Egyetlen topligás futballista sem érhet a támadó nyomába

Inaki Williams nem tartozik a La Liga legnagyobb sztárjai közé, de aki követi a spanyol labdarúgó-bajnokság eseményeit, az biztosan találkozott már a nevével. Az Athletic Bilbao huszonhét éves támadója évek óta alapember a baszk csapatban, s ezt a megállapítást teljes mértékben alátámasztja meghökkentő rekordja. Inaki Williams több mint hat éve nem hagyott ki egyetlen bajnoki mérkőzést sem.

2022. 05. 26. 7:17
Inaki Williams
FBL-ESP-CUP-ATHLETIC BILBAO-VALENCIA Fotó: Europress/AFP/ANDER GILLENEA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2021/22-es idényben a négy legerősebb európai labdarúgó-bajnokságban, azaz az angol, a spanyol, a német és az olasz élvonalban összesen harminc játékos volt, aki csapata valamennyi mérkőzésén pályára lépett. Ezek a futballisták kulcsszerepet játszanak együttesükben, megbízhatóan jól teljesítenek hétről hétre, kellően fegyelmezettek ahhoz, hogy ne sújtsák őket eltiltással, s még a sérülések is elkerülik őket. A névsorban találunk olyan klasszist, mint Robert Lewandowski (Bayern München), és kevésbé ismert labdarúgókat is, mint Dwight McNeil (Burnley).

A megbízhatóság szempontjából azonban kiemelkedik a harminc labdarúgó közül Inaki Williams (Athletic Bilbao), aki zsinórban a hatodik idényét teljesítette a La Ligában anélkül, hogy akár csak egyetlen meccsről is hiányzott volna! Ennek a sorozatnak még évekig nem lesz párja, ugyanis a rangsorban három végigjátszott idénnyel követi freiburgi csapattársa, Christian Günter.

A spanyol bajnokságban már Williams a csúcstartó: tavaly októberben döntötte meg Juan Larranaga rekordját, aki 1986 és 1992-ben 202 meccsen játszott a Bilbao nagy riválisa, a Real Sociedad színeiben anélkül, hogy egyet is kihagyott volna. Williams azóta hétről hétre tovább javította a csúcsot, az idény végén 233 megszakítás nélkül lejátszott La Liga-találkozónál jár.

– Előfordult, hogy fájdalomcsillapítókkal kellett játszanom, de szüksége volt rám a csapatnak. Volt olyan idény, amikor az utolsó hetekben nem kaphattam sárga lapot, mert az már eltiltást ért volna, de nem reklamálok sokat, és nem szoktam rugdosódni idézi fel a sorozat kihívásait a huszonhét éves játékos, aki a 2021/22-es szezonban is megkapta a maga négy sárga lapját; a La Liga szabályai értelmében az ötödik már egymeccses eltiltást ért volna. A Bilbaónál azonban nem a rekordhajhászás került főszerepbe, Williams nyolcvanhét percet játszott és gólpasszal járult hozzá az utolsó előtti fordulóban aratott, Osasuna elleni 2-0-s győzelemhez – igaz, végül így sem sikerült kiharcolnia a csapatnak a nemzetközi kupaindulás jogát.

Villarreal CF v Athletic Club - La Liga Santander
A Villarreal végül elhappolta az utolsó nemzetközi kupás helyet Inakiék elől. Fotó: Europress/AFP/Jose Miguel Fernandez

Pedig az sem volt természetes, hogy Inaki Williams egyáltalán játszhat az Athleticben, amely a modern futballban rendkívül ritka játékospolitikát követ: csak baszk futballistákat foglalkoztat.

Williams szülei Ghánából költöztek kalandos körülmények között Spanyolországba, s talán az édesanyja nem is vállalkozott volna az útra, ha az induláskor tudta volna, hogy várandós első gyermekével. A fiú viszont így már Bilbaóban született, s baszk nevet is kapott a házaspárnak az első spanyolországi hónapokban sokat segítő Inaki atya tiszteletére.

– A szüleim nagyon sok áldozatot hoztak, és örülök, hogy valamit vissza tudok fizetnihangsúlyozza a futballista, akinek apja hosszú éveken át Angliában dolgozott, s csak azután engedhette meg magának, hogy végleg hazaköltözzön Bilbaóba, hogy Inaki húszévesen bemutatkozott az első csapatban. A La Liga egyik leggyorsabb játékosaként hamar kirobbanthatatlan lett a Bilbaóból, és nem is vágyik máshová:

Aki Baszkföldön születik, már kisgyermekként abban reménykedik, hogy az Athletic játékosa lesz, így voltam vele én is.

Sokat hallani hasonló kijelentéseket, de Inaki Williams esetében nem üres szavakról van szó. Hívta már többek között a Liverpool és a Manchester United is, de a támadó rendre hosszú távú szerződéseket ír alá a Bilbaóval. Legutóbb, 2019-ben kilenc évre kötelezte el magát.

– Ez a klub mindig bízott bennem, itt van az otthonom, itt akarok sikereket elérni.

Az Athletic Bilbao manapság nem halmozza a trófeákat, de a 2021-es spanyol Szuperkupa-döntőben Inaki Williams lőtte a győztes gólt a hosszabbításban a Barcelona ellen. A most lezárult idény volt a második, amelyben a csapat házi gólkirálya lett, három éve ezt megspékelte azzal, hogy a Sevilla elleni duplából a második találata lett a Marca sportlapnál az idény legszebb gólja.

A kiegyensúlyozott jó teljesítmény ellenére a spanyol válogatottban csak egyszer, egy 2016-os, Bosznia-Hercegovina elleni barátságos meccsen játszott. A jelenlegi szabályok értelmében még válthatna, szülei révén lehetne esélye Ghána színeiben a világbajnoki részvételre is, de Inaki Williams nem követi az egyre jellemzőbb trendet, hogy játékosok megkeresik azt a nemzeti csapatot, ahol esélyük lehet a játékra.

Nagyon szeretem a ghánai kultúrát, az ételeket, a hagyományokat, de én Bilbaóban születtem, a baszk kultúrában nőttem fel. Nem gondolom, hogy helyes lenne, ha elvenném olyanoktól a lehetőséget a válogatottban, akiknek tényleg teljesen Ghánáért dobog a szívük.

Ezt az utat járhatná Inaki Williams öccse, a tizenkilenc éves Nico is, aki bátyjával ellentétben már ötször szerepelt a spanyol U21-es válogatottban, a bajnokságban pedig idén már szintén meghatározó játékosa volt a Bilbaónak, a harmincnyolcból harmincnégy bajnoki lehetőséget kapott.

– Nico nagyon gyorsan fejlődik, persze még sok munka áll előtte. De ha valaki egyszer majd elveszi a rekordomat, remélem, ő lesz azdicséri öccsét Inaki Williams.

A lécet mindenesetre magasra helyezte testvére számára.

Borítókép: Inaki Williams akció közben (Fotó: Europress/AFP/Ander Gillenea)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.