Magath elvégezte a munkát, amire Dárdaival nem is lett volna szükség

A Bundesliga-idény végére kiderült, hogy a Herthánál nem az ősszel menesztett Dárdai Pállal volt a fő probléma, az osztályozón kivívott bennmaradást nehéz sikerként eladnia a magyar edzőtől megváló berlini sportigazgatónak. Egyik nagy sztárját már biztos elveszti a német élvonal a nyáron, s Robert Lewandowski is távozhat, ami az erőviszonyok átrendeződését is elősegítheti.

2022. 05. 25. 6:30
Hertha BSC - VfB Stuttgart
Hertha BSC-VfB Stuttgart Fotó: ANDREAS GORA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fredi Bobic munkássága eddig nem sikertörténet Berlinben. A német válogatottal 1996-ban Európa-bajnoki címet szerző korábbi csatár tavaly nyáron vette át a szakmai munka irányítását a Herthánál sportigazgatóként. A kinevezésekor még volt a csapat vezetőedzője, akit néhány hónap után leváltott. 

Utólag egyértelműnek látszik: ez volt Bobic legrosszabb döntése, amely után csaknem kieséssel ért véget a fővárosi klub idénye.

Bobic remek ajánlólevéllel érkezett a Hertha menedzsmentjébe, hiszen előtte az Eintracht Frankfurtnál nagyszerű munkát végzett. Ennek csúcspontja a Német Kupa megnyerése volt 2018-ban, kereken harminc évvel azután, hogy a frankfurtiak legutóbb diadalmaskodtak a sorozatban szabadrúgásgóljával a Bochum elleni, 1988-as fináléban.

Ami Frankfurtban működött Bobicnak, az Berlinben egyelőre kudarcba fulladt. A Hertha három vezetőedzőt fogyasztott el az idény során, s a bennmaradást végül csak osztályozón sikerült kivívni a másodosztály bronzérmese, a Hamburg ellen. Ez sem ment könnyen, a párharc első meccsén a HSV 1-0-s győzelmet aratott Berlinben. A hétfői visszavágón azonban a hamburgiak rettentő gyengén játszottak, amit a Hertha kihasznált, 2-0-ra nyert idegenben, és 2-1-es összesítéssel megvédte az élvonalbeli tagságát.

– Az én munkám itt véget ért. Örülök, hogy sikerült bennmaradni – summázta röviden a kispadról a jelek szerint felálló Felix Magath, aki márciusban lett a Hertha vezetőedzője. A sokat megélt, 68 éves mester tűzoltónak érkezett, akkoriban ugyanis képletesen már erőteljes lángok csaptak fel az Olimpiai Stadion környékén.

Dárdait tavaly novemberben menesztette Bobic, aki nem volt megelégedve a csapat szereplésével. Valóban nem volt rózsás a helyzet, 13 forduló után a 14. helyen állt az együttes, egyetlen ponttal megelőzve a 16. helyezettet, amely már osztályozóra kényszerül. A végeredmény ismert, Dárdai leváltása után nem előre indult meg a Hertha, s végül a 16. helyen zárta a bajnokságot.

A magyar edző és a helyére kinevezett Tayfun Korkut egyaránt 13 bajnokin irányította a berlinieket az idényben, Dárdai átlagosan 1,08 pontot szerzett, a török mindössze 0,69-et. A Hamburg elleni két osztályozót leszámítva, a Bundesligában Magath is valamivel rosszabb átlagot tudhatott a magáénak (mérkőzésenként egy pont), mint Dárdai.

Nem lehet megmondani, mi történt volna, ha hagyják tovább dolgozni Berlinben Dárdait, de az biztos, hogy 

ha az első 13 fordulóban nyújtott átlagteljesítményét vetítjük ki a teljes idényre, akkor a Hertha 36-37 szerzett ponttal csont nélkül benn marad a Bundesligában. 

Így viszont csak az utolsó szalmaszálba kapaszkodva sikerült megmenekülni, ami Bobic felelőssége. Nagy kérdés, hogy a jövőben milyen irányba kormányozza a berlini a klubot.

A Bundesliga-idény egyéb tekintetben nem hozott nagy meglepetést. A Bayern München zsinórban tizedszer lett bajnok, és a Dortmund második helye is papírforma. A következő idény erőviszonyait átrendezheti, hogy a Dortmund elvesztette legnagyobb sztárját, Erling Haalandot, aki 75 millió euróért a Manchester Citybe igazolt, s búcsúzóul 150 millió forint értékben vásárolt luxusórákat társainak. 

A Bayern pedig Robert Lewandowskiról mondhat le, a lengyel csatár bejelentette a távozási szándékát (a célállomás Barcelona lehet). Egy évig még szerződés köti Münchenbe a Bundesliga gólkirályát, de ilyen közel még nem állt Bajorország elhagyásához.

A magyar játékosok idénye felemás volt. Az ősszel és RB Leipzigje pocsékul szerepelt, féltávnál mindössze a tizedik helyen állt. A tavasszal viszont az új edző, Domenico Tedesco vezetésével szárnyakat kapott az együttes, amely magyarjai főszereplésével a BL-induló negyedik helyre ért be a Bayer Leverkusen mögé, megnyerte a Német Kupát és elődöntős volt az Európa-ligában.

az előző idénybeli remeklése után ősszel a kispadra szorult a Freiburgban, télen a távozása is felvetődött, de inkább vállalta a harcot, amit Christian Streich vezetőedző értékelt. A szélső a tavasszal visszakerült a kezdőbe, a Leipzig ellen elveszített kupadöntőben gólpasszt is adott. A télen az Union Berlinbe szerződött egyelőre főként csereként bizonyíthatott, és Novothny Soma pedig féltávnál elhagyta a bajnokságot, előbbi Mainzból a svájci Baselbe, utóbbi Bochumból a ciprusi Anorthosziszba igazolt.

Borítókép: Felix Magath a Hertha edzőjeként (Fotó: Andreas Gora)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.