Hakimi az arab világ dicsőségéért küzd a szülőhazája ellen a foci vb-n

Achraf Hakimi a spanyol fővárosban született, a Real Madridban nevelkedett, most mégis Marokkó játékosaként készül szülőhazája válogatottja ellen a labdarúgó-világbajnokság keddi nyolcaddöntőjében. A Paris Saint-Germain szédületesen gyors jobbhátvédje azt tekinte a maga és a társai isteni küldetésének, hogy megváltoztassák az emberek gondolkodását az arab világról.

Magyar Nemzet
2022. 12. 05. 10:09
HAZARD, Thorgan; HAKIMI, Asraf
Doha, 2022. november 27. A belga Thorgan Hazard (j) és a marokkói Asraf Hakimi a katari labdarúgó-világbajnokság F csoport második fordulójában játszott Belgium-Marokkó mérkõzésen a dohai at-Tumama Stadionban 2022. november 27-én. MTI/EPA/Friedemann Vogel Fotó: Friedemann Vogel
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Achraf Hakimi csupán 24 éves, de a Real Madrid, a Borussia Dortmund és az Internazionale után a Paris Saint-Germain már a negyedik sztárcsapat, amelyben futballozik. A jobbhátvédnek a gyorsaság a legfőbb értéke, azon kevesek közé tartozik a labdarúgás világában, akik e tekintetben Kylian Mbappéval is felveszik a versenyt.

Van azonban egy kevésbé ismert jellemvonása. Achraf Hakimi hithű muszlimként azért küzd a katari vb-n, hogy a társaival egyetemben dicsőséget hozzon az arab világnak. A marokkói válogatott a Marcának adott interjúban beszélt erről őszintén. Először éppen arra a kérdésre felelt, mit jelent neki elismert sztárként a világbajnokság.

– A válogatott teljesen egyedi. Különösen most, hogy történelmet írunk. Hihetetlen érzés megtapasztalni, mit jelentenek a sikereink a szurkolóinknak. Hatalmas erőt adnak nekünk. Vannak pillanatok az életben, amelyeket sohasem felejtünk el. Ez a világbajnokság azok közé tartozik.

Achraf Hakimi ennél is tovább ment, amikor kimondta:

Meg akarjuk változtatni az ember emberek gondolkodását az arab világról. Bebizonyítani, hogy az arab csapatok az európaiakkal is felvehetik a versenyt. A világbajnokság erre tökéletes alkalom.

Marokkó húsz év szünet után már négy évvel ezelőtti, oroszországi világbajnokságra is kijutott, ám akkor nem jutott tovább a csoportkörből. Mi több, úgy játszott 2-2-es döntetlent mostani nyolcaddöntős ellenfelével, Spanyolországgal, hogy a spanyolok Aspas révén csak a 91. percben egyenlítettek. Hakimi szerint a mostani marokkói válogatott azért erősebb, mert fiatalabb játékosok alkotják, akik éhesek a sikerre. Akik történelmet akarnak írni…

Achraf Hakimi élete éppenséggel úgy is alakulhatott volna, hogy kedden Spanyolország sikeréért küzd Marokkó ellen. A 24 éves játékos ugyanis nem csupán Madridban született és nevelkedett a Real akadémiáján, hanem fiatalon természetesen bekerült a spanyol korosztályos válogatottba.

Néhány napig ott voltam a többi spanyol fiatallal Las Rozasban, de valahogy nem éreztem otthon magam. Nem történt semmi különös, de éreztem, hogy ez nem az a világ, amit otthon magamba szívtam. Az arab kultúra, a marokkói gyökerek. Ezt akartam.

Így hát Achraf Hakimi 2016-ban bemutatkozott a marokkói U20-as csapatban, s még ugyanabban az évben a felnőtt válogatottban. Fiatal kora ellenére Spanyolország ellen már az ötvennyolcadik meccsére készül a marokkói válogatottban.

Hakimi jól ismeri a spanyol játékosokat, különösen Pedrit és Asensiót becsüli sokra, Morata pedig a barátja.

S hogy mit vár a keddi nyolcaddöntőtől a katari vb-n? Természetesen győzelmet.

Itt talál meg mindent, amit a katari vb-ről tudni érdemes: https://magyarnemzet.hu/futball-vb-2022

Borítókép: Achraf Hakimi a belgákat már megleckéztette (Fotó: MTI/EPA/Friedemann Vogel)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.