Messi góllal és két gólpasszal lépett közelebb az álma megvalósításához

Az elődöntőkhöz érkezett a katari labdarúgó-világbajnokság, elsőként Argentína és a Horvátország csapott össze a fináléért. Az utóbbi játszott fölényben, ám veszélyes nem tudott lenni, ellenben az argentin ellentámadások eredményesek voltak, Lionel Messi tizenegyesével és Julián Álverez góljaival a szünetig 2-0-s vezetést szerzett a dél-amerikai csapat. A kép nem változott a fordulás után sem, akkor Lionel Messi parádés előkészítése után ismét Julián Álvarez volt eredményes, és ez a gól már el is döntötte a mérkőzést.

2022. 12. 13. 21:56
MESSI, Lionel
Loszaíl, 2022. december 13. Az argentin Julian Alvarez (b) ünnepel csapattársával, Lionel Messivel, miután a harmadik góljukat szerezte a katari labdarúgó-világbajnokság Horvátország-Argentína elõdöntõ mérkõzésen a Loszaíl Stadionban 2022. december 13-án. MTI/EPA/Nusad Szekkajil Fotó: Nusad Szekkajil
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

37, 35 éves – az utolsó esélyük előtt álltak a világbajnoki címet tekintve. Igaz, egyelőre csak az elődöntőt játszották, ám a finálé nélkül nincs végső siker sem, tehát amelyikük nyer, az még reménykedhet pályafutása megkoronázásában, a vesztesnek viszont alighanem örökre le kell mondania a legszebb álmáról. Érdekesség, hogy a válogatottban eddig kétszer találkoztak egymással, először 2006-ban és 2018-ban, mindkétszer Horvátország győzött, előbb 3-2-re, majd 3-0-ra. Ők pedig az utóbbi bő másfél évtized legnagyobbjai közé tartoznak, az argentin hét, a horvát pedig egy aranylabdát nyert ebben az időszakban.

 

Azt tudni lehetett, hogy az argentinok ellen a FIFA fegyelmi vizsgálatot indított a hollandok elleni negyeddöntő botrányos lecsengése miatt, ám ennek az elődöntő kezdetéig nem született meg az eredménye, így például Lionel Messi sem hiányzott az esetleges eltiltás miatt , pedig igen keményen kritizálta a spanyol Mateu Lahoz játékvezetőt. És ahogyan arra számítani lehetett, ez nagyon jól jött Argentínának. A 32. percben lett ez nyilvánvaló, amikor kapott remek indítást középen, eltolta a labdát a kilépő Livakovic mellett, ám a lendülettel érkező kapus el is sodorta őt, amiért Daniele Orsato játékvezető tizenegyest ítélt. A horvátok hiába vitatkoztak, a büntetőből pedig Messi nagy erővel a léc alá bombázott – 1-0.

MESSI, Lionel
Fotó: Tolga Bozoglu (MTI/EPA)

Amúgy ez volt az első igazán említésre méltó eseménye a mérkőzésnek. A két csapat szemlátomást nagyon tartott egymástól, alaposan megszervezte a védekezését, és ezért a kapuk egyszer sem kerültek veszélybe a tizenegyesig. Többnyire a horvátok birtokolták a labdát, tetszetősen, ám meddően passzolgattak, az argentinok pedig olykor meg-meglódultak, de az ő támadásaik is elhaltak a tizenhatos előtt. 

Aztán a dél-amerikai együttes elképzelését kísérte szerencse, mert a 41. percben egy horvát szögletből megindulva Julián Álvarez indulhatott meg Messi passzával középen nagy lendülettel a felezővonaltól, a tizenhatos előtt Juranovic, az ötös előtt Sosa nem tud előle felszabadítani, utóbbi belerúgta a labdát, ő pedig hat méterről a hálóba lőtt – 2-0. Két perccel később Messi szöglete után Mac Allister az ötös sarkáról a bal alsó sarokba fejelte volna, ha Livakovic nem véd óriási bravúrral.

Fotó: Ronald Wittek (MTI/EPA)

Egyébként a horvát válogatott az első félidőben hiába játszott fölényben, egyszer sem sikerült eltalálnia a kaput. Ezen próbált meg változtatni Zlatko Dalic szövetségi kapitány, aki a szünetben kettőt, majd hamarosan még egyet cserélt, ám legfeljebb a meddő mezőnyfölényt sikerült konzerválnia, az ellenfél kontrái továbbra is több veszélyt rejtettek magukban. A 69. percben az utóbbiak góllá is értek: 

Lionel Messi a jobb szélen vezette végig a labdát Gvardiollal a nyakában, bekanyarodott a tizenhatos vonalához, ahol megbolondította a védőt, az alapvonaltól középre kanyarodott, majd remek passzt adott Álvareznek, aki 7 méterről, egyből, laposan a kapu közepébe lőtt  – 3-0.

A hátralévő percekben Argentína magabiztosan őrizte az előnyét, amihez nyilván hozzájárult az is, hogy a horvátok is érezték, legfeljebb a szépítésre van lehetőségük, a döntő számukra már elúszott. A dél-amerikai válogatott végig okosan és taktikusan futballozott, hatékonyan élt a lehetőségeivel, Horváország pedig csak a mezőnyben tudott jó lenni, a kaput alig veszélyeztette, így pedig nem lehet nyerni. Argentína ezzel a 3-0-lal visszavágott a négy évvel ezelőtti, az oroszországi világbajnokságon elszenvedett 3-0-s vereségért, és 2014 után ismét játszhat a világbajnoki címért vasárnap 16 órakor, Horvátország pedig szombaton szintén 16 órakor a bronzéremért léphet pályára. Hogy melyikük kivel csap össze, az szerdán este derül ki.

Világbajnokság, elődöntő: Argentína–Horvátország 3-0 (2-0), Luszail Stadion, 88 996 néző, jv.: Daniele Orsato (olasz). Gólszerző: Messi (11-esből 32.), Álvarez (41., 69.)

A másik elődöntő, szerda: Franciaország–Marokkó, al-Hor, 20.00 (tv.: M4 Sport)

Itt talál meg mindent, amit a katari vb-ről tudni érdemes: https://magyarnemzet.hu/futball-vb-2022

Borítókép: A két főszereplő, Julián Álvarez és Lionel Messi (Fotó: MTI/EPA/Nusad Szekkajil)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.