A szivárványba bukhat bele Manuel Neuer válogatott karrierje

Németországban keresik a felelősöket a vb-kudarc után, és Manuel Neuer az első számú bűnbakok között szerepel. Ma már tudni lehet, hogy ő erőltette rá csapattársaira a nagy vitákat kiváltó szivárványos tiltakozást, ami miatt a Bayern München kapusának a felelősségét sokan firtatják a katari leszereplésben. Manuel Neuer többé nem érinthetetlen, amit ő nem hajlandó tudomásul venni.

Magyar Nemzet
2022. 12. 05. 14:13
NEUER, Manuel
al-Hor, 2022. december 1. Manuel Neuer német kapus a katari labdarúgó-világbajnokság E csoportjában játszott Costa Rica-Németország mérkõzés végén az al-hori al-Bajt Stadionban 2022. december 1-jén. Németország 4-2-re gyõzött, de nem jutott tovább. MTI/EPA/Georgi Licovszki Fotó: Georgi Licovszki

Németországban keresik a felelősöket a vb-kudarc után, és Manuel Neuer az első számú bűnbakok között szerepel. Ma már tudni lehet, hogy ő erőltette rá csapattársaira a nagy vitákat kiváltó szivárványos tiltakozást, ami miatt a Bayern München kapusának a felelősségét sokan firtatják a katari leszereplésben. Manuel Neuer többé nem érinthetetlen, amit ő nem hajlandó tudomásul venni.

Manuel Neuer igyekszik elterelni a figyelmet a rá zúduló kritikákról, és a katari foci vb-n elért gyászos eredményről. Miután hazatért a csoportkör végén kieső német válogatott, a Bayern München kapusa másnap már férfikézilabda-mérkőzésen múlatta az időt 14 évvel fiatalabb barátnője, Annika Bissell társaságában, akivel az Erlangen–Füchse Berlin (28-30) meccset nézték meg a helyszínen szombaton.

Eközben a német sajtóban forró téma Neuer jövője a válogatottban. 

A 36 éves kapus közvetlenül a torna után kijelentette, hogy ő mindenképpen folytatja a nemzeti csapatban, miközben több más idősebb játékos, legfőképpen és a válogatottság lemondását fontolgatja. Egészen a katari tornáig a csapatkapitány Neuer érinthetetlen volt, de ez a vb után megváltozott.

NEUER, Manuel
Manuel Neuer és a végzetes japán gól a foci vb-n Fotó: Rungrodzs Jongrit

– Hansi Flicknek el kell gondolkodnia Manuel Neuer szerepén, akinek többé nem kellene érinthetetlennek lennie – jelentette ki Stefan Effenberg, a németek korábbi klasszis középpályása, akinek a szavai annál inkább meglepőbbek, hogy szeptember óta korábbi klubja, a Bayern München nagykövete lett, mégis megengedte magának a Neuernek intézett kritikát.

Neuer hiába folytatná, erről nem ő dönt

– Neuer azt mondta, hogy ő folytatja, de erről Flicknek kell döntenie – tette hozzá Effenberg. – Büszkék lehetünk rá, hogy Neuer ott állt a német kapuban, hiszen megváltoztatta a futballt, forradalmasította a kapusposztot, de sok sérülése volt az utóbbi időben, és az ő korában már nem mindig olyan könnyű a visszatérés. Másfél évvel a hazai Eb előtt dönteni kell róla.

Neuer a katari vb előtt is sérült volt, mögötte pedig évek óta ott van aki a Barcelona kapusaként régóta kimagasló teljesítményt nyújt. Sokak szerint eljött az idő a korszakváltásra, és át kellene adni a 30 éves Ter Stegennek a stafétát, aki már így is túl sokat várt a sorára.

Manuel Neuer erőltette a szivárványos tiltakozást?

A német sajtóban most azt is Neuer szemére vetik, hogy a Die Welt háttércikke szerint ő erőltette rá csapattársaira a szivárványos üzenetek tiltása miatt az eredmény ismeretében nevetségessé váló tiltakozást a Japán elleni első meccs előtt. Neuer törekvését állítólag csak két bayernes társa, Leon Goretzka és Joshua Kimmich támogatta az öltözőben, a többiek inkább a futballra koncentráltak volna, de végül beadták a derekukat. Erről beszélt Gündogan is a japánok elleni vereség után.

Arsene Wenger, az Arsenal korábbi legendás menedzsere azt fejtegette, hogy azok a csapatok, amelyek a politikai üzenetekkel voltak elfoglalva, az első meccsen elvesztették a fókuszt – végül ez lett a németek veszte is. Neuer felelőssége ebben pedig jelentős.

Matthäus: Itt az idő másnak is esélyt adni!

A németek korábbi aranylabdása, Lothar Matthäus is arról beszélt, hogy lehetőséget kellene adni a többi kapusnak a válogatottban: – Megvan a minőség ezen a poszton, a következő meccseken Flick kipróbálhatja Ter Stegent, Kevin Trappot vagy Bernd Lenót, hogy megmutassák, lehet-e rájuk számítani. Különösen a Costa Rica elleni meccs után indokolt ez, amelyen Neuer szokatlan hibákat vétett.

A 2014-es világbajnokságot megnyerő válogatottban Neuer volt az alap, amire építhettek a németek, sziklaként védte a kaput, akkor joggal választották meg a torna legjobb kapusának. Katarban viszont hiába futballozott olykor látványosan a Hans-Dieter Flick csapata, épp a szivárvánnyal beszennyezett alapokkal volt a gond. Így Manuel Neuer pályafutása a német válogatottban 117 meccs után könnyedén dicstelen véget érhet.

Itt talál meg mindent, amit a katari vb-ről tudni érdemes: https://magyarnemzet.hu/futball-vb-2022

Borítókép: Manuel Neuer bukott vezérként távozott Katarból (Fotó: MTI/EPA/Georgi Licovszki)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.