időjárás 17°C Janka , Zsanett 2023. május 30.
logo

Ismert magyar olimpikon úszó keveredett doppinggyanúba

Magyar Nemzet
2022.12.17. 21:12 2022.12.18. 10:53
Ismert magyar olimpikon úszó keveredett doppinggyanúba

Egy férfi és egy női úszó érintettségére derült fény a legfrissebb magyar doppinggyanú ügyében.

Mint ismert, a Magyar Antidopping Csoport (MACS) kedden frissítette a folyamatban lévő magyar doppingügyek listáját a hivatalos honlapján, eszerint ezek a sportágak érintettek a friss doppinggyanúban: az úszás és a birkózás. Az új fejleményről az Index számolt be elsőként szombaton, amelynek a birtokába jutott a két gyanúba keveredett úszó neve, ám egyelőre ők sem nevezik meg őket, tekintettel a sportolók személyiségi jogaira. 

A portál tálalása szerint mindkét úszó pillangóban érdekelt, közülük a férfi versenyző ismert olimpikon, a női pedig magyar bajnok. Fontosnak tartjuk megjegyezni, hogy a Magyar Nemzet információja szerint a doppinggyanú nem a legismertebb magyar úszót érinti, de a sportolók úszásnemét és személyét tekintve nem kívánunk találgatásokba bocsátkozni.

A két úszó biológiai útlevele szignifikáns eltérést mutat a megszokotthoz és az indokolthoz képest, ezért kerültek gyanúba. A sportoló biológiai útlevelének (ABP) a fő alapelve, hogy olyan kiválasztott változó adatokat („doppingbiomarkereket”) kövessen nyomon egy adott időtartam alatt, amelyek doppingszerek hatását árulják el, a dopping hagyományosan közvetlen, analitikus doppingellenőrzéssel történő feltárásával szemben – írta az Index.

Borítókép: Magyar sportolók keveredtek doppinggyanúba (Fotó: 123RF)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.