A bronzérmet ünneplő horvát kapitány nemes gesztust tett

Zlatko Dalic a 2018-ban megszerzett világbajnoki ezüstérem után ezúttal a katari vb-n bronzérmet ünnepelt a horvát válogatott szövetségi kapitányaként. A siker után az első mondatai között mondott köszönetet a horvát futball 87 éves legendájának, Miroslav Blazevicnek.

Magyar Nemzet
2022. 12. 17. 19:58
DALIC, Zlatko
ar-Rajján, 2022. december 17. A bronzérmes horvát válogatott Zlatko Dalic szövetségi kapitánnyal ünnepel a katari labdarúgó-világbajnokság harmadik helyéért játszott Marokkó-Horvátország mérkõzést követõ eredményhirdetésen az ar-rajjáni Halifa Stadionban 2022. december 17-én. MTI/EPA/Tolga Bozoglu Fotó: Tolga Bozoglu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Horvátország 2-1-es győzelmet aratott Marokkó ellen a katari vb bronzmeccsén, így Zlatko Dalic irányításával a második világbajnokságán másodszor végzett a dobogón a válogatott. Ezekkel az eredményekkel az 56 éves edző nemzete legnagyobb futballhősei közé emelkedett, akinek sokan mondhatnak köszönetet. Ezt azonban legelőször ő tette meg Miroslav Blazevicnek.

– Ez egy olyan bronzérem, ami nekünk aranyat ér – jegyezte meg Dalic a Marokkó elleni meccs utáni nyilatkozatában. – Nagyon nehéz mérkőzés volt, de csodálatosan játszottunk. Ezt az érmet leginkább egy olyan embernek ajánlanám, aki az egészet elkezdte. Ő pedig a főnök, Miroslav Blazevic.

A ma már 87 éves Blazevic volt az első vb-érmes horvát válogatott, az 1998-ban harmadik helyezett, Davor Suker nevével fémjelzett együttes szövetségi kapitánya. Hazájában persze nem csak ezzel azonosítják őt, ugyanis Horvátország 1991-ben elnyert függetlensége óta Blazevic látta el a válogatott irányítását, ő tette le a nemzeti csapat alapjait. Méghozzá meglehetősen gyorsan: irányításával a horvátok az 1996-os angliai Európa-bajnokságon már a negyeddöntőig jutottak, két év múlva pedig következett a vb-bronz.

Blazevic amolyan edzőpápa Horvátországban, Dalic pedig személy szerint is a mentorát láthatja benne, ugyanis edzői pályája elején, a Varteksnél Blazevic stábjában, az ő segédedzőjeként is dolgozott.

– A világbajnokság előtt nem sokan várták, hogy ilyen sokáig eljutunk, főleg ilyen sok fiatal játékossal – folytatta értékelését Dalic. – Mindenki mindent beleadott, és végül jól jött ki a dolog. Ez a horvát népnek is nagy dolog, ezeket az eredményeket azonban a jövőben nagyon nehéz lesz megismételni.

Ebben a tekintetben Dalic már így is túlszárnyalta a mesterét, hiszen ő egymás utáni két vb-n vezette dobogóra a horvátokat, míg Blazevic az 1998-as bronz után a következő vb-t már meg sem élte a válogatott kispadján, amelyről 2000-ben, a sikertelen Eb-kvalifikációt követően távozott.

Itt talál meg mindent, amit a katari vb-ről tudni érdemes: https://magyarnemzet.hu/futball-vb-2022

Borítókép: Horvátország ünnepli a katari vb-n megszerzett bronzérmét (Fotó: MTI/EPA/Tolga Bozoglu)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.