Ami igazán fáj a portugáloknak: Ronaldo vezérből bűnbakká lett

Egyöntetű véleményként a cserék döntötték el a Portugália–Spanyolország Nemzetek Ligája-mérkőzést. Az utolsó fél órára a spanyolok átvették a játék irányítását és megérdemelten szerezték meg az 1-0-s győzelmet jelentő találatot. A hazaiaknak az elszalasztott négyes döntőnél is jobban fáj, hogy presztízsvereséget szenvedtek az ősi rivális ellen, s bár roppant erős keretük van, a világbajnokság előtt most mégis kínos kérdésekre kell válaszolniuk. Köztük arra, valóban szükség van-e a látványosan visszaesett Cristiano Ronaldóra.

Magyar Nemzet
2022. 09. 28. 8:33
Cristiano Ronaldo
Cristiano Ronaldo Forrás: UEFA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Talán az volt a legkínosabb jelenet, amikor a hajrában, még 0-0-s állásnál, Ronaldo kapott egy jó labdát a 16-osnál, megpróbálta átvenni, de a mögüle érkező spanyol védő könnyedén leszerelte őt. Nagyon feltűnő volt a sebességkülönbség – nem Ronaldo javára...

A spanyolok gólja után is akadt még egy helyzete az ötszörös aranylabdásnak, de nem tudta elrúgni a labdát Unai Simon mellett. Természetesen nem lehet minden lehetőséget kihasználni, Portugáliában inkább azt róják fel Ronaldónak, helyesebben Fernando Santos szövetségi kapitánynak, hogy a veterán csapatkapitány miért maradt végig a pályán.

Avagy Santos miért a kiválóan futballozó Jotát cserélte le, miért nem Ronaldót?

A mérkőzés az utolsó fél órára ugyanis látványosan megváltozott. Addig a portugálok uralták a játékot, utána azonban kicsúszott az irányítás a kezükből. A cseréknek köszönhetően. A spanyoloknál Luis Enrique beküldte Busquetset (már a szünetben), aztán a 60. percben Gavit, Pinót és Pedrit, a 73. percben pedig nyerőemberként Nico Williamst. A vendégek ettől lendületet kaptak. Fernando Santos is cserélt, de inkább ne tette volna.

Kevesebb Ronaldo, több Portugália

A mérkőzés után a portugál O Jogo sportnapilap munkatársa nem volt szívbajos, Santosnak szegezte a kérdést: az 1-0-s vereség után veszélyben érzi-e az állását.

– Hogy veszélyben? Dehogy. A végén kaptunk egy gólt. Ennyi történt – felelte a 67 éves mester, aki nem vesztette el a lélekjelenlétét, s visszakérdezett: – Ez az egyetlen kérdése?

Erre kapott egy másikat: mi a véleménye Ronaldóról?

– Ronaldo általában gólt szerez. Ma este nem tette. Van ilyen a futballban.

Nos, Ronaldo a csehek ellen 4-0-ra megnyert meccsen sem talált be. Immár nem csak Manchesterben, Portugáliában is vakarhatják a fejüket a drukkerek, mert minden arra utal, már nem csupán kezd eljárni, hanem eljárt az idő az elmúlt két évtized hőse felett.

Az A Bola lap az O Jogónál is szigorúbb. Kevesebb Ronaldo, több Portugália – ezzel a címlappal jelent meg szerdán, amihez nem kell kommentár.

Nico Williams máris befutott

A spanyolok ellenben kincsre bukkantak. Már írtunk a Williams fivérek fura helyzetéről. Inaki 28 évesen visszatalált Ghánába, s a múlt hét pénteken a brazilok ellen be is mutatkozott az afrikai ország válogatottjában. Egy nappal később a csupán 20 éves öccse, Nico is debütált: a spanyoloknál. Svájc ellen csereként állt be, s akkor ő sem tehetett már csodát.

 

Portugália ellen is csere volt, ám az ő beállása döntő mozzanat volt, a gyorsaságát kihasználva többször zavart okozott a portugáloknak, majd kulcsszerepet játszott a spanyol gólban. Remekül indult be, majd Carvajal pontos ívelését mesterien fejelte Morata elé, akinek egy lépésről már csupán a hálóba kellett passzolnia a labdát.

FBL-EUR-NATIONS-POR-ESP
Nico Williams és Morata öröme. Fotó: Miguel Riopa

– Nehéz meccs volt. A portugáloknak elképesztő képességű játékosai vannak. A végsőkig küzdöttünk. Nico Williams csupán a második válogatottbeli meccsén máris kulcsemberré vált

dicsérte ifjú társát Morata, aki a huszonhetedik gólját szerezte a válogatottban, s feljött a holtversenyes hatodik helyre az örökranglistán.

– Ez egy csodálatos játék, amelyben a győzelem a legjobb ellenszer minden szomorúságra. Portugália élvonalbeli csapat. Az első félidőben nagyon, talán túlságosan is ragaszkodtam ahhoz, hogy nálunk legyen labda. A második félidőben végig az volt az érzésem, hogy gólt szerzünk. Újra bejutottunk a négyes döntőbe, ami nagy öröm – így lelkendezett  Luis Enrique.

Igen, amennyire fáj a portugáloknak a vereség, annyira örömteli a spanyoloknak. A Svájc elleni vereség után kaptak hideget-meleget, de a portugálok elleni sikernek köszönhetően önbizalommal telve készülhetnek a világbajnokságra. S ez a legfontosabb.

Nemzetek Ligája, A divízió, 2. csoport, 6. forduló:
Portugália–Spanyolország 0-1 (0-0)
Portugália: Diogo Costa – Cancelo, Dias, Danilo Pereira, Nuno Mendes – Bruno Fernandes, Neves (Joao Félix, 90+2.), Willian Carvalho (Leao, 78.) – Bernando Silva (Joao Mário, 73.), Diogo Jota (Vitinha, 78.), C. Ronaldo. 
Spanyolország: Unai Simón – Carvajal, Guillamón (Busquets, a szünetben), Pau Torres, Gayá – Koke (Gavi, 60.), Soler (Pino, 60.) – Ferran Torres (Nico Williams, 73.), Morata, Sarabia (Pedri, 60.). 
Gólszerző: Morata (88.)

A csoport másik mérkőzésen: Svájc–Csehország 2-1

A csoport végeredménye: 1. Spanyolország 11 pont, 2. Portugália 10, 3. Svájc 9, 4. Csehország 4.

A Nemzetek Ligája négyes döntőjének résztvevői: Horvátország, Spanyolország, Olaszország és Hollandia.

Borítókép: felett eljárt az idő (Fotó: UEFA)

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.