Ismert magyar olimpikon úszó keveredett doppinggyanúba

Egy férfi és egy női úszó érintettségére derült fény a legfrissebb magyar doppinggyanú ügyében.

Magyar Nemzet
2022. 12. 17. 21:12
dopping
Doctor holding test tube with blood sample, closeup. Doping control Forrás: 123rf
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint ismert, a Magyar Antidopping Csoport (MACS) kedden frissítette a folyamatban lévő magyar doppingügyek listáját a hivatalos honlapján, eszerint ezek a sportágak érintettek a friss doppinggyanúban: az úszás és a birkózás. Az új fejleményről az Index számolt be elsőként szombaton, amelynek a birtokába jutott a két gyanúba keveredett úszó neve, ám egyelőre ők sem nevezik meg őket, tekintettel a sportolók személyiségi jogaira. 

A portál tálalása szerint mindkét úszó pillangóban érdekelt, közülük a férfi versenyző ismert olimpikon, a női pedig magyar bajnok. Fontosnak tartjuk megjegyezni, hogy a Magyar Nemzet információja szerint a doppinggyanú nem a legismertebb magyar úszót érinti, de a sportolók úszásnemét és személyét tekintve nem kívánunk találgatásokba bocsátkozni.

A két úszó biológiai útlevele szignifikáns eltérést mutat a megszokotthoz és az indokolthoz képest, ezért kerültek gyanúba. A sportoló biológiai útlevelének (ABP) a fő alapelve, hogy olyan kiválasztott változó adatokat („doppingbiomarkereket”) kövessen nyomon egy adott időtartam alatt, amelyek doppingszerek hatását árulják el, a dopping hagyományosan közvetlen, analitikus doppingellenőrzéssel történő feltárásával szemben – írta az Index.

Borítókép: Magyar sportolók keveredtek doppinggyanúba (Fotó: 123RF)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.