Baszkföld büszkeségei különböző úton járnak

Inaki Williams, az Athletic Bilbao, nyugodtan mondhatjuk, immár legendás csatára bemutatkozott a ghánai futballválogatottban. Érdekesség, hogy az öccse, Nico ma a spanyolban teheti ugyanezt. Nem ők az első fivérek a ladbarúgás történetében, akik különböző nemzeti csapat mellett tették le a voksukat.

Magyar Nemzet
2022. 09. 24. 14:10
RCD Espanyol v Athletic Club - La Liga Santander
Inaki Williams and Nico Williams during the match between RCD Espanyol and Athletic Club, corresponding to the week 11 of the Liga Santander, played at the RCDE Stadium, on 26th October 2021, in Barcelona, Spain. -- (Photo by Urbanandsport/NurPhoto) (Photo by Joan Valls / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Fotó: NurPhoto via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Inaki Williams történetét lapunk is többször megírta már. Ghánai születésű szülei gyalogszerrel keltek át a Szaharán, majd átmászták a Marokkóba ékelt tengerparti spanyol enklávé, Melilla kerítését, ahonnan aztán Pamplonába kerültek. A bikafuttatásról híres baszk városban látta meg a napvilágot két fiúgyermekük, az idősebb, jelengleg 28 éves Inaki és a még csupán 20 esztendős Nico is. A ius soli alapján Inaki azonnal megkapta a spanyol állampolgárságot, az öccse esetében ez már nem is lehetett kérdés.

Mindkét fiút rendkívüli tehetséggel áldotta meg a sors a futball iránt. Inaki 18 évesen lett az Athletic Bilbao játékosa, amely köztudottan csak baszk labdarúgókat foglalkoztat. Mivel Inaki és Nico is Baszkföldön született, ennek nem lehetett akadály, ráadásul Inaki többször is elmondta, hogy baszknak tartja magát. Hívták más klubba is, a Premier League-be, de ő nem igazolt máshová.

 

Az idősebb báty idővel a Bilbao legértékesebb játékosává avanzsált, mi több, a közelmúltban rekordot döntött a spanyol labdarúgásban, megszakítás nélkül 233 spanyol bajnoki meccsen lépett pályára az Athleticben.

 

Az erős baszk kötödés dacára Inaki Williams idén mégis meggondolta magát, s felmenői hazája, Ghána válogatottját választotta. Nem egészen önszántóból. Anno a spanyol U21-es csapatnak alapembere volt, 2016-ban a Bosznia elleni mérkőzésen csereként bemutatkozott a spanyol válogatottban, több meccs azonban azóta sem jutott neki.

 

Ezért gondolta meg magát és fogadta el Ghána invitálását. A döntésében nyilvánvalóan jelentős szerepet játszik, hogy Ghána kijutott a katari világbajnokságra, Inaki péntek este mutatkozott be az afrikai csapatban, a Brazília ellen amúgy simán, 3-0-ra elveszettt mérkőzés szünetében csereként állt be.

– Nem játszottunk jól, Brazília nagyon erős. Úgy gondolom, hogy a második félidő már biztató volt, akkor nem kaptunk gólt. Nagyon örülök, hogy itt lehetek, ahogy a szüleim és a nagyszüleim is nagyon boldogok. Jó érzés, hogy egymásra találtunk Ghánával, mindent elkövetek annak érdekében, hogy a csapat minél jobb legyen – mondta Inaki a találkozó után.

 

Az vesse rá az első követ, aki nem így tenne, legfeljebb az nem elegáns, hogy Inaki, aki korábban többször hangsúlyozta a baszk identitását, hirtelen már arról beszél, hogy felfedezte afrikai gyökereit.

Ma este az öccse, Nico is debütálhat – a spanyol válogatottban! A kisebbik Williamset talán még tehetségesebbnek tartják a bátyjánál, amit ma a Sávjc elleni találkozón a nemzetközi porondon is bizonyíthat.

Mazinho, Rafinha és Thiago

Persze nem csupán a két Williamsszel esik meg, hogy testvér létükre különböző válogatottban szerepelnek. Íme, néhány ismert példa.

A korábbi brazil válogatott Mazinho fiai, Rafinha és Thiago Alcantara spanyol állampolgárságú is. Rafinha, aki korábban szerepelt a Barcelonában, az Internazionaléban és a Paris Saint-Germainben is, s jelenleg a Real Sociedad labdarúgója, a brazil válogatott választotta. Nem biztos, hogy jól döntött, hiszen csak kétszer lépett pályára a selecaóban. Thiago, Olaszországban született és Spanyolországban nevelkedett, tehát három ország válogatottját is választhatta. Ő is a Barcelonában vált híressé, aztán megfordult a Bayern Münchenben is, jelenleg a Liverpoolban futballozik, 46-szoros spanyol válogatott, de a nagy sikerekből, a vb- és az Eb-győzelmekből kimaradt.

Paul Pogba és kétes hírű bátyjai

Paul Pogba felmenői guineaiak, a két ikerbátyja, Florentin és Mathias még Guineában, Conakryban született, ők is labdarúgók, s szerepeltek is a guineai válogatottban. A testvérek közül a legkisebb a leghíresebb, Paul Pogba már Párizsban jött világra, csupán 16 éves volt, amikor a Manchester United lecsapott rá. Tagja volt a 2018-ban világbajnok francia csapatnak, s e nyáron visszaigazolt  Juventusba, ahol négy évet korábban már focizott.

 

A rokoni kapcsolatai azonban kételyeket ébresztenek. Szeptemberben derült fény arra, hogy még márciusban gyerekkori barátai Mathias testvérével közösen elrabolták, amikor hazalátogatott, hogy pénzt követeljenek tőle.

 

Jerome és Kevin-Prince Boateng

Jerome és Kevin-Prince Boatengnek csak ghánai édesapjuk a közös, igaz, mindketten Németországban nevelkedtek. Kevin-Prince talán jobb futballista, mégis a hátvéd Jerome vált sikeresebbé, aki 76-szoros német válogatott, tagja volt a 2014-ben világbajnok csapatnak.

Utánpótláskorúként Kevin-Prince is szerepelt a német korosztályos válogatottakban, felnőttként aztán Ghánát választotta. Annak dacára kitartott, hogy a szóbeszéd alapján az első benyomásai finoman szólva vegyesek voltak. A meghirdetett első edzésre, amelyen rész vett, egyedül ő jelent meg időben, hiába, a német precizitás...

Taulant és Granit Xhaka

Taulant és Granit Xhaka koszovói albán családban született – Svájcban. Taulant felnőttként az albán válogatott invitálását fogadta el, Granit viszont kitartott a szülőhazája, Svájc mellett.

A sor még folytatható, de az említettek a leghíresebbek a nemzetközi futballéletben.

Borítókép: Inaki és Nico Williams együtt, de csak a Bilbaóban (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.