Marokkó a katari vb-n: arab küldött, kakukktojásból titkos favorit

Lezárultak a nyolcaddöntők a katari labdarúgó-világbajnokságon. Hét csapat, ebből öt európai (Anglia, Franciaország, Portugália, Hollandia és Horvátország), valamint két dél-amerikai (Brazília és Argentína) a papírformának megfelelően jutott a legjobb nyolc közé, a mezőnyben Marokkó a kakukktojás. De csak a tornát megelőző esélylatolgatás szerint, az észak-afrikaiak immár inkább titkos esélyesek. Afrikai csapat korábban jutott már negyeddöntőig a vb-n, a muszlim avagy az arab világból érkező válogatott most először. Marokkó történelmet ír.

2022. 12. 07. 6:14
HAKIMI, Asraf
ar-Rajján, 2022. december 6. A marokkói Asraf Hakimi (j2), miután berúgta 11-esét, és ezzel Marokkó 3-0-ra győzött a katari labdarúgó-világbajnokság nyolcaddöntőjében játszott Marokkó-Spanyolország mérkőzés 0-0-ra végződött hosszabbítása utáni büntetőpárbajban az ar-rajjáni Egyetemvárosi Stadionban 2022. december 6-án. MTI/EPA/Mohamed Meszara Fotó: Mohamed Meszara
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Afrikából elsőként Kamerun jutott be a legjobb nyolc közé még 1990-ben. Ki ne emlékezne rá, hogy az akkor már 38 esztendős Roger Mille vezérelte csapat – amelyből Francois Omam-Biyik és Cyrille Makanaky is szép karriert futott be később – 2-1-re vezetett Anglia ellen, de Lineker a 83. percben egyenlített, s a hosszabbításban felülkerekedtek az angolok és 3-2-re nyertek.

2002-ben Szenegál következett a sorban. Azok után, hogy a vb nyitómérkőzésén 1-0-ra legyőzte Franciaországot, majd a nyolcaddöntőben túljutott Svédországon, a negyeddöntőben már-már esélyesként lépett pályára Törökország ellen, de a hosszabbításban esett góllal, 1-0-lal kiesett.

2010-ben Ghána is nagyon közel állt a négy közé jutásért. Az Uruguay elleni negyeddöntő jelenete, amikor a hosszabbítás ráadásában, 1-1-es állásnál Suarez a gólvonalon állva kivédte Stephen Appiah gólba tartó fejesét, a világbajnokságok történetének örökre felejthetetlen jelenete. Természetesen azzal együtt, hogy a megítélt büntetőt Asamoah Gyan kihagyta, majd Ghána a tizenegyespárbajt is elvesztette és kiesett.

Negyedik afrikai csapatként Marokkó jutott be a legjobb nyolc közé 2022-ben. Más megközelítésként, a muszlim, illetve az arab világból elsőként.

Megint csak másképp: a katari vb második legnagyobb meglepetését okozva Spanyolország kiverésével. Azért csak a másodikat, mert az első helyre azért továbbra is Németország kiesése kívánkozik már a csoportkörben.

Az a csapat azonban, amelyik túljut Spanyolországon, Portugália ellen sem esélytelen. Így hát hiba lenne kakukktojásként tekinteni Marokkóra. Ezt Valid Regragi szövetségi kapitány is így gondolja…

– Taktikailag elképesztő mérkőzést játszottunk. A játékosaim végig betartották a meccs előtt megbeszélt utasításaimat, nagyon büszke vagyok rájuk. A rendes játékidőben és a hosszabbításban is volt lehetőségünk eldönteni a meccset, de tudtuk, hogy ha szükség lesz rá a tizenegyeseknél, akkor számíthatunk a kapusunkra, aki világklasszis teljesítményre képes – elemezte a Spanyolország ellen büntetőpárbajban megnyert nyolcaddöntőt Valid Regragi, majd kimondta a lényeget:

– Gratulálok a fiúknak, hatalmas dolgot vittek véghez. A siker titka az, hogy sikerült elhinnünk: akár még világbajnokok lehetünk.

 

Luis Enrique egyelőre nem mond le

– Vállalom a felelősséget a kiesés miatt, a jövőmről azonban még nem szeretnék beszélni. Ennek nem most van itt az ideje… – mondta lakonikusan a meccs után a spanyol válogatott szövetségi kapitánya, Luis Enrique.

Marokkó ereje elsősorban ebben, a játékosok hitében rejlik. A csapatot jól jegyzett, többségében az európai topligákban edződő játékosok alkotják, akiket ezenfelül fűt a becsvágy, hogy megmutassák, az arab világ labdarúgásban is utolérheti Európát.

– Meg akarjuk változtatni az emberek gondolkodását az arab világról. Bebizonyítani, hogy az arab csapatok az európaiakkal is felvehetik a versenyt. A világbajnokság erre tökéletes alkalom – Achraf Hakimi még a spanyolok elleni meccs előtt adott nyilatkozatát érdemes újra és újra felidézni.

Marokkó újabb jelentős lépést tett a célja felé.

Labdarúgó-világbajnokság, Katar, a negyeddöntők menetrendje:

December 9., péntek, 16.00: Horvátország–Brazília
December 9., péntek, 20.00: Hollandia–Argentína
December 10., szombat, 16.00: Marokkó–Portugália
December 10., szombat, 20.00: Anglia–Franciaország

Itt talál meg mindent, amit a katari vb-ről tudni érdemes: https://magyarnemzet.hu/futball-vb-2022

Borítókép: Mintha már megnyerték volna a világbajnokságot. Marokkó ünnepel (Fotó: MTI/EPA)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.