Míg a magyar válogatott az első kalapban, a szlovák egyre mélyebbre süllyed

Míg a magyar labdarúgó-válogatott az olaszok elleni vereségektől eltekintve sorra intézte el a nagyágyúkat, addig a mieinket néhány éve még oda-vissza legyőző szlovák csapatnak a C divízió csapataival is meggyűlt a baja. A szlovák drukkerek ámuldozva nézik a magyar nemzeti együttes diadalait, és csak reménykedhetnek benne, hogy honfitársához, Marco Rossihoz hasonlóan Francesco Calzona is képes szárnyakat adni a játékosoknak.

Magyar Nemzet
2022. 09. 27. 17:51
Stanislav Lobotka szlovák válogatott
Stanislav Lobotka szlovák válogatott Forrás: futbalsfz.sk
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagyot fordult a világ, mióta 2019-ben az Eb-selejtezős csoportunkban Szlovákia oda-vissza verte (0-2 és 1-2) a magyar labdarúgó-válogatottat. Abban egyezett azóta a két csapat útja, hogy a katari világbajnokságra egyik sem jutott ki, míg a 2021-es Európa-bajnokságon mindkettő szerepelt. A Nemzetek Ligájában viszont míg mi az a divízióba jutottunk, és idén kis híján a halálcsoportnak nevezett négyes élén végeztünk, addig a szlovákok 2020-ban visszacsúsztak a C osztályba, ott pedig most csak a 3. csoport 3. helyén végeztek, Kazahsztántól otthon és idegenben, Azerbajdzsántól hazai pályán kaptak ki.

Válogatottjuk mélyrepülése természetesen a szlovák drukkereket csalódással tölti el, a mieink szereplését viszont ámuldozva figyelik. A Németország elleni pénteki NL-mérkőzést követően a Sport.sk Facebook-oldala beszámolt a magyar sikerről , majd a kommentszekciót elözönlötték a dicsérő hozzászólások. A szurkolók azt üzenték a szlovák válogatott játékosoknak, hogy vegyenek példát tanítványairól, akik minden erejüket bevetve küzdenek egymásért. 

A gépezet döcög, pedig nem lehet azt állítani, hogy a szlovák válogatottat nevesincs játékosok alkotnák, a keret összértéke eléri a 130 millió eurót (összehasonlításképp, a magyaré 93,5 millió euró). Az említett mérkőzéseken az Inter és a Napoli alapemberei, a 65 millió euró értékű Milan Skriniar, illetve a 20 milliós Stanislav Lobotka is pályán voltak, a feyenoordi David Hanckóhoz és a Fulhamben játszó Marek Rodákhoz hasonlóan.

Míg a Nemzetek Ligájában való szárnyalásnak köszönhetően Magyarország az első kalapból várhatja a 2024-es Európa-bajnokság selejtezőjének a sorsolását, addig a szlovákok számára keserű a valóság. Gibraltár, Litvánia, Málta és Moldova (valamint a Ciprus, Észak-Macedónia, Észak-Írország és Koszovó négyesből két válogatott) mellett egészen az ötödik kalapba csúsztak vissza, tehát közel sincsenek kellemes helyzetben a csoportbeosztás elkészülte előtt.

A csapat élére júliusban új szövetségi kapitányt, Francesco Calzonát nevezték ki, aki edzői pályafutása óta először tölt be ilyen fontos szerepet. Az 53 éves olasz trénernek még nem volt ideje, hogy a maga képére formálja a válogatottat, de a szlovák drukkerek biztosan reménykednek benne, hogy hasonló sikerekre vezeti az övéiket, mint azt honfitársa tette a magyar játékosokkal.

 

Borítókép: Stanislav Lobotkáék egyelőre a helyes irányt keresik (Forrás: Futbalsfz.sk)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.