Kaszparov rajongója próbál segíteni Dárdai szeretett klubján

Újabb vereségével kieső helyre csúszott a Hertha a német labdarúgó-bajnokságban. A klub vezetői vasárnap délben menesztették a Dárdai Pál helyett november végén kinevezett Tayfun Korkutot. A török hátterű trénert egy Puerto Rico-i váltja, igaz, Felix Magath a német futball egyik nagy alakja, aki szigorúságáról híres. Kevésbé ismert róla, hogy rajong a sakkozásért.

Magyar Nemzet
2022. 03. 14. 7:41
Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felix Magath azóta, hogy 2017-ben elköszönt a kínai Shandong Lüneng együttesétől, nem vállalt profi edzői munkát. 2020-ban hivatalosan is bejelentette, hogy többé nem edzősködik. Persze nem vonult nyugdíjba, a Flyeralarm Global Soccer céggel kötött szerződést. Ennek a vállalatnak az a mottója, hogy másképp akarja segíteni a labdarúgást. Hogy pontosan miként, abban ne merüljünk el, a lényeg, hogy Magath feladata volt többek között a német harmadosztályban szereplő Würzburger Kickers szakmai munkájának a koordinálása.

A 68 éves szakember most azonban klasszikus vezetőedzőként tér vissza a futball porondjára.

– Felix Magath önéletrajza magáért beszél – jellemezte őt Fredi Bobic sportigazgató. – Tapasztalatával és karizmájával kivezethet minket ebből a kihívásokkal teli helyzetből.

Bobicnak ebben igaza van. Magath játékosként is korszakos egyéniség volt, 1983-ban BEK-győzelemre vezette a Hamburgot, a német válogatottal pedig kétszeres világbajnoki ezüstérmes (1982, 1986) és Európa-bajnok (1980). Edzőként kis túlzással a fél Bundesliágban dolgozott, felsorolni is elég a csapatait: Hamburg, Nürnberg, Werder Bremen, Eintracht Frankfurt, VfB Stuttgart, Bayern München, VfL Wolfsburg, Schalke 04.

Edzőként is mindig ugyanaz jellemezte mint futballistaként: eltökéltség, szigorúság és persze eredményesség. Ha valakinek, hát neki van esélye benntartani a Herthát a Bundesliga I-ben.

– Világos és nyitott megbeszéléseket folytattunk Fredi Bobiccsal. Mindannyian tisztában vagyunk a jelenlegi helyzettel, és nagyon boldogan segítek a Herthának, hogy elérje a célját, a bennmaradást. Fontos, hogy mindenki a hátralévő nyolc meccsre fókuszáljon – idézte a Hertha hivatalos oldala Magathot.

Felix Magath édesapja Puerto Rico-i származású katona, aki később elhagyta német feleségét és a fiát. Magathról kevésbé köztudott, hogy lelkes sakkozó, egy alkalommal Garri Kaszparov ellen is játszott szimultánon.

Borítókép: Felix Magath sohasem rettent vissza a nehéz feladatoktól (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.