Marokkó kiejtette a tizenegyesből is gólképtelen spanyolokat

Nehezen élvezhető futballt hozott Marokkó és Spanyolország mérkőzése a labdarúgó-világbajnokság nyolcaddöntőjében. A rendes játékidő gól nélküli döntetlenre végződött, a hosszabbítás utolsó pillanatában a spanyol Sarabia a kapufát találta el. Tizenegyespárbaj döntött a csapatok között, a spanyolok nem találták a kapuba, Marokkónak viszont ez háromszor is sikerült. 2018 után Spanyolország megint a nyolcaddöntőben búcsúzott.

Magyar Nemzet
2022. 12. 06. 18:51
FBL-WC-2022-MATCH55-MAR-ESP Morocco's defender #02 Achraf Hakimi (C) celebrates with teammates after converting the last penalty during the penalty shoot-out to win the Qatar 2022 World Cup round of 16 football match between Morocco and Spain at the Education City Stadium in Al-Rayyan, west of Doha on December 6, 2022. (Photo by JAVIER SORIANO / AFP) Fotó: Europress/AFP/Javier Soriano

Nehezen élvezhető futballt hozott Marokkó és Spanyolország mérkőzése a labdarúgó-világbajnokság nyolcaddöntőjében. A rendes játékidő gól nélküli döntetlenre végződött, a hosszabbítás utolsó pillanatában a spanyol Sarabia a kapufát találta el. Tizenegyespárbaj döntött a csapatok között, a spanyolok nem találták a kapuba, Marokkónak viszont ez háromszor is sikerült. 2018 után Spanyolország megint a nyolcaddöntőben búcsúzott.

Az utolsó előtti nyolcaddöntőt rendezték a katari futball-vb-n: az F csoport győztese, Marokkó az E csoport második helyén végzett Spanyolországgal játszott. 

A két csapat kezdőtizenegye nem okozott különösebb meglepetést. 

18 évesen és 123 naposan a spanyol lett a legfiatalabb kezdőként pályára lépő a játékos a világbajnokságok egyenes kieséses szakaszait tekintve. Az előző rekordot Pelé tartotta, aki az 1958-as döntőben 17 évesen és 249 naposan lehetett kezdő.

A két csapat kapujára ment eddig a legkevesebb lövés a vb-n az egyenes kieséses szakaszba jutott válogatottak közül. A papírformának megfelelően az arab válogatott nem tette meg azt a szívességet a technikás spanyoloknak, hogy kinyíljon, és ezzel területet adjon az ellenfelének. Hiába birtokolta többet a labdát Luis Enrique együttese, komoly helyzeteket nehezen vagy pedig egyáltalán nem tudott kialakítani a marokkói kapu előtt.

OLMO, Dani; HAKIMI, Asraf
Olmo és Hakimi küzdelme a középpályán   Fotó:  MTI/EPA/Tolga Bozoglu

Marokkó ellencsapásaiban azonban mindig rejlett veszély. A Real Madridban nevelkedő, jelenleg a PSG-ben játszó Ashraf Hakimi szabadrúgást végezhetett el veszélyes helyről, de célt tévesztett a szélső védő. A spanyol válogatott továbbra is erőlködött, a marokkói fegyelmezetten védekezett, a stadionban elképesztő túlsúlyban levő afrikai szurkolók nagy örömére. A 33. percben egy labdaszerzést követően Mazrauié volt az első kaput eltaláló kísérlet: a marokkói középpályás 25 méterről lőtt, de Unai Simón megfogta a középre tartó labdát. A félidő legnagyobb helyzetét Marokkó hagyta ki: Bufal egy jó cselt követően az alapvonal közeléből ívelte középre a labdát, az érkező Agerd kecsegtető helyzetből hat méterről fölé fejelt.

Asensio (kék mezben) sem tudott kibontakozni                               Fotó: MTI/EPA/Ebrahim Noroozi

A szünet után ugyanaz a forgatókönyv érvényesült, mint az első félidőben: a spanyolok erőlködtek, a marokkói válogatott továbbra is fegyelmezetten védekezett. Az első spanyol kapura lövést a lipcsei magyarok csapattársa, Dani Olmo jegyezte, de a marokkói kapus biztosan állt a lábán. 

Szűk fél órával a rendes játékidő vége előtt Enrique beküldte az eddigi összes spanyol meccsen gólt szerző, Marokkó ellen meglepetésre a kispadon helyet foglaló Moratát, és lekapta a pályáról a csúcstartó Gavit. De ő sem segített, sőt senki sem. Maradt a gól nélküli döntetlen. Hosszabbítás következett.

Ebben a második félidőt szinte végig bekkelő Marokkó volt a jobb, hatalmas ziccert hagyott ki: Unahi passza után Seddira került ziccerbe, de Unai Simón védeni tudta a 11 méterről, ballal leadott lövést. A spanyol előrenyomulás nem hozott eredményt, Marokkó hősiesen tartotta a gól nélküli döntetlent, és amikor volt rá lehetősége, meglódult az ellenfél kapuja felé. A 120. percben Sarabia állt a legközelebb a gólhoz, de a csereként beállt szélső öt méterről a kapufát találta el.

Tizenegyespárbaj döntött a csapatok között. Sabiri belőtte, ezzel vezetett Marokkó, Sarabia a kapufára lőtt, lépéselőnybe került Marokkó. Zijes a kapu közepébe lőtt, Soler lövését kivédte Bunu. 2-0 Marokkónak. Benun kezdte a harmadik kört: a lövését kivédte Unai Simon, Busquets is rontott. 2-0. Hakimin volt a világ vagy legalábbis Marokkó szeme. A Real Madrid-nevelésű játékos pimasz módon beemelte a labdát a kapu közepébe. 

Marokkó továbbjutott a legjobb nyolc közé, Spanyolország 2018 után újra a nyolcaddöntőben búcsúzott. 

Labdarúgó-világbajnokság, nyolcaddöntő: Marokkó–Spanyolország 0-0, 11-esekkel: 3-0.

Borítókép: Volt minek örülniük (Fotó: AFP)

Itt talál meg mindent, amit a katari vb-ről tudni érdemes: https://magyarnemzet.hu/futball-vb-2022   

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.