A világbajnokokat megtréfálta, de az ezüstérmessel nem bírt Japán

Horvátország bejutott a legjobb nyolc közé a katari labdarúgó-világbajnokságon, miután a hétfői nyolcaddöntőben – tizenegyespárbajt követően – legyőzte a torna egyik meglepetéscsapatát, Japánt.

Magyar Nemzet
2022. 12. 05. 18:50
Ivan Perisic
Croatia's midfielder #04 Ivan Perisic heads the ball during the Qatar 2022 World Cup round of 16 football match between Japan and Croatia at the Al-Janoub Stadium in Al-Wakrah, south of Doha on December 5, 2022. (Photo by Jewel SAMAD / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem hozott gólfesztivált a Japán–Horvátország nyolcaddöntő első félideje, sőt helyzetek is csak elvétve akadtak. Három-három próbálkozást jegyezhettünk fel mindkét oldalon, amelyekből csak egy-egy találta el a célpontot. Japánnak ennyi is elég volt a gólszerzéshez: amikor már mindenki elkönyvelte, hogy 0-0-lal zárul a játékrész, egy szöglet után Daizen Maeda elé keveredett a labda, a Celtic szélsője pedig a kapu közepébe lőtte azt.

A horvátok válasza tíz perccel a második félidő kezdete után érkezett. Dejan Lovren ívelte a labdát a japán kapu elé, majd Ivan Perisic a bal alsó sarokba fejelt. Az egyenlítő gólt követően rövid időn belül Japán és Horvátország is betalálhatott volna, előbbi Wataru Endo, utóbbi végén, de a kapusok mindkét esetben résen voltak. Ezután mintha már a kétszer tizenöt perces hosszabbításra készültek volna a felek, ami a katari vb alatt először el is érkezett, mivel több gól a rendes játékidőben nem született.

Az extra harminc perc alatt egyik csapat sem került közelebb a győzelemhez, így büntetőpárbajjal folytatódott a meccs. Az első négy körben az ázsiaiak három lövője sem tudott túljárni Dominik Livakovic kapus eszén, míg a horvátok három tizenegyest is értékesítettek. Japán így a két világbajnok, Németország és Spanyolország után az előző vb ezüstérmesét már nem tudta megtréfálni, és a nyolcaddöntőben fejeződött be a katari menetelése. 

A horvátok a legjobb nyolc között folytatják, ahol az esti Brazília–Dél-Korea (20.00, tv: M4 Sport) mérkőzés győztesével találkoznak.

Labdarúgó-világbajnokság, nyolcaddöntő:
Japán–Horvátország 1-1 (1-0) – tizenegyesekkel 1-3
gólszerzők: Maeda (43.), ill. Perisic (56.)

Itt talál meg mindent, amit a katari vb-ről tudni érdemes: https://magyarnemzet.hu/futball-vb-2022 

 

Borítókép: Ivan Perisic fejel (Fotó: AFP/Jewel Samad)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.