Borjan persze nem usztasa – megbüntette a FIFA a horvátokat

Megszületett a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség fegyelmi bizottságának a döntése a horvát szövetség ellen, amiért a délszláv drukkerek még a csoportkör második fordulójában inzultálták Kanada szerb származású kapusát, Milan Borjant. Nem is a bírság mértéke (ötvenezer euró), hanem az időzítés fájdalmas Modricéknak az Argentína elleni elődöntő előtt.

Magyar Nemzet
2022. 12. 12. 18:51
null
FBL-WC-2022-MATCH27-CRO-CAN Fotó: JEWEL SAMAD
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Horvátország a csoportkör második fordulójában 4-1-re legyőzte Kanadát, de az örömbe üröm is vegyült. A horvát drukkerek Knin 95 feliratú transzparenssel üzentek a szerb származású kanadai kapusnak, Milan Borjannak.

Miként akkor megírtuk, Borjan szerb család sarjaként Kninben született 1987-ben még jugoszláv állampolgárként. Knin Horvátországhoz tartozott, s a délszláv háború idején súlyos harcok folytak a birtoklásáért, végül a szerb közösség tagjai – köztük a Borjan család is – 1995-ben elmenekültek a városból, méghozzá a többség mezőgazdasági járműveken, jellemzően traktoron. Ezért pingálták a horvátok az ismert traktormárka nevét is a drapériájukra.

Ezt még kissé ízetlen heccelésként is felfoghatjuk, de történt más is. A horvátok egy csoportja „Borjan usztasa” rigmussal provokálta a kanadai kapust, ami mellett a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) nem mehetett el szó nélkül. Az usztasák a horvát fasiszták voltak, ami egy szerbnek az egyik legsúlyosabb sértés.

A horvát szövetséget ötvenezer euróra büntették, ennél persze fájdalmasabb, hogy egyúttal meg is bélyegezték az Argentína elleni, keddi elődöntő előtt.

Itt talál meg mindent, amit a katari vb-ről tudni érdemes: https://magyarnemzet.hu/futball-vb-2022

Borítókép: Milan Borjan véd a horvátok elleni meccsen (Fotó: AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.