Lionel Messi búcsúzik, szövetségi kapitánya elsírta magát

Argentína hatodik világbajnoki döntőjére készül Katarban. Lionel Messi egy finálét már elveszített, az idei az utolsó esélye lesz, hogy megnyerje a trófeát, ezt az elődöntő után egyértelműen megerősítette. A szövetségi kapitány, Lionel Scaloni ezt nyilván pontosan tudta, amikor klasszisa és korábbi csapattársa ölelésére elsírta magát a pályán.

Magyar Nemzet
2022. 12. 14. 14:33
Lionel Scaloni Lionel Messi
Doha, 2022. december 8. Lionel Scaloni szövetségi kapitány (b) és Lionel Messi az argentin válogatott dohai edzésén 2022 december 8-án. Argentína másnap Hollandia ellen játszik a katari labdarúgó-világbajnokság negyeddöntõjében. MTI/AP/Jorge Saenz Fotó: MTI/AP/Jorge Saenz
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A katari futball-világbajnokság egyik döntőse már ismert: Argentína két megnyert és három elveszített finálé után hatodszor is pályára léphet a vb-címért. A csapat legnagyobb sztárja, Lionel Messi 2014-ben egy döntőt már elveszített, az idei vb az utolsó esélye. Több utalás és valószínűsítés után a hétszeres aranylabdás ugyanis teljesen világosan kijelentette, hogy a katari finálé lesz az utolsó világbajnoki meccse.

Lionel Messi
diadalmas búcsúra készül (Fotó: MTI/EPA/Friedemann Vogel)

– Igen, biztosan ez lesz az utolsó vb-m. Túl sok év van a következőig, a mostani a lehető legjobb befejezés – szögezte le Messi. Éppenséggel így is rekordot dönt világbajnoki pályafutásával, hiszen a finálé a huszonhatodik vb-meccse lesz, amellyel megdönti Lothar Matthäus rekordját. A német futballista viszont vb-címek terén eggyel az aranyra korábbi négy tornáján hiába ácsingózó Messi előtt jár, s ez a mutató a legfontosabb.

Szépek a rekordok, de az a fontos, hogy a csapat el tudja érni a kitűzött célt, amely mind közül a legcsodálatosabb.

Azok után, hogy korábbi négy vb-jén Messi egyetlen gólt sem ért el a kieséses szakaszban, Katarban a nyolcad-, a negyed- és az elődöntőben is betalált. Erre néhányan már képesek voltak korábban, viszont az eddigi névsorból senkinek nem jött össze sem a döntőbeli gól, sem a világbajnoki cím.

Messi Katarban öt találatnál jár, klubtársával, Kylian Mbappéval holtversenyben vezeti a góllövőlistát, összességében pedig tizenegy vb-gólt szerzett pályafutása során, ezzel ő az új argentin csúcstartó.

Lionel Messi korábbi csapattársai a kispadon

Az argentin csapatot Messi korábbi négy vb-jével ellentétben fiatal szövetségi kapitány irányítja. Lionel Scaloni a 2006-os tornán még csapattársa volt Messinek, ahogy két asszisztense (Pablo Aimar, Roberto Ayala) is. A harmadik segítő, Walter Samuel, aki nem maradt ki a Hollandia elleni negyeddöntő sárga lap parádéjából sem, 2010-ben szerepelt Messivel együtt vb-n.

A kockázatos lépés már eddig is jó eredményeket hozott, Argentína tavaly majdnem három évtized után ismét megnyerte a Copa Américát, idén meglehet a vb-cím is.

– Szerintem nem kétséges, hogy Messi a futballtörténelem legjobbja. Talán úgy tűnik, ezt azért mondjuk, mert argentinok vagyunk, de minden egyes pillanatban, amikor játszik, valami történik. Kiváltság számunkra, hogy világoskék-fehérben játszik – fogalmazott Scaloni, aki a Horvátország ellen megnyert elődöntő után el is sírta magát, amikor összeölelkezett legfontosabb játékosával.

Itt talál meg mindent, amit a katari vb-ről tudni érdemes: https://magyarnemzet.hu/futball-vb-2022

Borítókép: Lionel Scaloni és Lionel Messi együtt érhet a csúcsra (Fotó: MTI/AP/Jorge Saenz)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.