A tűzben edzett horvát kapus, aki a Fradi előtt fejet hajtott

Dominik Livakovic az elődöntőbe jutott horvát válogatott egyik legnagyobb hőse a katari foci-vb-n, hiszen a csapat eddigi két tizenegyespárbajában összesen négy lövést hárított, amivel beállította a világbajnoki rekordot. Livakovic két éve a Fradi előtt fejet hajtott, de most Lionel Messi és Argentína előtt nem tenné meg ugyanezt a vb-n.

2022. 12. 13. 11:05
MODRIC, Luka
al-Vakra, 2022. december 5. Dominik Livakovic horvát kapus (j) és csapattársa, Luka Modric, miután 3-1-re gyõztek a katari labdarúgó-világbajnokság nyolcaddöntõjében játszott Japán-Horvátország mérkõzés hosszabbítása utáni büntetõpárbajban az al-vakrai al-Dzsanúb Stadionban 2022. december 5-én. A rendes játékidõ és a hosszabbítás is 1-1-es döntetlennel végzõdött. MTI/EPA/Abir Szultan Fotó: Abir Szultan
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Horvátország tulajdonképpen eddig egy meccset sem nyert meg a katari vb egyenes kieséses szakaszában, mégis bejutott az elődöntőbe, amelyben kedd este Argentína lesz az ellenfele. A horvát siker talán legnagyobb hőse Dominik Livakovic kapus, aki a Japán és a Brazília ellen továbbjutást érő tizenegyespárbajban összesen négyszer védett. Ezzel beállította a rekordot, mindössze a negyedik játékos lett a vb-k történetében, aki ennyiszer hárított a párbajokban.

LIVAKOVIC, Dominik
Livakovic a társai szemében is hősé vált a katari vb-n. Fotó: Georgi Licovszki

Livakovic előtt erre elsőként a német Harald Schumacher volt képes, akire sokan amiatt emlékezhetnek, ahogy az 1982-es vb elődöntőjében pankrációba illő brutalitással tarolta le a franciák ziccerben kitörő játékosát, Patrick Battistont, és még csak piros lapot sem kapott érte. Az esetet olcsón megúszó Schumacher végül két tizenegyest is megfogott a mérkőzést lezáró párbajban, így a németek jutottak a döntőbe. Schumacher 1986-ban a Mexikó elleni negyeddöntős szétlövésben is kétszer védett.

Utána az argentin Sergio Goycochea következett a sorban, aki az 1990-es vb-n a Jugoszlávia elleni negyed- és az Anglia elleni elődöntőben is két-két védést mutatott be a tizenegyeseknél. A harmadik hasonló kapusbravúrra 2018-ban került sor, méghozzá Livakovic elődje, a legutóbb vb-ezüstérmes horvát válogatott kapusa, Danijel Subasic mutatta be. Ő a Dánia elleni nyolcaddöntőben háromszor védett, majd az oroszok elleni negyeddöntőben egyszer.

Livakovic már a Bayern München célkeresztjében

Livakovic négy éve is ott volt az ezüstérmes horvát keretben, de akkor még csere volt Subasic mögött, aki az oroszországi torna után lemondta a válogatottságot, így megnyílt az út a fiatalok előtt. Nem kapta meg egyből a bizalmat a Dinamo Zagreb játékosa, akinek tulajdonképpen még a vb-selejtezőkön sem volt bérelt helye a kapuban, hiszen a tíz meccsből csak haton védett őt.

Végül nem volt kérdés, hogy Katarban Livakovic kap helyet a kezdőben, és olyannyira meghálálta a bizalmat, hogy sajtóhírek szerint már a Manuel Neuer síbalesete miatt hirtelen kapust kereső Bayern München vadászik rá. A 27 éves játékos 2015 óta a Dinamo Zagreb kapusa, és a vb-n nyújtott remek teljesítménye alapján valóban megérett a szintlépésre.

Livakovic 2020-ban a Fradi elleni BL-selejtezőn is védett az Üllői úton, akkor Lovrencsics Gergő már a második percben bevette a kapuját, a magyar bajnok pedig végül Myrto Uzuni góljával nyerte meg a meccset 2-1-re, kiharcolva ezzel a továbbjutást a Dinamo ellen.

Katarban Livakovic nem hajtana hasonlóképpen fejet a vezette argentin válogatott előtt az elődöntőben. – Mi harcosok vagyunk, a szívünkből játszunk – fogalmazott Livakovic a brazilok elleni negyeddöntős siker után a Telegraph cikkében. – Harcosoknak neveltek minket, nem kíméljük magunkat, mindent beleadunk. Ez a sikereink kulcsa.

Livakovic egyébként Zadarban született 1995-ben, tehát abban a városban, ahová a horvátok nála idősebb csapatkapitánya menekült gyerekkorában a családjával a délszláv háború idején. A kapusnak már nem lehetnek élénk emlékei a harcokról, és egyébként jó körülmények között nőtt fel, az apja építészmérnök volt, apai nagyapja radiológus, nagyanyja pedig angoltanár.

A horvátok harcos mentalitása azonban a jelek szerint nem a családi körülményekkel áll összefüggésben: a négymillió fős lakosú ország története hatodik vb-jén harmadszor jutott a legjobb négy közé. 1998-ban bronz-, 2018-ban ezüstérem lett a vége. Vajon 2022 mit tartogat számukra? Este máris okosabbak leszünk.

Labdarúgó-világbajnokság, Katar, az elődöntők programja:
December 13., kedd, 20.00: Argentína–Horvátország
December 14., szerda, 20.00: Franciaország–Marokkó

Itt talál meg mindent, amit a katari vb-ről tudni érdemes: https://magyarnemzet.hu/futball-vb-2022

Borítókép: köszönti a tizenegyespárbajok horvát hősét, Dominik Livakovicot (Fotó: MTI/EPA/Abir Szultan)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.