Jude Bellingham, a világ legjobb középpályása – a Real is őt akarja

Jude Bellingham már a világbajnokság előtt is szem előtt volt, sorra döntötte meg a rekordokat az angol futballban és a Bajnokok Ligájában. A katari vb még jobban ráirányította a figyelmet, csapattársa, Phil Foden egyenesen a világ legjobb középpályásaként méltatja. A képességeivel persze a legnagyobb klubok is tisztában vannak, a Manchester City, a Liverpool és a Real Madrid szeretné a nyáron megszerezni. Megalapozott becslés szerint a Borussia Dortmund 150 millió eurót is kérhet érte.

2022. 12. 06. 12:01
BELLINGHAM, Jude
ar-Rajján, 2022. november 21. Az elsõ gólt megszerzõ angol Jude Bellingham a katari labdarúgó-világbajnokság elsõ fordulójában, a B csoportban játszott Anglia-Irán mérkõzésen az ar-rajjáni Halifa Stadionban 2022. november 21-én. MTI/EPA/Ronald Wittek Fotó: Ronald Wittek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nem szeretném az egekig magasztalni képességeit, mert még nagyon fiatal, de ő az egyik legtehetségesebb játékos, akit valaha láttam. A világ legjobb középpályása válik belőle – így jellemezte a társát a Szenegál feletti 3-0-s győzelem után Phil Foden. Végtére is, ő már tapasztalt öreg róka a maga 22 évével...

Így születnek a szállóigék. A jövő időre utaló kiegészítés egy nap alatt lekopott, Jude Bellingham már most a világ legjobb középpályása.

De legalábbis így beszélnek róla. Egymást érik a 19 éves kiválóságot méltató és persze a jövőjét cikkek. A Borussia Dortmund játékosának az értékét a mértékadó Transfermarkt a novemberi állapot szerint 100 millió euróra taksálja, ám a bennfentes források azt közlik, ez az összeg a világbajnokságot követően eléri 150 millió eurót, ez alatt aligha ússza bárki, aki ki akarja vásárolni a szerződéséből. Márpedig a Real Madrid, a Manchester City és a Liverpool kívánságlistáját is Jude Bellingham vezeti.

Miért a Dortmundot választotta?

Előrebocsáthatjuk, hogy a fiatal futballista nem csupán a pénz alapján választ, körültekintő döntést fog hozni. Ahogy azt hozott két és fél éve, amikor meglepetésre a Dortmund ajánlatát fogadta el. 

Jude Bellingham 2003. június 29-én született Birmingham egyik elővárosában, Stourbridge-ben. Az édesapja, amellett, hogy rendőr, kiváló amatőr futballista hírében áll, aki fiatalon felfedezte a fiában rejlő tehetséget. Bellingham 2010-ben került a Birmingham City akadémiájára, s 2019-ben a klub valaha volt legfiatalabb játékosaként, 16 évesen és 38 naposan bemutatkozott a felnőtt csapatban. A nevelőedzője, Mike Dodds csodálatos személyiségként jellemezte. Egyetlen idényt húzott le az angol másodosztályban szereplő együttesben, a hatásáról mindennél többet elárul, hogy amikor 2020-ban, 17 évesen Dortmundba igazolt, visszavonultatták a 22-es számú mezét...

	
Jude Bellingham
Jude Bellingham és a szülei, Mark és Denise. Fotó: Facebook

Megérte a pénzét?

A Manchester Uniteddel az élen már akkor csábította a Premier League legtöbb csapata, Jude Bellingham mégis a Dortmund ajánlatát fogadta el, amely potom 25 milliót fizetett érte. Bár jegyezzük meg, hogy 17 éves játékosért addig még nem fizettek 25 millió eurót. S hogy miért a Borussia ajánlatát fogadta el? Előtte is ismert volt a példa, hogy több angol tehetség Németországban teljesedett ki. Elegendő csupán az elmúlt évekből Jados Sanchót említeni, aki ugyancsak Dortmundban futott be.

Kiváló képességei mellett ugyanis a tudatosság az egyik legfőbb erénye. Edin Terzic, a Dormund vezetőedzője egyenesen így jellemezte: „A legidősebb tizenkilenc éves, akit valaha ismertem.”

Gareth Southgate, az angol válogatott szövetségi kapitánya is felismerte az ifjúban rejlő lehetőséget. Jude Bellingham minden idők legfiatalabb játékosaként, hat nap híján 18 évesen Európa-bajnoki mérkőzésen szerepelt 2020 júniusában a horvátok elleni győzelem alkalmával.

Csupán 19 évesen már alapember az angol válogatottban. A katari vb-n az angolok első meccsén gólt fejelt Iránnak, majd a Szenegál elleni nyolcaddöntőben ő adta a gólpasszt Jordan Hendersonnak. Nem véletlenül dicsérte Foden is, a társak szeretnek vele játszani, mert önzetlen, örömmel hozza helyzetbe a társait, és persze fáradhatatlan.

Csupán 19 évesen vezéregyéniség

– Minden meccset végig akar játszani, minden szögletet és szabadrúgást ő szeretne elvégezni, mindenütt ott van a pályán, már ilyen fiatalon vezéregyéniség – jellemezte őt Southgate.

Terzic szavait támasztja alá az a jelenet, amikor Szenegál ellen felsegítette a földről Harry Kane-t, miután a csapatkapitány elpuskázott egy helyzetet, s ő vigasztalta a rutinos gólvágót, hogy sebaj, lépj rajta túl, a következő majd bemegy.

Jude Bellingham pénteken pályafutása eddigi legnagyobb kihívása előtt áll, Anglia Franciaországgal mérkőzik a katari vb negyeddöntőjében. Sokan már most és az ő nagy találkozásaként harangozzák be a meccset.

– Nem hinném, hogy ez a meccs kettőnkről szól. Az a dolgom, hogy elvégezzem a rám bízott feladatot és hozzájáruljak a győzelemhez – igyekezett elhárítani a túlzott terhet.

 

Jude Bellingham a Ronaldo-, Messi-korszakot felváltó kiválóságok egyike Kylian Mbappé, és Vinícius mellett. Egyvalamiben mindenki egyetért. A Dortmundot már kinőtte. A nyártól valamelyik európai sztárcsapatban fog szerepelni. A legkomolyabb kérők között a Manchester Cityt, a Liverpoolt és a Real Madridot emlegetik. Utóbbinak azért érne meg mindent pénzt, mert nem lehet tovább halogatni és pótlását.

Jude Bellingham ideális megoldás lehet. Ha ő is úgy akarja.

Itt talál meg mindent, amit a katari vb-ről tudni érdemes: https://magyarnemzet.hu/futball-vb-2022

Borítókép: Jude Bellingham. Övé a világ... (Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.