Elképesztő statisztikák mutatják meg a német válogatott baját

A történelem csak arra fog emlékezni a német válogatott produkciójáról a katari foci-vb-n, hogy Hans-Dieter Flick csapata szégyenszemre kiesett már a csoportkörben. Ugyanakkor a számok alapján nincs még egy olyan válogatott, amely olyan látványos támadójátékot mutatott be, mint az ennek a babérjait learatni képtelen Németország.

2022. 12. 02. 17:18
RODRI; MUSIALA, Jamal
al-Hor, 2022. november 27. A spanyol Rodri (j) és a német Jamal Musiala (b) a katari labdarúgó-világbajnokság E csoport második fordulójában játszott Spanyolország-Németország mérkõzésen az al-hori al-Bajt Stadionban 2022. november 27-én. MTI/AP/Matthias Schrader Fotó: Matthias Schrader
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vannak, akik már Hans-Dieter Flick fejét követelik Németországban a katari vb-fiaskó után. A Bayern München és a Liverpool korábbi válogatott középpályása, Dietmar Hamann például keményen beleszállt a német válogatott edzőjébe.

– Lehetetlen, hogy ezzel az edzővel folytassuk. Már csak 18 hónapunk van a hazai Eb-ig, és ez a bukás szánalmas volt. Az illetékesek nem vállalják a felelősséget. Kifogások, kifogások, kifogások, kifogások. Itt az ideje, hogy lefaragjanak a kifogásokból. Costa Ricának az első két meccsen volt egy kapura lövése, mi pedig úgy állítottuk be őket, mint Brazíliát. Nem látom okát, hogy Flick miért maradjon edző – szólt Hamann határozott véleménye.

FLICK, Hans-Dieter
Flick maradhat a német válogatott élén Fotó: Abir Szultan

Flick valóban nem mondott le a kiesés után, de Joachim Löw is maradhatott a 2018-as vb-kudarc után, ő akkor kapott még egy Eb-t a német türelem jeléül. A két vb-égést ráadásul nem lehet egy lapon említeni: Oroszországban egy kilátástalanul játszó német válogatott bukott hatalmasat, míg Katarban egy olyan, amelyben a játéka alapján nagy potenciál volt, csak képtelen volt feltenni a pontot az i-re a meccsein.

Erről árulkodnak a számok is. A támadásépítés szempontjából releváns statisztikai adatokban a németek teljesítettek a kiesésükig a legjobban a vb-n. A várható gólok száma (xG) 10,4, a meccsenkénti kapura lövések átlaga 8, a nagy helyzetek száma 15. Ezekben mind a németek voltak a legjobbak a teljes mezőnyben, mégis kiestek. Miért? Talán azért, mert a kihagyott nagy helyzetek száma (11) is náluk volt a legmagasabb.

Hiányzott a gyilkos ösztön

Odáig eljutottak a németek, hogy kialakítsák a helyzeteket, de az utolsó megoldások nem ültek. Erre fáztak rá a Japán elleni első meccsen, amelyen a félidőben akár három-négy góllal is vezethettek volna, de csak egy találat volt az előny, az ellenfél végül fordított, és ez a hiba végzetesnek bizonyult. A spanyolok elleni 1-1-en meccslabdát rontottak a németek, és Costa Rica ellen is csaknem ráfáztak a helyzetek elpazarlására – másfelől így is lőttek négy gólt, tehát ha sokkal hatékonyabbak, akár a spanyolok gólkülönbségbeli előnye is ledolgozható lett volna.

Miroslav Klose 2014-es vb-arany utáni visszavonulása óta nincs igazi góllövő csatára a német válogatottnak. Ezt a szerepet Katarban leginkább Thomas Müllertől várhatták, aki azonban nagyon nem találta a formáját, Marco Reus és Timo Werner pedig, akik még sokat segíthettek volna, sérülés miatt lemaradtak a vb-ről.

Meglepetés lenne, ha Flick állásába kerülne a vb-kudarc, mert az látszik, hogy van potenciál a német csapatban, amely a Jamal Musiala, Leroy Sané, Serge Gnabry, Kai Havertz támadósorral a helyzetek kialakításában az élen jár. De meg kellene oldaniuk, hogy legyen, aki be is rúgja a gólokat.

Ami pedig a védelem jól látható gyengeségeit illeti, a Flick-féle BL-győztes Bayern München is aránylag sok gólt kapott, de az esetek többségében tudott többet lőni. Ott volt elöl egy Katar megmutatta, hogy mi hiányzik a legjobban a német válogatottból.

Honnan akasztanak le góllövő csatárt a németek?

A Katarban felfedezett csodacsere, a vb-n két gólt szerző Niclas Füllkrug nem a jövő embere, a Werder Bremen csatára már 29 éves, neki reálisan még talán a 2024-es hazai rendezésű Eb-n juthat szerep, ha addig a válogatott közelében tud maradni. Ami a többieket illeti, szóba jöhet a 23 éves wolfsburgi Lukas Nmecha, akit Flick vitt volna Katarba is, de Reushoz és Wernerhez hasonlóan megsérült a torna előtt. 

Szóba jöhet a 22 éves Jonathan Burkardt, aki az U21-es válogatott gólvágója volt, a Mainz csatára az előző Bundesliga-idényt 11 találattal zárta, ám a felnőtt nemzeti csapatban még nem kapott esélyt. A legnagyobb ígéret azonban a harmincmillió eurós Youssoufa Moukoko, a Dortmund 18 éves csatára, aki Katarban még csak egy percet kapott Flicktől, de az idényben már a Bayern München kapujába is betaláló játékos lehet a probléma megoldása hosszabb távon.

Itt talál meg mindent, amit a katari vb-ről tudni érdemes: https://magyarnemzet.hu/futball-vb-2022

Borítókép: Jamal Musialát nehezen lehetett tartani a vb-n, de ő is csak kapufákig jutott (Fotó: MTI/AP/Matthias Schrader)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.