákapcsoltak a luzitánok: Joao Félix az 52. percben még csak az oldalhálót rezegtette meg, de Bruno Fernandes beívelése az 54. percben már a kapu belsejébe is utat talált. utóbbinál feleslegesen ugrott fel fejelni, milliméterekkel elkerülte őt a labda, így most nem ő lett a csapata hőse.

A dél-amerikai válogatott mintha be lenne oltva a gólszerzés ellen ezen a világbajnokságon. A Dél-Korea elleni döntetlenjük során kétszer csattant a kapufán a labda, ezúttal Maxi Gómez bombája halt el ugyanott. Luis Suárez az oldalhálót találta el, Giorgian de Arrascaeta középre tartó lövését pedig könnyedén védte Costa.

A portugáloknak nem akadtak hasonló problémáik, a hosszabbításban Fernandes megduplázta a saját és csapata góljainak a számát is, kezezés miatt megítélt büntetőt értékesített. Fernando Santos tanítványai 2-0-ra nyertek, ennek köszönhetően Franciaország és Brazília után harmadikként biztosították be a helyüket a legjobb tizenhat között. Az utolsó fordulóban Dél-Koreával mérkőznek meg, a H csoport negyedik helyére csúszott Uruguay pedig Ghána ellen próbálhatják menteni a menthetőt.

Világbajnokság, csoportkör, 2. forduló, H csoport:  
Portugália–Uruguay 2-0 (0-0)
Gólszerzők: Fernandes (54., 90+3. – a másodikat 11-esből)

Az állás: 1. Portugália 6 pont, 2. Ghána 3, 3. Dél-Korea 1 (2-3), 4. Uruguay 1 (0-2)

Itt talál meg mindent, amit a katari vb-ről tudni érdemes: https://magyarnemzet.hu/futball-vb-2022   

 

Borítókép: Bruno Fernandes duplázott Uruguay ellen (Fotó: AFP/Kirill KUDRYAVTSEV)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.