Berlint, Párizst és Londont is bevették a marokkói drukkerek

Már nem csupán Brüsszelben és nem is csak a spanyol városokban, hanem Párizsban, Londonban, Berlinben, szerte a világon ünnepelték válogatottjuk továbbjutását Spanyolország ellen a marokkói drukkerek. A mámor helyenként ismét a rendőrséggel való összecsapásba torkollott. Sőt, nem csak a marokkóiak vigadoztak, az arab világ Földünk minden pontján magáénak érzi Marokkó szereplését, a negyeddöntő kivívását a katari labdarúgó-világbajnokságon.

Magyar Nemzet
2022. 12. 07. 9:38
PARIS Fotó: PARIS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Spanyolország több városában – Madrid, Barcelona és Valencia mellett Almeríában, Granadában és persze a marokkói enklávéban, Melillában is – több ezres marokkói tömeg gyűlt össze kedd délután a Spanyolország–Marokkó világbajnoki nyolcaddöntőre. A marokkói győzelem utáni ünneplés többnyire heves, de békés volt, a rendőrség csak szemmel tartotta a tömeget, összecsapásokra nem került sor.

Hasonló volt a helyzet Európa számos nagy városában. Immár nem csupán Brüsszelben, hanem Párizsban, Londonban és Berlinben is együtt szurkoltak a marokkói és velük elvegyülve más országok arab drukkerei. Az arab világ ugyanis magáénak érzi Marokkó sikerét. 

Ismét Brüsszelben fajult a leginkább vandalizmusba az ünneplés.

Nemcsak Marokkó nagy városaiban volt népünnepély, hanem a Reuters beszámolója szerint Tuniszban, Kairóban, Bagdadban, Ammánban, Rámalláhban és természetesen a világbajnokság helyszínén, Katarban, közelebbről Dohában is.

Gratulációk az állami és vallási vezetőktől az egyszerű emberekig

Tamím bin Hamád ász-Száni, Katar emírje az al-rajjani Egyetemvárosi stadionban nézte végig a mérkőzést, és marokkói zászlóval jelezte, hogy melyik félnek szurkol.

A gratulálók között volt Moktada asz-Szadr iraki síita vallási vezető, Mohamed bin Rasíd al-Maktúm dubaji emír, Nadzsib Mikáti libaboni, és Abdulhamid Dbeibah líbiai miniszterelnök.

„Gratuláció az Atlasz oroszlánjainak, boldoggá tettetek minket” – írta Twitteren Ránija jordán királyné.

Íme, csupán néhány idézet az utca embereitől.

– Ez minden arab győzelme, nem csak Marokkóé, és az öröm még nagyobb, mivel arab földön érték el – Hazem al Fayez (Ammán).

– Úgy gondolom, hogy ez egy nagyszerű és nagyon fontos győzelem az arab világ és különösen a marokkói fiatalok számára – Ralph Beydoun (Bejrút).

– Történelmi győzelem, és Marokkót minden arab és afrikai tiszteli – Nourredine Sassi (Tunisz).

– Minden arab szurkoló támogatja őket ott – Mohamed Ali (Kairó).

Marokkó lázba hozta az egész arab világot...

 

Itt talál meg mindent, amit a katari vb-ről tudni érdemes: https://magyarnemzet.hu/futball-vb-2022

Borítókép: Népünnepély Párizsban (Fotó: AFP)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.