Ronaldo helyzetei kimaradtak, a spanyoloknak egy villanás is elég volt

Spanyolország csatlakozott Horvátország, Hollandia és Olaszország mellé, vagyis Luis Enrique válogatottja jutott negyedikként a labdarúgó Nemzetek Ligája elődöntőjébe, miután 1-0-ra nyert Portugália vendégeként az A divízió 2. csoportjának utolsó játéknapján.

Magyar Nemzet
2022. 09. 27. 22:57
Álvaro Morata
Spain's forward Alvaro Morata (C) celebrates with teammates after scoring his team first goal during the UEFA Nations League, league A, group 2 football match between Portugal and Spain, at the Municipal Stadium in Braga on September 27, 2022. - Spain won 0-1. (Photo by MIGUEL RIOPA / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az utolsó előtti fordulóig Spanyolország tűnt a befutónak a csoportelsőségért folytatott harcban a 2. csoportban, azonban Luis Enrique együttese némi meglepetésre hazai pályán 2-1-re kikapott Svájctól szombaton, ezzel lépéshátrányba került Portugáliával szemben, amely viszont nem ismert kegyelmet Csehország vendégeként, és 4-0-ra tömte ki a szlávokat. Cristiano Ronaldóéknak kedden este ezért egy döntetlennél nem is volt szükségük többre, hogy a 2018/19-es kiírás után ismét a legjobb négy közé kerüljenek.

A spanyoloknak mindenképpen győzniük kellett a csoportelsőséghez, de a játék képén ez nemigen látszott meg. A vendégek csak tartották a labdát, meglehetősen kényelmesen futballoztak, amihez a portugálok is asszisztáltak az első húsz percben. A félidő második felében már feljegyezhettünk néhány helyzetet hazai oldalon: Ruben Neves és Diogo Jota próbálkozásainál Unai Simon védéseire volt szükség, Bruno Fernandes távoli lökete pedig csak centiméterekkel szállt el a háló mellett. A spanyol válogatottnak az első félidőben nem volt kaput eltaláló lövése.

Portugál akciókkal kezdődött a második játékrész, de és William Carvalho is emberbe rúgta a maga helyzetét. Luis Enrique csapata viszont nem tudta összekapni magát, erre ráunva a szövetségi kapitány három cserével próbálta megmozgatni az állóvizet. A mérkőzés utolsó tizenöt percére a portugál kapu elé tömörült a spanyol válogatott, de a 88. percig úgy tűnt, hogy ezzel nem mennek semmire. Végül Álvaro Morata tönkretette a portugálok estéjét: Carvajal emelése után Nico Williams fejelt középre, az Atlético Madrid csatára a kapu előteréből a léc alá vágta a labdát. Ronaldónak volt rá esélye, hogy ezután még megmentse a csapatát, de közeli lövése elakadt Simon lábában. 

Spanyolország így az utolsó pillanatokban kiénekelte Portugália szájából a sajtot, és Horvátország, Hollandia, valamint Olaszország után negyedikként bejutott a Nemzetek Ligája elődöntőjébe. A csoport másik mérkőzésén Csehország 2-1-re kikapott Svájc vendégeként, emiatt búcsúzik az A divíziótól.

Nemzetek Ligája, A divízió, 2. csoport, 6. forduló:
Portugália–Spanyolország 0-1 (0-0)
gólszerző: Morata (88.)

A csoport másik mérkőzésen: Svájc–Csehország 2-1

A csoport végeredménye: 1. Spanyolország 11 pont, 2. Portugália 10, 3. Svájc 9, 4. Csehország 4

További keddi eredmények:

B divízió, 1. csoport:
Ukrajna–Skócia 0-0
Írország–Örményország 3-2 (1-0)
A végeredmény: 1. (és feljutott) Skócia 13 pont, 2. Ukrajna 11, 3. Írország 7, 4. (és kiesett) Örményország 3

2. csoport:
Albánia–Izland 1-1 (1-0)
A végeredmény: 1. (és feljutott) Izrael 8 pont, 2. Izland 4, 3. Albánia 2
(Eredetileg ebben a csoportban szerepelt volna az ukrajnai háború miatt kizárt Oroszország.)

4. csoport:
Norvégia–Szerbia 0-2 (0-1)
Svédország–Szlovénia 1-1 (1-1)
A végeredmény: 1. (és feljutott) Szerbia 13 pont, 2. Norvégia 10, 3. Szlovénia 6, 4. (és kiesett) Svédország 4

C divízió, 2. csoport:
Görögország–Észak-Írország 3-1 (1-1)
Koszovó–Ciprus 5-1 (2-0)
A végeredmény: 1. (és feljutott) Görögország 15 pont, 2. Koszovó 9, 3. Észak-Írország 5 (7-10), 4. (és kiesett) Ciprus 5 (4-12)

Borítókép: Álvaro Morata (jobbról a második) gólját ünneplik a spanyol játékosok (Fotó: MIGUEL RIOPA/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.