Ronaldo megtörheti az átkot, ha egyáltalán hagyják, hogy játsszon

A portugál labdarúgó-válogatottra kedd este sorsdöntő mérkőzés vár a katari világbajnokságon, Svájc ellen megkezdi a kieséses szakaszt. A mérkőzés előtt szokás szerint Cristiano Ronaldo van a figyelem középpontjában, mivel ismét kikezdte őt a portugál sajtó, illetve a nemzeti csapat szurkolói is egyre kevésbé bíznak benne.

Magyar Nemzet
2022. 12. 06. 11:26
CRISTIANO RONALDO
ar-Rajján, 2022. december 2. A portugál Cristiano Ronaldo a katari labdarúgó-világbajnokság H csoportjában játszott Dél-Korea-Portugália mérkõzésen az ar-rajjani Egyetemvárosi Stadionban 2022. december 2-án. MTI/AP/Francisco Seco Fotó: Francisco Seco
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Cristiano Ronaldónak van helye a válogatott kezdőcsapatában? Ez a kérdés foglalkoztatja már hónapok óta a portugál sajtót. A nemzeti csapat szeptemberben a Spanyolország elleni veresége után nem jutott be a Nemzetek Ligája négyes döntőjébe, és emiatt Ronaldót kiáltották ki bűnbaknak, aki a mérkőzésen több helyzetet is kihagyott

Jelenleg Portugália a katari világbajnokságon vitézkedik, a H csoport megnyerése után kedd este (20.00, tv: M4 Sport) Svájccal csap össze a nyolcaddöntőben. A találkozó előtt természetesen ismét Ronaldo a fő téma, rengetegen pedzegetik, hogy a veterán csatárnak a kispadon kellene kezdenie a gyepszőnyeg helyett. 

A portugál A Bola olvasóinak többsége is így vélekedik, hetven százalékuk arra szavazott, hogy Fernando Santos szövetségi kapitánynak a cserék közé kellene jelölnie őt, mindössze harmincszázaléknyi voksoló állt ki az ötszörös aranylabdás mellett. 

Persze ez a döntés nem az ő kezükben van, ezt tegnapi sajtótájékoztatóján Santos is sietett leszögezni. Azt azonban nem árulta el, hogy ő miként vélekedik erről.

– Amikor a stadionban leszünk, akkor értesülnek a kezdőcsapatról. Ez azóta így van, amióta én vagyok a szövetségi kapitány. Azt a kezdő tizenegyet fogom pályára küldeni, amit én jónak látok. Egész életemben így csináltam, és ezzel így elégedett vagyok. Előfordulhat, hogy a meccs után azt fogom érezni, más döntést kellett volna hoznom, 2014 óta ez is megesett – idézte fel az edző.

Ronaldo Szaúd-Arábiában folytatja?

A Marca spanyol lap már nem csak pletykaként számol be róla, hanem tényként kezeli, hogy a szaúdi al-Naszrhoz igazol. Hivatalos megerősítés még nem érkezett erről, így a sajtótájékoztatón az újságírók természetesen megpróbálták Santosból kiszedni az igazságot. A szövetségi kapitány ellenállt.

– Nem tudom, nem beszéltem vele erről. Diskurálok a játékosaimmal, de ez nem került szóba. Nem is tudtam erről a hírről, csak a közelmúltban hallottam róla. Ez az ő döntése, neki kell vele foglalkoznia. De most minden erejével a világbajnokságra összpontosít, segíti a csapatot – húzta alá Santos.

Bár a korábbi kérdések előtt némileg kitért, Ronaldo egy tettéről elmondta a véleményét a trénere. Amikor Santos a Dél-Korea elleni csoportmeccsen lecserélte őt, a 37 éves futballista nem titkolta a frusztráltságát, és a portugál sajtó szerint nyomdafestéket nem tűrő szavakat mormolt az orra alatt. Sokan úgy gondolták, ezeket a szövetségi kapitánynak címezte, de CR7 kijelentette, ő egy koreai játékosnak válaszolt, aki siettette, hogy minél előbb hagyja el a pályát. Ő pedig erre megmondta neki, hogy fogja be a száját, ő ebbe nem szólhat bele.

Alighanem Santoshoz is eljutott a magyarázat, de a portugál szakember azért nem felejtette el a történteket.

– A mérkőzés után villáminterjút adtam, aztán a sajtótájékoztatóra mentem. Elismétlem, amit ott elmondtam: én nem hallottam a szavait. Nagyon messze voltam tőle, csak annyit láttam, hogy veszekszik egy dél-koreai játékossal. Igen, láttam azóta a felvételeket, és egyáltalán nem tetszettek. Csapaton belül kellett ezt megbeszélnünk, ez meg is történt, most már csak a következő meccsre fókuszálunk – húzta alá Fernando Santos.

 

CR7 gólképtelen a vb-k kieséses szakaszában

Cristiano Ronaldo már az ötödik világbajnokságán szerepel, és bár nyolc gólja van, ezek mindegyikét a csoportkörben szerezte, a kieséses szakasz küzdelmei során még sosem volt eredményes. A keddi nyolcaddöntőben minden bizonnyal szeretné megtörni ezt az „átkot”. Svájc pedig a kedvelt ellenfelei közé tartozik, eddig három fellépésén öt gólt rámolt be a kapujába, emellett egy gólpasszt is kiosztott.

A két válogatott a világbajnokságokon még sosem került össze egymással, de a közös történetük hosszú, huszonötször csaptak eddig össze. Svájc büszkélkedik a jobb mérleggel, hiszen tizenegy győzelme van, míg Portugáliának kilenc, öt mérkőzés pedig döntetlennel végződött. Idei két, egymás elleni mérkőzésen egyszer-egyszer nyert mindkét fél: júniusban előbb Portugália diadalmaskodott 4-0-ra, amire Svájc egy héttel később 1-0-val válaszolt. 

Az alpesiek a mostani vb-n eddig egy vereséget szenvedtek, Brazíliától 1-0-ra kaptak ki a csoportkörben, és a második helyen jutottak tovább a legjobb tizenhat közé. Murat Yakin szövetségi kapitány jó hírekkel szolgált a luzitánok elleni nyolcaddöntő előtt:

– Felkészültek vagyunk, a keretünk teljes, a korábban beteg játékosaink is meggyógyultak. Nagyon várjuk a mérkőzést, remek lehetőség ez nekünk, hogy történelmet írjon a svájci válogatott. Látjuk, hogy a szurkolóink már most is euforikus állapotban vannak, hogy eddig jutottunk. Szeretnénk nekik még több örömet okozni – mondta a svájciak edzője.

Itt talál meg mindent, amit a katari vb-ről tudni érdemes: https://magyarnemzet.hu/futball-vb-2022    

 

Borítókép: Cristiano Ronaldo a Dél-Korea elleni csoportmérkőzésen (Fotó: MTI/AP/Francisco Seco)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.