időjárás 22°C Ábrahám 2022. augusztus 16.
logo

Csábító a világbajnokság, Inaki Williams meggondolta magát

Magyar Nemzet
2022.07.06. 08:13 2022.07.06. 11:56
Csábító a világbajnokság, Inaki Williams meggondolta magát

Hét év kemény munkája után a ghánai labdarúgó-szövetség meggyőzte Inaki Williamst, hogy csatlakozzon szülei hazájának válogatottjához. Az Athletic Bilbao elnyűhetetlen támadójának döntésében kulcsszerepet játszhatott az év végi, katari világbajnokság.

A megszokott menetrendben már a labdarúgó-világbajnokság végső fázisánál járnánk, az idei házigazda, Katar éghajlati adottságai miatt azonban 2022-ben novemberben kezdődik és decemberben fejeződik be a vb. A válogatottaknak még arra is van idejük, hogy új játékosokkal erősítsenek, és Ghána ebben sikerrel járt.

Az Athletic Bilbao elnyűhetetlen támadója, Inaki Williams bejelentette, hogy mostantól szülei hazáját képviseli – ő maga már Spanyolországban, Baszkföldön született.

Némileg meglepő a fordulat, hiszen a támadóról készült portrénkban idéztük Inaki Williamst a ghánai válogatottságról.

– Nagyon szeretem a ghánai kultúrát, az ételeket, a hagyományokat, de én Bilbaóban születtem, a baszk kultúrában nőttem fel. Nem gondolom, hogy helyes lenne, ha elvenném olyanoktól a lehetőséget a válogatottban, akiknek tényleg teljesen Ghánáért dobog a szívük.

Inaki Williamst 2015 óta szeretné megszerezni a ghánai szövetség, és nem nehéz kitalálni, hogy miért éppen most sikerült rábírni a döntésre. A világbajnoki részvétel sok labdarúgó álma. Ghána a 2018-as, oroszországi vb-re nem kvalifikálta magát, Katarban viszont visszatér a mezőnybe.

Eljött a pillanat, hogy megtaláljam a gyökereimet Afrikában és Ghánában, ez sokat jelent nekem és a családomnak – fogalmazott a bejelentő videóban Williams, s az időpontnak kétségtelenül fontos szerepe volt abban, hogy a villámléptű támadó meggondolta magát.

Williams egyszer szerepelt a spanyol válogatottban, ám a 2016-os, Bosznia-Hercegovina elleni mérkőzés nem gördít akadályt az elé, hogy idén már Ghánát képviselje a vb-n.

Az afrikai országban pedig reménykednek abban, hogy Inaki lépése segít, hogy öccse, a spanyol utánpótlás-válogatott Nico is hamarosan a Fekete Csillagok mellett döntsön.

A világbajnokságon Ghána az egyik legkiegyensúlyozottabbnak tűnő, H jelű csoportban szerepel Portugália, Uruguay és Dél-Korea mellett.

Borítókép: Inaki Williams mégis Ghána mellett döntött (Fotó: Europress/AFP/Ander Gillenea)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.